Jump to content

Licensing update/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

FONTOS MEGJEGYZÉS: Az alábbi szöveg az angol eredeti önkéntesek által írt fordítása. Lehetséges, hogy elavult, hiányos vagy pontatlan. Kétség esetén az eredeti szövegre támaszkodj, vagy segíts jobbá tenni a fordítást.

Rövidítése:
LU
A Wikimédia Alapítvány kuratóriuma felkéri a Wikimédia-közösségét, hogy szavazzon erről a javaslatról, ami megváltoztatná a Wikimédia-anyagok licencelését, hogy a „GNU szabad dokumentációs licenc” (GFDL) mellett a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” (CC-BY-SA) licenc szerint is felhasználhatóak legyenek. A kuratórium több licencelési lehetőséget is számba vett, és ezt a javaslatot tartja a legjobb eszköznek arra, hogy elérjük közös célunkat, az oktató és ismeretterjesztő anyagok előállítását, összegyűjtését és terjesztését és ingyenes hozzáférhetővé tételét mindenkinek, mindenkor.

A Wikimédia Alapítvány javaslata a következők változtatásokat hozná minden projektben:

 1. minden olyan tartalom, ami jelenleg a „GNU szabad dokumentációs licenc” alatt van („későbbi változat” kitétellel), a „CC-BY-SA 3.0” alatt is felhasználhatóvá válik (ahogy azt a GFDL legfrissebb verziója kifejezetten meg is engedi);
 2. a közösség szerkesztései kettős licenc alá kerülnek, de külső forrásból átvett tartalom lehet csak CC-BY-SA alatti;
 3. az újrafelhasználók figyelmét felhívjuk arra, hogy azok a szócikkek, amik külső forrásból átvett, csak CC-BY-SA alatti szöveget tartalmaznak, nem használhatóak fel GFDL alatt.

A bevett szokásoknak megfelelően és a CC-BY-SA modellel összhangban a szerzőknek és szerkesztőknek hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy az újrafelhasználók forrásként megnevezzék őket; a megnevezés minimumkövetelménye egy link vagy URL a szócikkre.

Kérlek nézd meg a kérdések és válaszok oldalt egy teljesebb áttekintésért!

Indoklás[edit]

A javasolt változtatás fő indokai a következők:

 • Jelenleg nem tudunk szöveget megosztani (egyik irányban sem) olyan projektekkel, amelyek a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” licenceket használják. A Creative Commons licenceket szerzők százezrei használják világszerte (lásd a statisztikákat) és gyorsan a legelterjedtebb jogi eszközzé váltak a nem szoftvernek minősülő művek felhasználásának engedélyezésére. Ez korlátozza az együttműködést a tudást szabadon megosztó más nonprofit szervezetekkel és online közösségekkel, így ellentétes a Wikimédia küldetésével.
 • A GFDL tartalmaz néhány potenciálisan nehézkes rendelkezést, például azon követelményt, hogy minden másolat mellé el kell helyezni a licenc teljes szövegét. Ez a követelmény nehezíti a szöveg és multimédia tartalom felhasználását is (szócikkek felolvasott vagy nyomtatott változatai, képek nyomatai stb.). A Wikimédia elkötelezett a szabad tudás lehető legszélesebb körű elterjesztése iránt. Bár a felhasználási feltételeink az újrafelhasználásnak alacsonyabb korlátokat szabtak meg, azáltal, hogy nem feleltek meg a licenc szövegének, félelmet, bizonytalanságot és kételyt keltettek azzal kapcsolatban, hogy mi legális és mi nem. Ez előnyt biztosított azon felhasználóknak, akik megengedhették maguknak, hogy jogi tanácsot kérjenek és kutassanak azokkal szemben, akiknek erre nem tellett. Ez ellentétes a Wikimédia küldetésével.

A javasolt licencfrissítés célja a könnyebb együttműködés és a szabad tudás szélesebb körű újrafelhasználása, hogy közelebb kerüljünk a jövőképünkhöz: egy olyan világhoz, amelyben minden egyes ember szabadon osztozhat az emberi tudás összességében.

