Jump to content

Movement Strategy/Recommendations/Improve User Experience/sl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations/Improve User Experience and the translation is 100% complete.
Izboljšanje uporabniške izkušnje

Opredelitev

Nenehno bomo izboljševali zasnovo naših platform, da bodo vključujoče in da bodo vsem — ne glede na spol, kulturo, starost, tehnološko ozadje ali znanje ali telesne sposobnosti — omogočale pozitivne izkušnje tako pri uporabi kot pri prispevanju znanja v celotnem ekosistemu Wikimedie.

Kratek videoposnetek o tem priporočilu

Ob izboljšanju izkušnje uporabnikov na naših platformah se bo lahko več ljudi pridružilo projektom, dostopalo do informacij in prispevalo. To je skupna odgovornost razvijalcev, oblikovalcev in skupnosti ter zahteva sodelovanje celotnega ekosistema Wikimedie. Izboljšanje izkušenj uporabnikov zahteva uporabo pristopa, osredotočenega na ljudi, ki ga sestavlja dobro opredeljen, ponavljajoč se in vključujoč proces raziskovanja, predlaganja, preizkušanja in razširjanja rezultatov.

Spremembe in ukrepi

Izboljšanje metodologije za prepoznavanje, predlaganje, preizkušanje in uvajanje sprememb na platformah Wikimedie. To zahteva:

 • Vključitev predstavnikov oblikovalcev, tehničnih razvijalcev, skupnosti in profilov uporabnikov v iterativno oblikovanje uporabniške izkušnje (UX), raziskave in procese razširjanja rezultatov, da bi povečali ozaveščenost in omogočili boljše sprejemanje odločitev.
 • Testiranje in validiranje uporabnosti izdelkov z različnimi profili uporabnikov (napredni urejevalci, tehnični sodelavci in začetniki, kar izraža raznolikost, za katero si prizadevamo).
 • Podpiranje skladnosti z najnaprednejšimi smernicami dostopnosti z uporabo prostega in odprtokodnega programja (najboljše prakse WCAG za splet, W3C za mobilni splet idr.).
 • Obveščanje skupnosti o stanju UX, sodelovanje glede potreb in njihovo podpiranje s prevzemanjem odgovornosti za večjo vključevalnost z odpravljanjem ovir, ki preprečujejo rast, raznolikost in sodelovanje.

Oblikovanje postopkov in praks za izboljšanje uporabe vseh projektov Wikimedie za tiste, ki uporabljajo ali ustvarjajo prosto znanje, ter razširjanje funkcionalnosti. To zahteva delo na specifičnih značilnostih naših produktov in platform.

 • Vmesniki, namensko zasnovani za širok nabor naprav, da lahko uporabniki uporabljajo in prispevajo vsebine v različnih kontekstih.
 • Preprosto iskanje in razumevanje virov za začetnike, vključno z mediji za uvajanje in uvajalnimi vmesniki, ki jim pomagajo pri samostojnem učenju in navigaciji.
 • Prostori, ki omogočajo iskanje vrstnikov s specifičnimi interesi, vlogami in cilji, skupaj s komunikacijskimi kanali za interakcijo, sodelovanje in mentorstvo.
 • Dokumentacija in standardi za zajem funkcionalnosti platforme za ocenjevanje, učenje in izboljševanje.
 • Orodja za povezovanje medprojektnih in medjezikovnih funkcionalnosti, kar zagotavlja boljšo izkušnjo znanja, ki ga vsebuje ekosistem Wikimedie, za določen interes, informacijsko potrebo ali poizvedbo.
 • Jasne poti za napredovanje predlogov za nove vikije (vključno z novimi jezikovnimi različicami) in za ponovno uporabo programskih funkcij, ki jih je razvila skupnost.
 • Orodja za razvijalce in visokokakovostna dokumentacija, ki tehničnim sodelavcem omogoča ustvarjanje in vzdrževanje uporabnih in učinkovitih orodij.
 • V sodelovanju z velikimi uporabniki, kadar je to v skladu z našim poslanstvom in načeli, poskrbeti za obsežnejši, zanesljivejši, varnejši in hitrejši nabor API-jev Wikimedie, da bi za nadaljnje uporabnike vsebin izboljšali uporabniško izkušnjo naših neposrednih in posrednih uporabnikov, povečali doseg in odkrivnost naših vsebin ter možnost povratnega dotoka podatkov in izboljšali ozaveščenost, preprostost navajanja in preverljivost avtorstva.

Utemeljitev

Ljudje ustvarjajo in porabljajo znanje z vse bolj raznolikimi napravami, vmesniki in interakcijami (npr. virtualnimi pomočniki). Razumevanje sedanjih in prihodnjih sprememb ter prilagajanje naših platform in prostorov različnim potrebam uporabnikov bo ključnega pomena za zagotavljanje, da bo prosto znanje na internetu ostalo relevantno, in za trajnostnost naših projektov.

Izboljšanje uporabniške izkušnje lahko pripomore tudi k večji vsebini, udeležbi in raznolikosti. V svoje skupnosti moramo privabiti nove člane, saj so naši projekti odvisni od skupnosti, katerih osrednji urejevalci - tako z vidika prispevkov kot funkcij - niso doživeli velikih sprememb v sestavi. To je še posebej pomembno, če upoštevamo, da je na obstoječih platformah za številne novince morda zapleteno pridobiti tehnološke veščine za sodelovanje ali najti vire, ki bi jih usmerjali. Procesi, orodja, platforme in komunikacijski kanali, ki so se razvili okoli projektov Wikimedie, so za novince ustvarili strmo krivuljo učenja, ki se je nekateri napredni sodelavci morda ne zavedajo. Nenehno je treba ocenjevati uporabniško izkušnjo in izboljševati načine ugotavljanja potreb, da bi dosegli uporabnejši produkt.