Jump to content

Uređivački maraton povodom Svetskog dana Roma 2023.

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page International Roma Day Edit-a-thon 2023 and the translation is 100% complete.
Main pageParticipantsArticle listsResults

Uređivački maraton povodom Svetskog dana Roma

od 3. do 9. aprila 2023.

U susret Svetskom danu Roma (8. april), Vikimedija Srbije organizuje četvrti međunarodni uređivački maraton u pisanju novih i dopunjavanju postojećih članaka na Vikipediji na temu identiteta, historije, kulture i prava romskih manjina. Širenjem znanja o ovim temama, cilj nam je da stanemo na put predrasudama i diskriminaciji koju pripadnici ovog naroda proživljavaju prilikom zapošljavanja, školovanja, ostvarivanja socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u ostalim aspektima života. Romi, kao najveća manjina u Evropi, imaju bogatu historiju kroz koju su dali značajan doprinos društvu. Njihovo umetničko i kulturno nasleđe se previše često zanemaruje ili prolazi nezapaženo, te ovom kampanjom želimo da tu grešku ispravimo.

Pozivamo urednike i urednice Vikipedije, aktiviste i aktivistkinje, kao i sve zainteresovane za temu da doprinesu kampanji i tako omoguće veću dostupnost informacija o romskoj kulturi i dostignućima Roma u zemlji i svetu. Prošlogodišnje izdanje ovog maratona proishodilo je u 279 novih i 4 poboljšanih članaka, 119 poboljšanih stavki na platformi Vikidata, te učešću sveukupno 67 suradnica i suradnika.

Ovaj se uređivački maraton održava kao prigodni fokus istogodišnjeg izdanja CEE Proleća na lokalnom projektu, a doprinosi se mogu zapisati u tabelu napisanih članaka. Spiskove željenih članaka možete naći ovde. Nadamo se da ćete nam se pridružiti u što većem broju!