Döntéshozatali eljárás[edit]

A szavazás módja: keresd fel a Special:SecurePoll/vote/1 lapot egy olyan wikin, ahol megfelelsz a szavazási feltételeknek (volt 25 szerkesztésed március 25. előtt, és nem vagy éppen blokkolva). Ha a magyar Wikipédián vagy aktív, akkor tehát a Special:SecurePoll/vote/1 lapot.

A Wikimédia-közösség szavazáson döntheti el, hogy be kívánja-e vezetni a változtatást. Minden felhasználó (kivéve a botokat), aki legalább 25 szerkesztést tett bármelyik Wikimédia projektben 2009. március 25-e előtt, részt vehet ebben a szavazásban.

A szavazás három lehetőséget kínál majd fel:

 • Igen, támogatom ezt a változtatást
 • Nem, ellenzem ezt a változtatást
 • Nincs véleményem erről a változtatásról

Ha a véleményt nyilvánító szavazók kevesebb mint 50%-a támogatja a változtatást, akkor az nem lesz azonnal bevezetve, és további kuratóriumi és közösségi konzultációra kerül sor.

Ha a véleményt nyilvánító szavazók több mint 50%-a támogatja a változtatást, az a kuratórium elé kerül, amely a szavazás eredményétől és az ellenvélemények természetétől függően dönthet úgy, hogy tovább vitatja a kérdést, módosítja a javaslatot, vagy hogy végrehajtja azt jelenlegi formájában. Ha a kuratórium jóváhagyja a javaslatot, kijelöl egy meghatározott dátumot a végrehajtására.

A szavazás a tervek szerint 2009 áprilisában kezdődik. Egy vázlatos menetrend megtalálható a Licensing update/Timeline/hu oldalon.

A szavazás előtt és alatt a Talk:Licensing update/hu lapon (vagy angolul a Talk:Licensing update lapon) lehet megjegyzéseket tenni.

Javasolt felhasználási feltételek[edit]

Ezeket a feltételeket az összes jelenleg GFDL-t használó oldalon bevezetjük:

 • Az oldal láblécébe a következő szöveg kerül:

Minden szöveg elérhető a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” licenc alatt. A szöveg a „GNU Szabad Dokumentációs Licenc” alatt is elérhető lehet. További részleteket a ((link a szerzői jogi irányelvre)), a szerzők listáját a laptörténetben találod. A médiafájlok különböző licencek alatt érhetőek el; kattints a fájlra további információért.

 • A szerkesztési oldalon az alábbi szöveg lesz látható:

A szerkesztésed beküldésével hozzájárulsz, hogy a közreműködésedet a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” licenc és a „GNU Szabad Dokumentációs Licenc” (GFDL) alatt teszed közzé. Az újrafelhasználóknak meg kell jelölniük téged minimálisan egy, az általad szerkesztett szócikkre mutató linkkel vagy URL-lel, és te ezennel elfogadod, hogy az ilyen megjelölés elegendő minden médiumon. Részletekért lásd a ((link a szerzői jogi irányelvre)). Ha nem szeretnéd hogy az írásodat könyörtelenül átszerkesszék és tetszés szerint újrafelhasználják, ne küldd be ide. Ezennel tanúsítod azt is, hogy te írtad, vagy egy nem jogvédett műből vagy más szabad forrásból másoltad be, amit beküldesz. NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT TARTALMAT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

