Jump to content

Administratori de interfață

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Interface administrators and the translation is 60% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcuts :
IA,
Interfaceadmin,
INTADMIN

Administratorii de interfață cunoscuți și sub denumirea de administratori tehnici (interfață-admini sau techadmins) sunt doar utilizatori cu abilitatea de a edita pagini CSS și JS la nivel local (cum ar fi MediaWiki:Common.js sau MediaWiki:Vector.css sau paginile gadget listate la Gadget-uri), și alte pagini CSS/JS ale altor utilizatori. Aceste pagini sunt executate de browserul editorilor și cititorilor de wiki drept cod, care pot fi folosite pentru a schimba stilul conținutului, a schimba comportamentul paginilor sau chiar a crea instrumente extrem de complexe, cum ar fi wikEd.

Editarea CSS/JS executată în browserele altor utilizatori este foarte puternică și potențial periculoasă în mâinile unui utilizator rău intenționat; administratorii de interfață trebuie să fie utilizatori care au o înaltă încredere, au cel puțin o înțelegere de bază a CSS și JS, sunt conștienți de așteptările privind confidențialitatea Wikimedia Wikipedia și au o înțelegere decentă a modului de a-și asigura contul (alegerea parolelor puternice și unice, să nu se viruseze cu malware și folosirea unei autentificări cu doi factori ). Se recomandă eliminarea drepturilor administratorului de interfață a utilizatorilor inactivi, pentru a reduce suprafața de atac. Proiectele wiki ar putea dori, de asemenea, să se asigure că au cel puțin două persoane care pot citi Javascript, astfel încât să poată verifica edițiile celorlalți (mai puțin al celor cu Checkuser).

Administratorii de interfață pot de asemenea să editeze paginile cu JSON personale ale altor utilizatori și toate paginile din spațiul de nume MediaWiki. Aceste abilități sunt mai puțin periculoase și sunt împărtășite altor grupuri de utilizatori.

Cereri

  • You can see the list of current interface administrators by going to Special:ListUsers/interface-admin on your wiki.
  • Dacă wiki-ul dumneavoastră nu are birocrați, solicitările de permisiune pentru administrator de interfață ar trebui să se facă la Steward requests/Permissions.
  • În cazul în care wiki-ul dumneavoastră nu are administratori de interfață, cererea de ajutor pentru administratorul de interfață, cum ar fi editarea unei pagini CSS/JS, ar trebui depusă la Steward requests/Miscellaneous.

See also