Lingua Libre

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Lingua Libre and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.
Egy nyelvfelvevő projekt
a Wikimédia Franciaország -tól

Lingua Libre

2020 Coolest Tool
Award Winner

in the category
Diversity

Információ
Weboldallingualibre.org
Létrehozva2015.
Statisztikák
Felvételek+1 200 000
Nyelvek+240
Beszélők+1 500
Kapcsolat
Wikimedia FranceAdélaïde Calais WMFr, Rémy Gerbet WMFr
CommunityYug, Pamputt

A Lingua Libre a Wikimédia Franciaország által fejlesztett projekt, aminek célja egy kollaboratív, soknyelvű, szabad licencű audiovizuális korpusz létrehozás, hogy:

  • bővítsük az audiovizuális formátumban elérhető tudást a különféle nyelvekről és nyelveken az interneten, a Wikimédia projektekben és azokon kívül;
  • és támogassuk az online nyelvi közösségek fejlődését – különösen a hátrányos helyzetű, kisebbségi, regionális, beszélt, és jelnyelvekét – és ezzel segítsük az online információt kereső közösségeket és biztosítsuk ezen közösségeknek a nyelvük vitalitását.

Miért?

A diverzitás és a szóbeliség hiánya a Wikimédia projektekben és a weben általában is korlátozza az internethasználók képességét arra, hogy kommunikáljanak, és részt vegyenek a különféle webes platformokon, mert nem találnak tartalmat és közösségeket a saját nyelvükön. Leginkább a kisebbségi és jelnyelveket érinti mindez; sokat a kihalás veszélye fenyeget, és az internet jelentős kihívás és lehetőség a számukra. A ma használt 7 000 nyelvből becslések szerint csak 2 500 fogja megérni a következő századot, és csak 250 (kevesebb, mint 5%!) lesz képes a digitális átmenetre, ami kulcsfontosságú abban, hogy életképesek maradjanak. A nyelvészek és aktivisták jelenlegi kezdeményezései a veszélyeztetett nyelvek dokumentálására és a hozzájuk kapcsolódó adatok, erőforrások és tartalmak online megosztására nem járulnak hizzá a digitális átmeneten átesett, internethasználókból álló nyelvi közösségek kialakításához, ezért a hatásuk korlátozott marad.

A Lingua Libre célja pótolni ezt a hiányt azáltal, hogy lehetővé teszi az online tömeges hangrögzítést, és ezáltal egy kollaboratív soknyelvű audiovizuális korpusz szabad licencű publikálását, ami dokumentálja és revitalizálja ezeket a nyelveket a beszélők közösségeinek bevonásával, először a Lingua Librébe, majd azon kívül is.

Hogyan?

A Lingua Libre egy eszköz, ami lehetővé teszi rekord mennyiségű szó rögzítését néhány óra alatt (akár 1 000 szót óránként, egy tiszta szólistával és egy tapasztalt felhasználóval). Automatizálja azt a folyamatot, amiben a szavak kiejtését rögzítik és feltöltik a Wikimédia projektekre. Ahogy kész a felvétel, a platform automatikusan feltölti tiszta, helyesen vágott, helyesen elnevezett, app-barát hangfájlok formájában egyenesen a Wikimédia Commons oldalra.

Eddigi együttműködések

  • DGLFLF: Általános Delegáció a Francia Nyelvért és Franciaország Nyelveiért, a francia kulturális minisztérium része.
  • Lo Congrès: az okcitán nyelv állandó kongresszusa.
  • Maison de la Nouvelle-Calédonie à Paris: Új-Kaledónia Háza Párizsban, ami w:hu:Új-Kaledóniát képviseli az európai Franciaországban.
  • OLCA: Elzász és Mosel Nyelvének és Kultúráinak Hivatala.
  • Plateforme Atlas: egy egyesület, ami a kultúrához, humán tudományokhoz és művészetekhez bármilyen nyelven való hozzáférést próbálja javítani (kapcsolat).

Initiatives involving Lingua Libre

You have a project that uses lingua libre ? Link it below to celebrate it ǃ

Recording ː

Using the corpus of recordings for other projects ː

Közösség

A fenti kép interaktív, ha rákattintanak
A Lingua Libre beszélőinek interaktív térképe. (térkép-lekérdezés).

A csatlakozáshoz csak írd ez alá a nevedet és ezt: * ~~~.

Kapcsolattartók a Wikimédia Franciaország -nál

Aktív adminisztrátorok

Csatlakozz a megbeszélésekhez

Látogasd meg a Lingua Libre beszélgetőszobáját Látogass el a Lingua Libre Discord szerverére

Lásd még