Movement Charter/Content/Preamble

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Movement Charter/Content/Preamble and the translation is 69% complete.
Outdated translations are marked like this.


Noun Scroll 308110.svg

← Назад на преглед | На одељак "Вредности и принципи" →

Викимедијин покрет усмерен је на развој, чување и ширење глобалне доступности слободног знања. Повеља Викимедијиног покрета постоји како би дефинисала покрет, његове темељне вредности и принципе. То је формални друштвени споразум који објашњава односе између субјеката унутар покрета и њихова права и одговорности. То се подједнако односи како на постојеће субјекте, тако и на оне који ће тек бити основани.

Повеља постоји уз сагласност заједница којима она управља кроз формални процес ратификације. Повеља покрета примењује се на све чланове, ентитете и техничке просторе унутар Викимедијиног покрета, укључујући без ограничења сараднике који раде на садржају, пројекте, подружнице и Фондацију Викимедија.

Како бисмо постигли свој фокус, покрет је развио широк распон складишта знања ("пројекти") на више језика с различитим фокусима. Пројекти се углавном воде кроз самоуправљање у заједници по питању стварања и управљања садржајем.

[1]

као и кроз понашање заједнице. Покрет такође укључује организоване и неформалне групе усмерене на одређена питања или географске регионе. Улога ових група је да пружају директну и индиректну подршку пројектима.

Ове пројекте и групе подупире свеобухватна инфраструктура која игра неколико улога. Инфраструктура подржава техничке потребе покрета. Инфраструктура осигурава финансијска и друга средства за континуирани развој и задржавање знања. Инфраструктура настоји да подржава правна и регулаторна окружења која покрету и субјектима унутар њега омогућуавају да делују у читавом свету. Инфраструктура такође подржава сараднике који раде на садржају, читаоце, као и све остале који су део глобалног Викимедијиног покрета, унапређујући сигурно и продуктивно окружење у којем се знање може делити и конзумирати, тамо где локални пројекат то не може постићи сâм. Природа и опсег инфраструктурне подршке ограничени су вредностима покрета, као и ресурсима и ограничењима наметнутим изван покрета.

Напомене

 1. This wording has been highlighted as a potential concern by the Wikimedia Foundation Legal department, who proposed the following alternative wording: The projects are built with systems of self-governance. This was on two primary grounds:

  1. Могла би довести спољашње организације (а нарочито законодавна тела) у заблуду да поверују да не постоји орган који је способан да формално испуни законске обавезе.
  2. Осим тога, појам ”углавном” је прилично нејасан и тренутно нема суседних реченица које би пружиле довољно јасноће у погледу досега или ограничења локалне пројектне самоуправе.

  МЦДЦ верује да су то оправдане забринутости, али да опште значење треба задржати.

  ПРЕМА ТОМЕ::

  Сви предлози и специфични изрази који могу обухватити значење, а истовремено задовољити забринутост правног тиме били би веома цењени.


← Назад на преглед | На одељак "Вредности и принципи" →