Ei avoimia välityspalvelimia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page No open proxies and the translation is 73% complete.
Outdated translations are marked like this.
Käytännöt ja suuntaviivat Ei avoimia välityspalvelimia
Oikopolku:
NOP
WM:NOP

Tällä sivulla on tietoja avoimien välitypalvelimien estämisestä kohteessa Meta ja kaikissa muissa Wikimedian projekteissa. Projekteissa voi olla paikallisia käytäntöjä, jotka ylittävät tämän maailmanlaajuisen käytännön. Siitä keskusteltiin helmikuussa 2004, ja tämä käytäntösivu luotiin maaliskuussa 2006.

Käytäntö

Julkisesti saatavilla olevat välityspalvelimet (mukaan lukien maksulliset välityspalvelimet) voidaan estää miksi tahansa ajaksi milloin tahansa. Vaikka tämä saattaa vaikuttaa asiallisiin käyttäjiin, he eivät ole suunniteltuja kohteita ja he voivat vapaasti käyttää välityspalvelimia, kunnes ne estetään. Tor-muokkaaminen puolestaan estetään automaattisesti. Wikimedian projektien lukemista, Meta tai mikä tahansa muu, ei rajoiteta avoimen tai anonyymin välityspalvelimen kautta.

Vaihtuvat IP-osoitteet tai isännät, jotka eivät muuten ole pysyviä välityspalvelimia, on yleensä estettävä lyhyemmäksi ajaksi, koska IP-osoite todennäköisesti siirretään tai määritetään dynaamisesti uudelleen tai avoin välityspalvelin suljetaan. Kun välityspalvelin on suljettu, IP-osoitteen esto tulisi poistaa.

Poikkeukset

Muokkaajat voivat muokata avoimen välityspalvelimen kautta, jos heidät on merkitty IP-estoista vapautetuksi. Tämän myöntää paikallisille projekteille ylläpitäjä ja järjestelmänlaajuisesti ylivalvoja.

Kuitenkin monien käyttäjien tiedetään käyttävän avointa välityspalvelinta tietämättään selaimen oletusasetusten vuoksi. Ennen kuin haet poikkeusta IP-estoihin (joka voi viedä aikaa eikä sitä välttämättä myönnetä), tarkista selaimesi internet-yhteysasetukset ja ota välityspalvelin pois käytöstä.

Järjestelmänlaajuiset poikkeukset ja valitukset

Jos IP-osoitteesi on estetty kaikissa wikeissä[1] ja uskot, että tämä oli vahinko, tai jos sinun täytyy käyttää Tor-verkkoa tai välityspalvelinta pätevistä syistä etkä pysty,[2] voit ottaa yhteyttä ylivalvojiin. He voivat poistaa järjestelmänlaajuisen eston tai myöntää tunnuksellesi poikkeuksen.

 • The recommended way is to use the Unblock Ticket Request System.
 • Suositeltu tapa on lähettää yksityisesti sähköpostiä osiitteeseen stewards(_AT_)wikimedia.org (suora yhteydenottolomake). Voit käyttää mitä tahansa kieltä, me teemme parhaamme. Sisällytä viestiin:
  1. IP, joka mainitaan saamassasi virheilmoituksessa,[1][2]
  2. käyttäjätunnus, jota käytät tai haluat käyttää ja
  3. miksi uskot, että järjestelmänlaajuinen esto oli virhe tai miksi sinun täytyy käyttää Tor-verkkoa.
 • On myös mahdollista käyttää Meta-Wikin pyyntösivua, jos pystyt muokkaamaan sitä ja voit jakaa IP-osoitteesi (järjestelmänlaajuiset estot) tai syyt yksityisyyteen (Tor-verkon käyttöä varten). Järjestelmänlaajuiset estot eivät koske Meta-Wikiä.

Jos IP-osoitteesi on avoin välityspalvelin, sen estoa ei poisteta. On todennäköisempää, että poikkeus myönnetään, jos annat hyviä syitä ajatella, ettet käytä sitä väärin; ilmeiset tapaukset ovat esimerkiksi Kiinan suuren palomuurin estämät käyttäjät ja tunnukset, joilla on merkittävästi aiempia muokkauksia.

Jos Tor-poikkeus myönnetään sinulle, eikä sinulla vielä ole tunnusta, ylivalvoja luo sinulle myös sellaisen ja saat väliaikaisen salasanan sähköpostiosoitteeseesi.

Please do not place a local unblock request on your user talk page, they are reserved for local blocks. Local administrators are unable to remove global blocks, and will simply repeat the general instructions.

Paikalliset poikkeukset

Jos olet kiinnostunut muokkaamaan vain yhtä tai muutamaa wikiä, voit pyytää paikallista poikkeusta. Hankkeet, joiden käytännöt mahdollistaa poikkeukset, on lueteltu esimerkkeinä seuraavasta:

Muiden projektien osalta tarkista heidän käytäntönsä tai ota yhteyttä paikalliseen ylläpitäjään.

Perustelu

Vaikka Meta kannustaa kaikkia maailmassa osallistumaan, tällaisia välityspalvelimia käytetään usein väärinkäytöksiin. Koska MediaWiki (wiki-ohjelmisto) on riippuvainen IP-osoitteista väärinkäytön torjumiseksi, avoimen välityspalvelimen avulla käyttäjät voivat täysin kiertää ylläpitäjien toimia. Komentosarjojen tai bottien käytön ansiosta pahantahtoiset käyttäjät voivat nopeasti vaihdella IP-osoitteita aiheuttaen jatkuvia häiriöitä, joita avuttomat ylläpitäjät eivät voi pysäyttää. Wikimedian projekteihin on kohdistunut useita tällaisia hyökkäyksiä, jotka aiheuttavat suuria häiriöitä ja työllistävät ylläpitäjiä, joilla olisi muitakin tehtäviä.

Tämän käytännön tiedetään aiheuttavan vaikeuksia joillekin toimittajille, joiden on käytettävä avoimia välityspalvelimia kiertääkseen censorship missä he asuvat; tunnettu esimerkki on People's Republic of China joka satunnaisesti yrittää prevent the people in China lukemasta tai muokkaamasta Wikipediaa.

Viitteet

 1. a b Virheviesti näyttää tältä:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  The block was made by $1 ($2). The reason given is $3.

  • Start of block: $4
  • Expiry of block: $5

  Your current IP address is $6. Please include all above details in any queries you make.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. a b Virheviesti näyttää tältä:

  Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the No open proxies global policy.

Katso myös