Jump to content

Meta:excepție de blocare IP

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:IP block exemption and the translation is 87% complete.
Outdated translations are marked like this.
Shortcut :
WM:IPBE
Această pagină documentează permisiunea de 'ipblock-exemption' la Meta-Wiki și reflectă practicile actuale privind acordarea și eliminarea acestuia.

Introducere

În mod normal, blocările pe termen lung de adrese IP sau gama din intervale IP nu afectează utilizatorii conectați. Cu toate acestea, din când în când este necesar să se blocheze atât utilizatorii anonimi, cât și cei conectați, pentru a preveni perturbarea.

Administratorii sunt întotdeauna scutiți de astfel de blocări (cu excepția blocărilor Tor). Alți utilizatori pot solicita excepția de blocare IP pe bază de utilizatori dacă pot prezenta o cauză bună.

Ecepția de blocare prin IP permite utilizatorilor să editeze fără întrerupere, atunci când IP-ul lor obișnuit ar fi altfel blocat fără vina proprie. De asemenea, poate fi folosit (excepțional) pentru a permite editarea prin intermediul unui proxy anonim, cum ar fi Tor.

Utilizatorii cărora li s-a acordat o exceptare pe blocare de IP ar trebui să fie conștienți de faptul că încălcarea prezentei orientări, inclusiv editarea neautorizată prin intermediul proxy-urilor sau preocupările semnificative legate de abuzul de conturi sau de alt comportament, pot conduce la eliminarea dreptului de exceptare pe categorii de IP.

Solicitarea și acordarea exceptării

Flag-ul de exceptare pe blocare IP are două utilizări principale:

 • Un utilizator care este, din păcate, afectat de un blocare destinată prevenirii vandalismului sau a unei perturbări, poate primi drapelul. Aceștia vor putea apoi să editeze fără a fi afectați de nicio blocare locală IP.
 • În circumstanțe extrem de excepționale, unui utilizator i se poate permite să editeze anonim, prin intermediul aplicației Tor sau al unui alt proxy anonim.

Acestea sunt tratate diferit, datorită garanțiilor suplimentare implicate în utilizarea proxy-ului deschis.

Folosit pentru a evita o blocare de gamele IP

Blocările "dificile" pentru gama IP sunt utilizate pentru a preveni perturbarea persistentă a conturilor temporare și a clonelor din seria IP. Un utilizator cu o înregistrare credibilă de editare, care ar fi afectat de această măsură, poate fi scutit de asemenea blocări la discreția administrativă, pentru a le permite să editeze neîntrerupt prin adresă IP blocată.

Condițiile de acordare a acestui fapt sunt următoarele:

 • IP-ul normal (non-proxy) al utilizatorului va fi perturbat de un bloc IP care este plasat pe un domeniu pe care de obicei îl editează, fără nici o vină. (Acest lucru poate fi confirmat prin autoblocare sau checkuser)
 • utilizatorul este de acord ca niciodată să nu folosească în mod greșit scutirea pentru a edita printr-un proxy de anonimat blocat (poate fi verificat)
 • când blocarea se termină sau încetează să mai fie o problemă pentru utilizator, excepția va fi eliminată de orice administrator.

În plus, excepția IP poate fi acordată, de asemenea, de un administrator (adesea un Checkuser), fără o solicitare, pentru a împiedica ca utilizatorii de bună credință să fie afectați de un blocaj IP dur. Utilizatorul ar trebui să fie informat că, pentru a preveni vandalismul, a fost aplicat un blocare în gama IP și au fost scutiți de acesta. Ar trebui în mod clar să fie recomandat să citiți această secțiune și, mai ales, ca dreptul să poată fi eliminat dacă este folosit pentru a edita printr-un proxy blocat.

Cine ar putea cere – Un utilizator afectat de un blocare de IP care nu are nicio legătură cu editarea și care îi împiedică să îl editeze cu un cont conectat.
Cum să cer – Solicitați o exceptare pe blocare IP ca parte a unei cereri de deblocare. Trebuie să cereți din contul dvs. înregistrat. Solicitările postate pe pagina de discuție a utilizatorului din adresa IP vor fi respinse automat. Cei care acordă acest drept pot uneori să se consulte cu un checkuser pentru a confirma această problemă sau pot dori să obțină o examinare ulterioară prin postarea cererii pe o listă sau pe o pagină de discuție pentru a discuta dacă nu este familiarizat cu cazul.

Folosit pentru editare prin proxy anonim

Editarea prin intermediul unui proxy anonim poate fi ușor utilizată, deci este acordată numai în circumstanțe excepționale. Exemple de utilizatori care pot solicita o excepție în mod rezonabil includ utilizatorii care arata că pot contribui la enciclopedie și (pentru utilizatorii existenți) cu o istorie a unei contribuții valabile non-perturbatoare, dar fie sunt împiedicate de firewall-uri restrictive, fie din motive excepționale editați prin proxy-uri anonime.

Rețineți că evitarea checkuserilor sau a checkuserilor specifici nu este un motiv acceptabil - preocupările cu privire la utilizatorii de verificare ar trebui discutate cu comisia Ombudsman.

Cine ar putea cere – Un utilizator care are nevoi reale și excepționale și poate fi sigur că nu abuzează de dreptul respectiv.
Cum să fac o cerereTrimiteți un e-mail unui checkuser sau birocraț.

Eliminarea

Exceptarea IP este un privilegiu acordat utilizatorilor care au nevoie de acest drept și care au încredere că nu o vor abuza. Motive tipice pentru care scutirea poate fi eliminată dintr-un cont:

 • Nu mai este necesar sau raționament insuficient pentru acordare - Blocarea de IP dificilă relevantă a luat sfârșit și nu se anticipează să se repete; utilizatorul are acces la Wikipedia printr-un IP care nu este protejat de firewall, utilizatorul devine un sysop etc
 • Credință rea sau afirmație înșelătoare în cerere
 • Dovezi credibile sau preocupări legate de abuz - în cazuri neclare pot fi ridicate întrebări înainte de ipoteze.

Ca și în cazul fiecărei blocări (care poate fi efectiv eliminată), un administrator poate elimina dreptul sau poate căuta o discuție despre problemele percepute de comunitate. Din cauza potențialului de abuz, preocupările credibile cu privire la abuzurile aprobate de comunitate pot fi, uneori, suficiente pentru a fi eliminate. Cu toate acestea, în toate cazurile, eliminarea ar trebui să fie preventivă și nu punitivă.

Ghid de acordare

 • Toate scutirile de blocări privind IP-ul sunt supuse revizuirii și abrogării. Excepția poate fi, și va fi, de obicei, retrasă dacă există dovezi credibile sau preocupări legate de abuz. Este recomandabil ca administratorii să discute mai întâi dacă există îndoieli, deoarece o excepție necorespunzătoare va fi retrasă rapid.
 • Când se ia în considerare excepția privind blocarea unui IP, istoricul de editare al utilizatorului și intervalul abuziv în cauză trebuie revizuite cu atenție înainte de a lua o decizie.
 • Excepția de blocare prin IP este acordată sau eliminată prin intermediul Special:UserRights. Utilizatorii care au dreptul de scutire prin ipblock-exempt sunt vizibili ca un grup de utilizatori sub Special:ListUsers/ipblock-exempt și pot fi revizuiți. (Rețineți că în cazul în care utilizatorul este un administrator, acesta nu va apărea, de obicei, în această listă.) Motivul acordării sau eliminării este dat în jurnalul de drepturi al utilizatorului relevant.

Vezi și