Jump to content

Licensing update/License comparison/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Az alábbi táblázat összefoglalja a hasonlóságokat és különbségeket a GNU szabad dokumentációs licenc (GFDL) és a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (CC-BY-SA) között.

GFDL CC-BY-SA
Licensz alkotója Free Software Foundation Creative Commons
Legfrissebb változat 1.3 (2008 november) 3.0 (2007 február)
Korábbi változatok 1.2 (2002 november)
1.1 (2000 március)
2.5 (2005 ősz)
2.0 (2004 május)
1.0 (2002 december)
Célterület Szabad szoftverek dokumentációja Általános felhasználás
Nyelvek és jogrendek Angol nyelvű, az Egyesült Államok jogrendjének kontextusában készült; hivatalos fordítása nincs, számos nemhivatalos fordítása van. Egy általános változat és több mint 50 kölcsönösen kompatibilis változat az egyes nemzetek jogrendjéhez igazítva, az adott nemzet hivatalos nyelvén.
Szerzők megjelölése A címlap tartalmazza az aktuális szerzőt és legalább öt korábbi szerzőt. A dokumentumnak tartalmaznia kell egy történeti szakaszt, ami felsorolja az összes korábbi változatot, azok szerzőit, és az internetes elérhetőségüket (ha van). Az aktuális és korábbi szerzők és az általuk megjelölt szponzoráló intézmények (ha vannak), a mű címe, URI-je (ha van), módosítások tényének feltüntetése (ha módosított).
Szerzőmegjelölés elhelyezése A szerzők megjelölésének fizikailag jelen kell lenni minden másolathoz mellékelve. A megjelölés bármilyen „ésszerű módszerrel” megtehető.
A másolatoknak tartalmaznia kell A GFDL szövegét, a licensszel és minden szerzői joggal kapcsolatos értesítést. A CC-BY-SA szövegét vagy egy rá mutató URI-t, a licensszel és minden szerzői joggal kapcsolatos értesítést (kivéve ha az eredeti szerzők erről lemondanak).
Származékos művek A GFDL alatt kell licenszelni. A CC-BY-SA alatt kell licenszelni.
Aggregált művek Összekapcsolható különálló és független művekkel egy tárolást vagy terjesztést szolgáló médiumon akkor is, ha a többi mű nem GFDL alatt van licenszelve. Összevonható egy kollektív egésszé egy vagy több különálló és független művel akkor is, ha azok nem CC-BY-SA alatt vannak licenszelve.
Másolásvédelmi mechanizmusok A továbbterjesztő nem használhat műszaki intézkedéseket a mű olvasásának vagy további másolásának akadályozására. A továbbterjesztő nem használhat műszaki intézkedéseket, amik korlátozzák a felhasználók licensz által biztosított jogait.
Nyílt fájlformátumok A 100-nál több példányban terjesztőknek mellékelnie kell legalább egy URI-t, amin a mű szövegének és egyéb tartalmainak a gép által értelmezhető példánya megtalálható egy olyan széles körben használt formátumban, aminek a specifikációja nyilvános. Nincs megkötés a gép által értelmezhető másolatokra vagy nyílt fájlformátumokra vonatkozóan.
További elemek Lehetővé teszi borítószöveg és nem módosítható szakaszok megjelölését.
Időtartam
Örökös
Garanciáról való lemondás
A garanciáról való lemondásról értesítő szöveget meg kell őrizni.
Kereskedelmi felhasználás
Engedélyezett
Jövőbeli változatok A szerzők engedélyezhetik a művüknek bármely jövőbeni változat alatti felhasználását. (A Wikimédia projektekben a szöveges tartalmakra kötelező ezt engedélyezni, de a képekre nem.) A szerzők engedélyezhetik a művüknek bármely jövőbeni változat alatti felhasználását. A szerzők kötelesek engedélyezni a származékos művek bármely jövőbeni változat alatti létrehozását.