Comissió de Mediació

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Ombuds commission and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
Dreceres :
OC,
OMBCOM
Ombuds Commission
Activity reports

La Comissió de Mediació, en nom de la Junta Directiva , investiga queixes sobre infraccions de la Política de privadesa, el Accés a la política de dades personals no públiques, la Política de verificadors de comptes i la Política de supervisió, en qualsevol projecte de Wikimedia. També investiga per a la Junta el compliment de les polítiques o directrius locals de verificadors de comptes o supervisió amb les polítiques globals de verificadors de comptes i supervisió.

Tasques

A més de la investigació oficial, mediarà entre el denunciant i el demandat (normalment un verificador de comptes , un supervisor , un buròcrata , un administrador , o un membre d'un comitè d'arbitratge ). Quan sigui legalment necessari, els defensors assistiran l'assessor general, el director executiu o la junta en la gestió del cas.

Quan el cas sigui litigiós, els mediadors s'encarregaran d'informar els verificadors de comptes o altres sobre la política de privadesa de la Fundació. Quan s'han incomplert la política de privadesa, la política d'accés a la informació no pública, la política de verificació d'usuaris o la política de supervisió, la Comissió de Mediació hauria d'informar el director executiu o el personal designat i recomanar una acció (com ara l'eliminació de l'accés a les eines). A més, la comissió pot suggerir canvis adequats a les polítiques o al programari.

Neutralitat

La investigació d'un mediador s'ha de dur a terme de la manera que determinin els mediadors per garantir la justícia i la imparcialitat. Com a directrius generals, és millor que els mediador evitin els conflictes d'interessos tant com sigui possible, sobretot evitant l'ús rutinari de la verificació de comptes o la supervisió d'accés i no processant queixes sobre els projectes en què siguin editors molt actius. Tanmateix, els assumptes que passen a la comissió no són clars i la llengua i la cultura de diversos projectes poden suposar barreres per als forasters. Com a tal, la manera com la comissió investiga les queixes queda a criteri dels membres designats.

Membres

Els membres de la Comissió de Mediació són seleccionats de la comunitat Wikimedia per funcionaris de la Fundació Wikimedia. A principis d'octubre es fa una convocatòria de voluntaris cada any a la llista de correu Wikimedia-L i a la pàgina de discussió d'aquesta política, així com en altres fòrums de projectes, segons correspongui. Es nomenen (suposant que hi estiguin d'acord) per un període aproximadament de dos anys (un any, abans de la Comissió 2023-2025). També es poden nomenar un o més membres suplents sense dret a vot. Es pot designar un steward-observador per servir al costat dels mediadors.

Drets assignats

Els mediadors tenen els següents drets a nivell mundial, entre altres:

 • Cercar pàgines suprimides (browsearchive)
 • Comprovar les adreces IP i altra informació dels usuaris (checkuser)
 • Veure el registre del verificador de comptes d'usuari (checkuser-log)
 • Veure els historials esborrats sense consultar-ne el text (deletedhistory)
 • Veure el text esborrat i els canvis entre revisions esborrades (deletedtext)
 • Veure registres privats (suppressionlog)
 • Mostra les revisions amagades de qualsevol usuari (viewsuppressed)

Membres actuals

User Home wiki(s) Language spoken IRC nick
AGK (CA) enwiki en, sco-3, es-2, gd-1
Ameisenigel (CA) dewiki, wikidatawiki de, en-4, nds-2, fr-1, tlh-1 Ameisenigel
Daniuu (CA) nlwiki nl, en-4, de-2, fr-2, la-2, vls-2, li-1 Daniuu
Emufarmers (CA) enwiki en, la-2 Emufarmers
Faendalimas (CA) wikispecies en, pt-3, it-2, fr-1 faendalimas
JJMC89 (CA) enwiki en JJMC89
MdsShakil (CA) bnwiki, bnwikibooks bn, en-3, as-1 MdsShakil
Minorax (CA) commonswiki, metawiki, simplewiktionary, wikidatawiki en-5, zh-5, nan-2, fr-1, ko-1, ms-1, yue-1 Minorax
Renvoy (CA) ukwiki uk, ru-4, en-3, pl-3, lt-1
Vermont (CA) ‡ enwiki, metawiki, simplewiki en, ru-2, es-1 Vermont

† Advisory member; ‡ Steward-Observer

Vegeu també la llista generada automàticament (els mandats caduquen el febrer 2024).

Per a membres anteriors, consulta aquí.

Contacte

Les queixes es poden presentar a la Comissió de Mediació mitjançant les següents formes (preferiblement en un idioma parlat per un dels membres):

Les dues maneres enviaran el missatge directament a la llista de correu de la Comissió.

Segueix aquestes directrius quan enviïs una consulta a la comissió:

 1. Sigues concís. Els correus electrònics llargs amb informació innecessària fan que sigui més difícil per a la comissió processar el cas de manera oportuna.
 2. Sigues objectiu. Evita fer consultes basades en especulacions o judicis subjectius.
 3. Aporta evidències. Proporciona enllaços de les diferències i/o enllaços permanents quan sigui possible.
 4. Sigues específic. Especifiqueu quina part de la política s'ha infringit.
 5. Informa'ns si la teva wiki té un comitè d’arbitratge (o un comitè similar) i si hi has contactat (o has utilitzat un altre procediment de resolució de conflictes habitual a la teva comunitat) abans d'arribar a la Comissió de Mediació. Si escau, proporciona un enllaç a la pàgina del cas pertinent.

Processament/Informes

Els casos es processaran de la següent manera:

 1. Confirmació de la sol·licitud: enviarem un avís de confirmació al sol·licitant i, si cal, demanarem més informació.
 2. Abast: si la sol·licitud s’emmarca en l'àmbit de la Comissió de Mediació, farem la investigació; si no, rebutjarem la sol·licitud i intentarem dirigir el denunciant a un lloc millor per obtenir ajuda pel seu problema individual.
 3. Investigació: fem tot el necessari per esbrinar si es va produir un incompliment de les polítiques o un incompliment o conflicte de les polítiques locals amb les polítiques globals.
 4. Resultat: donem el resultat de la nostra investigació al sol·licitant i, si realment es va produir un incompliment de la política de privadesa, informarem l'usuari investigat i, si cal, informarem la Junta i, si cal, recomanarem l'eliminació dels drets de revisor, verificador de comptes o de steward de l'usuari que incompleix la política.

Informes d'activitat

Activitats:

Vegeu també