Jump to content

Мета:Правила и насоки

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Meta:Policies and guidelines and the translation is 100% complete.
Кратенка:
WM:PAG
Ова е индекс на правила и насоки, подредени според делокруг. Највеќето страници подолу се правила. Некои се изречно означени како насоки.

Link Description Делокруг
Услови на употреба Ова ги опишува општите услови и заемни одговорности со кои корисниците мора да се согласат пред да ги користат Викимедиините проекти и мрежни места, или пак да ја пренаменуваат нивната содржина.
Универзален правилник на однесување Ова го определува најмалниот збир на насоки за очекувано и неприфатливо поведение. Важи за секој што се опходува со и учествува на Викимедиините проекти и простори мрежно и вонмрежно.
Без отворени застапници Ова им забранува на корисниците да уредуваат Викимедиини проекти преку отворени или анонимни застапници.
Заштита на личните податоци Правилата за заштита на личните податоци на Фондацијата Викимедија.
Правила за надзорници Правила кои се однесуваат на Надзорниците.
Вонмрежни постапки Ова ги опфаќа дејствата кои ги преземаат службени претставници на Фондацијата.
Правила за предлагање на јазици Како да предложите отворање на нов јазичен поддомен на постоечки проект. Предлозите ги разгледува јазичниот комитет.
Правила за затворање на проекти Ова ја определува постапката за затворање (или бришење) на Викимедиино вики. Предлозите ги разгледува јазичен комитет.
Посебни глобални дозволи Правила и информации за дозволи кои се користа од системски администратори и правобранители.
Правила за проверка на корисници Пристап и употреба на проверка на корисници.
Правила за скривање Пристап до и употреба на скривањето.
Глобално отповикување Постапката за одобрување на пристап до глобално отповикување, како и насоки за негова употреба. погл. списокот
Помагачи со филтри на злоупотреби Постапката на одобрување за само читачки пристап до глобалниот Филтер на злоупотреби и насоки за негова употреба. погл. списокот
Увозници на нови викија Постапката за одобрување на глобалната корисничка група увозници на нови викија, како и насоки за нејзина употреба.
Глобални забрани Постапката за формално укинување на уредувачките права на сите Викимедиини викија.
Правила за лозинки Услови за кориснички лозинки на Викимедиините викија.

Link Description
Правила за администратори Информации и правила поврзани со администраторите на Мета.
Правила за ботови Информации и правила поврзани со ботовите на Мета.
Правила за бирократи Информации и правила поврзани со бирократи на Мета.
Правило за учтивост Информации и правила поврзано со учтивоста на Мета.
Правила за бришење Постапката и правилата за бришење на страници.
Правила за вклучување Видови страници кои се сметаат за прифатливи и неприфатливи на ова Вики.
Администратори на посредникот Информации и правила поврзани со администратори на посредникот на Мета.
Правило против рано затворање на разговори Забранува брзо затворање на разговори на проектов.
Односи меѓу Мета и надзорниците Ги опишува односите помешѓу избраниот персонал на Мета и надзорниците.
Ознака за поплавување [насока] Целта и прифатливата употреба на ознаката „flood“.
Изземање од IP-блокирање [насока] Целта, прифатливата употерба и правилата за доделување ан изземања од IP-блокирање.

Link Description Делокруг
Правила за ботови Постапка за одобрување на ботовски пристап и насоки за негова употреба погл. списокот
Глобални администратори Информации за правила поврзани со глобалните администратори. погл. списокот
Неутрална гледна точка Информации за разни правила за „неутрална гледна точка“. wp, wb, wn, wikt, wq, ws
Правила за акредитација за Викивести Правилата на Викивестите за доделување на акредитација кои се користат на извесни јазици на Проектот. wn