Jump to content

Strategie/Mișcarea Wikimedia/2018-20/Recomandări

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Movement Strategy/Recommendations and the translation is 89% complete.
Outdated translations are marked like this.
Recomandări privind Strategia de Mișcare Wikimedia 2030

10 Recommendations

În 2017, am creat o direcție strategică pentru a ne ghida Mișcarea în viitor: Până în 2030, Wikimedia va deveni infrastructura esențială a ecosistemului de cunoaștere liberă și oricine care împărtășește viziunea noastră va putea să ni se alăture.

Pe o perioadă de doi ani, oameni din toată Mișcarea noastră s-au reunit într-un proces deschis și participativ pentru a discuta despre modul în care putem lucra în acest sens. Rezultatul este un set de recomandări și principii fundamentale care propun schimbări structurale și sistemice care ne vor permite să creăm împreună viitorul Mișcării noastre. Acestea prezintă modul în care putem crește durabil și inclusiv. Ele introduc modalități prin care putem profita la maximum de noi oportunități și pentru a face față provocărilor de astăzi și de mâine. Acestea sugerează modul în care putem depune eforturi pentru echitatea cunoștințelor și cunoașterea ca serviciu. Pentru ca toată lumea - cei care se află deja în Mișcarea noastră și oricine dorește să se alăture - să poată juca un rol în captarea, partajarea și facilitarea accesului la cunoștințe gratuite.

Recomandările sunt:

Creșteți durabilitatea mișcării noastre Investiți în competențe și dezvoltarea capacităților de conducere
Îmbunătățiți experiența utilizatorului Administrează Cunoștințele Interne
Garantați Securitatea și Incluziunea Identificați subiecte pentru Impact
Asigurarea Echității în Procesul Decizional Inovați în Cunoștințe Libere
Coordonează la nivelul tuturor părților interesate Evaluează, Repetă și Adaptează

Mai mult de 40 de iniţiative

Visual presentation of the initiatives.

Fiecare recomandare este împărțită în ceea ce numim "Inițiative". Acestea sunt domeniile de lucru mai detaliate în care trebuie să ne implicăm împreună în întreaga mișcare. Unele dintre aceste activităţi trebuie coordonate. Unele dintre ele trebuie să se întâmple în contexte localizate. Toate acestea necesită oameni care să lucreze împreună. Deci, alăturaţi-vă nouă! Pentru a aprofunda mai mult în inițiative, faceți clic pe special:MyLanguage/Movement Strategy/Initiatives de aici.

Cum să citiți recomandările

În paginile următoare, veți găsi versiunea finală a documentului privind strategia de mișcare, care cuprinde 10 recomandări pentru schimbare, 10 principii directoare și narațiunea schimbării care subliniază modul în care aceste recomandări se conectează și sunt concepute, în ansamblu, pentru a ne ajuta să ne aliniem cu direcția noastră strategică. Există, de asemenea, un glosar al termenilor cheie și un rezumat al documentului. Aruncați o privire la jurnalul modificărilor pentru a vedea ce s-a schimbat între versiunea anterioară a recomandărilor și această versiune finală.

Recomandările care urmează sunt structurate într-un format Ce, modificări și acțiuni și raționament. Care este nevoia identificată sau focalizarea strategică aspirațională. Schimbări și acțiuni prezintă rezultatele și rezultatele care trebuie dezvoltate pentru a realiza Ce. Iar Raționamentul include fundalul și câteva dintre raționamentele pentru care sunt necesare schimbări și acțiuni pentru a ne ajuta să ne îndreptăm spre direcția strategică 2030. Aceste recomandări sunt interconectate și se susțin reciproc. Nu sunt prezentate în nici o ordine implicită de importanță sau prioritate.

Recomandări create de mișcare

Increase the Sustainability of Our MovementImprove User ExperienceProvide for Safety and InclusionEnsure Equity in Decision-makingCoordinate Across StakeholdersInvest in Skills and Leadership DevelopmentManage Internal KnowledgeIdentify Topics for ImpactInnovate in Free KnowledgeEvaluate, Iterate, and Adapt

Acest conținut a fost dezvoltat de-a lungul unui proces de aproape doi ani de aproape 100 de Wikimedieni din întreaga lume, inclusiv voluntari, personal și membri ai consiliului de administrație ai afiliaților și ai Fundației Wikimedia și reprezentanți ai organizațiilor aliate. Acesta a fost modelat de discuții online și în persoană cu Wikimedians, care și-au împărtășit gândurile cu privire la fiecare proiect de iterație. A fost un efort cu adevărat participativ la nivelul întregii mișcări. Aflați mai multe despre cine a contribuit la crearea acestui conținut.

Doriți să experimentați acest conținut într-un alt format?

Am creat o varietate de moduri de a citi, de a asculta și de a afla despre recomandări:

Grupul de lucru pentru diversitate membru și grup de redactare membru Marc Miquel-Ribé și-a împărtășit, de asemenea, ideile despre modul în care au fost dezvoltate recomandările și ideile care le-au modelat în acest interviu (în engleză).