 • Egy standard szerzői jogi irányelv lesz közzétéve, amelyet szó szerint kell majd lefordítani más nyelvekre. Az irányelv a két licenc szövege mellett tartalmazni fogja a következő elvárásokat az újrafelhasználókkal szemben (CC-BY-SA alatti felhasználási útmutató):
 • Szöveg forrásjelölése: A szócikk bármilyen formájú terjesztése során nevezd meg a szerzőket azáltal, hogy megadsz a) egy linket (ahol lehetséges) vagy URL-t a szócikkre vagy szócikkekre, amelyeket felhasználsz, b) egy linket (ahol lehetséges) vagy URL-t egy alternatív, stabil online másolatra, amely szabadon elérhető, megfelel a licencnek, és a szerzőket megnevezi azzal egyenértékű módon, ahogyan ez a weboldal nevezi meg őket, vagy c) egy teljes szerzőlistát. (Bármely szerzőlistából ki lehet szűrni a nagyon apró vagy irreleváns közreműködéseket.)
 • Multimédia forrásjelölése: Az olyan multimédiás tartalmat (képet, hangot, videót stb.), amelyet legalább öt ember jelentős együttműködésével hoztak létre, ugyanúgy lehet jelölni, mint a szöveget; a többi multimédiafájlnál a közreműködő(k) által meghatározott bármely ésszerű módot kell alkalmazni a szerzők megjelölésére.
 • Kívülről származó tartalom forrásjelölése: A fenti megjelölési követelmények a Wikimédia-közösség által kifejlesztett és feltöltött tartalomra vonatkoznak. A külső forrásokból származó szöveges és multimédiás közreműködések egyéb megjelölési követelményeket is csatolhatnak a műhöz, melyeket igyekszünk majd egyértelműen jelezni a számodra.
 • Copyleft/Share és Így add tovább: ha módosításokat vagy kiegészítéseket teszel az általad felhasznált oldalhoz vagy műhöz, azt a „Creative Commons Nevezd meg – Így add tovább! 3.0” vagy későbbi licenc alá kell helyezned.
 • Változások megjelölése: Ha módosítod vagy kiegészíted az eredeti művet, ésszerű módon jelölnöd kell, hogy az eredeti mű meg lett változtatva. Ha például egy wikiben használod fel az oldalt, ennek a jelzése elegendő a laptörténetben.

 • A szerzői jogi irányelv tartalmaznia fogja a következő nyilatkozatot a harmadik fél által készített CC-BY-SA licencű tartalmak befogadásáról:

Átvehetsz bármilyen CC-BY-SA licenc alatt felhasználható szöveget más forrásokból, akkor is, ha a „GNU Szabad Dokumentációs Licenc” (GFDL) alatt nem használható fel. Nincs semmilyen kötelezettséged arra, hogy az ilyen tartalmakra GFDL szerinti felhasználási engedélyt is szerezz. Ugyanakkor nem vehetsz át olyan tartalmat, amely csak a GFDL alatt érhető el. Ha CC-BY-SA licenc alatti szöveget veszel át, meg kell felelned a licenc feltételeinek; különösképpen, ésszerű módon meg kell jelölnöd a szerző(ke)t. Ahol az ilyen megjelölés általában a laptörténetben történik (mint a wikiből wikibe másolás esetén), elegendő azt a szerkesztési összefoglalóban megtenni, ami aztán eltárolódik a laptörténetben a tartalom átvételekor.

 • A szerzői jogi irányelv tartalmazni fogja a következő nyilatkozatot a GFDL alatti felhasználásról:

Amennyiben a „GNU Szabad Dokumentációs Licenc” (GFDL) alatt kívánod felhasználni az oldalakat, ellenőrizned kell minden egyes felhasznált oldalt, hogy nem tartalmaz-e olyan információt, amely kizárólag a „Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább!” (CC-BY-SA) licenc alatt van. Az ilyen a laptörténetben, a láblécben vagy a vitalapon lehet jelezve. Ha egy oldal tartalmaz ilyen információt, azt nem használhatod fel a GFDL alatt. A ((licenfrissítés dátuma)) előtt készített lapváltozatokról ésszerűen feltételezhető, hogy nem tartalmaznak kizárólag CC-BY-SA licenc alatt elérhető szöveget.

A Wikimédia Alapítvány a fenti feltételek megfogalmazását a jövőben a jobb érthetőség vagy kifejtés érdekében ésszerű mértékben módosíthatja.

Végezetül, biztatni fogjuk a közösséget, hogy jelöljék meg CC-BY-SA alatt is elérhetőként azokat a médiafájlokat, amelyek jelenleg GFDL alatt vannak (de nem a „kizárólag GFDL 1.2” alatt).