Nyílt proxyk tiltása

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page No open proxies and the translation is 91% complete.
Rövidítése:
NOP
WM:NOP
A lap a nyílt proxyknak a Meta és más oldalakon érvényben lévő tiltását írja le. A helyi projekteknek saját irányelveik is lehetnek. A globális szabályról szóló szavazás 2004 februárjában zárult le, a lap pedig 2006 márciusában lett létrehozva.

Irányelv

A nyílt proxyk (ingyenesek és fizetősök egyaránt) blokkolása bármikor megengedett. A nem blokkolt proxyk használata egészen addig megengedett, amíg nem élnek azzal vissza. A Tor hálózatán történő szerkesztés automatikusan tiltva van. Blokkolt proxyról az olvasás továbbra is lehetséges.

A dinamikus IP-címeket általában rövidebb időszakra blokkoljuk, mivel ezeken több szerkesztő is osztozhat, vagy a proxy időközben megszűnhet; utóbbi esetben a blokkot fel kell oldani.

Kivételek

A szerkesztők számára az IP-blokkok alól mentesülők csoporttal lehetővé tehető a nyílt proxyról történő közreműködés. A csoporthoz helyben az adminisztrátorok, míg globálisan az intézők adhatnak hozzá felhasználókat.

Számos szerkesztő a böngésző alapértelmezett beállításai miatt, tudta nélkül használ nyílt proxyt. Az IP-blokk alóli felmentés kérelmezése előtt (amely sok időt vehet igénybe és nem garantált) tanácsos a böngésződ beállításainak ellenőrzése és a proxyn keresztüli hozzáférés letiltása.

Globális kivételek és kérések

Ha IP-címedet globálisan blokkolták,[1] és úgy gondolod, hogy ez tévedés eredménye, vagy jó okod van a Tor használatára,[2] kérheted a blokk feloldását vagy az IP-blokk alóli mentesülést.

 • The recommended way is to use the Unblock Ticket Request System.
 • Egy másik lehetőség a stewards(_AT_)wikimedia.org-ra írt e-mail (közvetlen kapcsolatfelvétel). Bármilyen nyelven írhatsz, megpróbáljuk értelmezni. Az alábbi információkat mellékeld:
  1. A blokkolt IP-cím &refs;
  2. Az általad használni kívánt szerkesztői név;
  3. Miért gondolod, hogy a blokk félreértés.
 • Ha tudod szerkeszteni, és nem probléma, hogy az IP-címed bekerül a laptörténetbe (globális blokkoknál) vagy aggódsz a biztonságod miatt (Tort használnál), akkor itt kérheted a cím feloldását. A globális blokkok a Meta-Wikin nem érvényesek.

Ha az általad használt IP-cím egy nyílt proxy, akkor a blokkot nem oldjuk fel, hanem szükséges esetben kivételt adunk hozzá (például ha a felhasználó a Kínai Nagy Tűzfal mögött van és a fióknak hasznos szerkesztései vannak).

Ha engedélyeztük neked a Tor alóli szerkesztést és nincs még fiókod, akkor az intézők létrehoznak egyet, melynek ideiglenes jelszavát e-mailben küldjük el.

Please do not place a local unblock request on your user talk page, they are reserved for local blocks. Local administrators are unable to remove global blocks, and will simply repeat the general instructions.

Helyi kivételek

Egyes projekteknek van saját, kidolgozott irányelve van erre. Ha esetleg csak ezeken szerkesztenél, akkor az adott projekten magán is kérheted, hogy adjanak hozzá a kivételekhez. Lista:

Egyéb projekteknél ellenőrizd a helyi irányelveket vagy vedd fel a kapcsolatot az adminisztrátorokkal.

Cél

Habár a Meta mindenkit a részvételre buzdít, a nyílt proxykat gyakran kártékony célra használják fel. Mivel a MediaWikiben (a wikiszoftver) az abúzus ellen IP-alapon lehet fellépni, a nyílt proxyk ezt a védelmet teljesen megkerülik. Szkriptekkel vagy botokkal gyorsan lehet IP-címeket cserélni, így az ilyen felhasználókat az adminisztrátorok nem tudják megállítani. Korábban több ilyen támadás is történt a Wikimédia-projektekben, amelyek nagy zavart okoztak, és teljesen lefoglalták az adminisztrátorokat.

Az irányelv egyes, a cenzúrát megkerülni kívánó szerkesztők számára (például azoknak, akik a Kínai Népköztársaságban élnek, mivel a kormány időnként megnehezíti a Wikipédia olvasását vagy szerkesztését).

Jegyzetek

 1. Hibaüzenet:

  Your IP address has been blocked on all wikis.

  The block was made by $1 ($2). The reason given is $3.

  • Start of block: $4
  • Expiry of block: $5

  Your current IP address is $6. Please include all above details in any queries you make.

  If you believe you were blocked by mistake, you can find additional information and instructions in the No open proxies global policy. Otherwise, to discuss the block please post a request for review on Meta-Wiki.

 2. Hibaüzenet:

  Your IP address, $1, has been automatically identified as a Tor exit node. Editing through Tor is blocked to prevent abuse. For additional information and instructions to legitimate users, see the no open proxies global policy.

Lásd még