Jump to content

Meta:Babylon/Vertalingen

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:Babylon/Translations and the translation is 100% complete.

Dit is een korte introductie van de verschillende manieren waarop u kunt helpen als vertaler op de Wikimedia projecten.

U kunt ook op andere Wikimedia projecten inhoud vertalen, zoals Wikipedia, WikiWoordenboek, Wikisource en meer.

Voordat u begint, maak a.u.b. een account aan.

Software

Introductie

Het is nodig dat de gereedschap dat we gebruiken - dingen zoals de bewerk knoppen en menu's op de Wikipedia projecten - zijn vertaald naar de taal van de wiki. Het verzekert dat iedereen die het leest kan bewerken en voelt comfortabel, omdat het in zijn taal is. Het verzekeren dat MediaWiki, de platform waarop we onze wiki's bouwen, beschikbaar is in zoveel mogelijk talen, is een belangrijk taak voor de Wikimedia vertalers.

Dingen vinden om te vertalen

MediaWiki vertalen is uitvoerbaar bij translatewiki.net. U mag een gebruiker creëren en enkele testvertalingen doen. Dan kiest u gewoon het relevante project. De meeste duidelijk is MediaWiki, maar ook u kunt daar andere Wikimedia projecten vinden, bijvoorbeeld Revision scoring en Wikimedia mobile apps.

Soms gaan vertaalverzoeken naar de Wikimedia Translators mailinglijst, maar de meeste zullen aan het system toegevoegd zijn.

Hulp en ondersteuning vinden

Aankondigingen

Introductie

Een aankondiging is informatie die verzonden wordt naar de Wikimedia gemeenschap om ze iets te vertellen over de zaken die gebeuren. Het kunnen belangrijke technische wijzigingen zijn, verzoeken om feedback en uitnodigingen om deel te nemen aan beslissingen die mede door de gemeenschap genomen kunnen worden. Deze zijn meestal tijdsgebonden en worden alleen op Meta getoond. Het vertalen van oude aankondigingen heeft weinig zin; zij staan waarschijnlijk al op andere wiki's met inhoud en zijn mogelijk daar al vertaald.

Dingen vinden om te vertalen

De meeste verzoeken om iets te vertalen of aankondigingen gaan via de Wikimedia mailinglijst voor vertalers.

Hulp en ondersteuning vinden

  • een aankondiging wordt meestal geschreven door een specifieke persoon.. Degene die heeft gevraagd om een aankondiging te vertalen zal meestal wel eventuele vragen van vertalers kunnen beantwoorden.
  • Er is een woordenlijst met Wikimedia begrippen. Het kan sommige termen uitleggen, als u daarmee niet bekend bent.
  • U kunt vragen stellen via de MediaWiki mailinglijst voor vertalers.
  • U kunt vragen stellen bij #wikimedia-translationverbinden op IRC .

Documentatie

Introductie

De meeste documentatie van de Wikimedia beweging staat op MediaWiki.org (als het gaat over de techniek die we hier gebruiken) of hier op Meta (als het de beweging uitlegt, wie we zijn en wat we doen).

Dingen vinden om te vertalen

U kunt pagina's vinden die gemarkeerd zijn voor vertaling op de speciale pagina's met de lijst van ondersteunde talen, op Meta en op MediaWiki.org. Om uw taal te vinden, voeg de taalcode toe en druk op Statistieken tonen. Let wel, wat ooit relevant was kan verouderen. U kunt pagina's uit 2013 vinden die een proces uit 2013 beschrijven, die pagina wordt dan meestal alleen vanwege historische redenen bewaard, dat is dan dus geen pagina met enige prioriteit om te vertalen. Om niet vertaalde zinnen te vinden, vul de taalcode in van uw taal.

U kunt u aanmelden voor aankondigingen op Special:TranslatorSignup. Enkele verzoeken worden ook naar de Wikimedia mailinglijst voor vertalers verzonden. Er is in de meeste talen enorm veel te vertalen, probeer dus te kijken wat belangrijk is op Meta of MediaWiki.org, dat wat waarschijnlijk veel gelezen wordt.

Hulp en ondersteuning vinden

Wikipedia artikelen en andere inhoud

Als u artikelen of ander inhoud wilt vertalen van Wikimedia, lees dit op MediaWiki.org. Veel talen hebben eigen richtlijnen voor vertalingen; een lijst.