Jump to content

Az adatvédelmi biztosok irányelve

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Oversight policy and the translation is 100% complete.

Az adatvédelmi biztosok érzékeny személyes adatok, sértő vagy jogsértő tartalmak és felhasználónevek vagy naplóbejegyzések láthatóságát tudják módosítani (elrejteni vagy a láthatóságot helyreállítani). Ezzel a jogosultsággal rajtuk kívül még az Intézők (stewards), valamint a globális felhasználói csoport vezetői rendelkeznek. A láthatóság lapváltozatonként külön-külön beállítható tartalomra, szerkesztői névre vagy IP-címre és szerkesztési összefoglalóra. Az adminisztrátorok hasonló jogától az övék annyiban különbözik, hogy az általuk elrejtett tartalmakat az adminisztrátorok sem láthatják.

A módosítást és a láthatatlanná tételt gyakran egymással felcserélhető módon használják. A módosítás az elavult MediaWiki kiterjesztésből (Oversight) származik, amelyet a RevisionDelete néven ismert MediaWiki-alapú szolgáltatás váltott fel.

Leírás

Eredetileg egy Oversightnak nevezett MediaWiki-kiterjesztést használtak az adatoknak a nyilvánosságtól (beleértve az adminisztárorokat is) történő elrejtésére, és csak oversight jogosultsággal rendelkező felhasználók láthatták a felügyelt tartalmat. Mivel ez a műveletek visszavonásához az adatbázishoz való hozzáférést igényelte, az Oversight helyére egy új, RevisionDelete néven ismert rendszert vezettek be az 1.16-os verzióban a MediaWiki alapszoftver részeként.

A RevisionDelete lehetővé teszi az elrejtett szerkesztések és naplóbejegyzések visszaállítását az adatbázis lekérdezése nélkül. Ezenkívül egyértelműen azonosítja a laptörténetben, hogy milyen szerkesztések lettek elrejtve. 2015-ben, miután a régi felügyeleti műveleteket az új formára átalakították, a felügyeleti bővítményt eltávolították az összes Wikimedia-wikiből.

Az adatvédelmi biztosok jogosultak egyes szövegváltozatok és szerkesztési összefoglalók módosítására, valamint szerkesztők felhasználónevének / IP-címének a laptörténetekben való láthatatlanná tételére. A laptörténetben láthatatlanná tudják tenni a szócikk címét és a paramétereket, a szerkesztési összefoglalót és a szerkesztő nevét. A hideuser jogosultsággal a felhasználó blokkolásakor az adatvédelmi biztosok képesek láthatatlanná tenni a felhasználónevet az összes oldal szerkesztésében és laptörténetében.

A láthatatlanná tétel privát módon kerül naplózásra, és ez a Special:Log/suppress napló csak az adatvédelmi biztosi (oversight) jogosultsággal rendelkező felhasználók számára látható.

Jogosultságok

A Wikimédia-wikikben az adatvédelmi biztosok csoportja alapértelmezés szerint az alábbi jogosultságokkal rendelkezik. Egyes wikik ettől eltérő beállításokat is alkalmazhatnak.

 • 'deleterevision' — lapok adott változatainak törlése és helyreállítása
 • 'deletelogentry' — adott naplóbejegyzések törlése és visszaállítása
 • 'hideuser' — felhasználói név blokkolása és elrejtése a külvilág elől
 • 'suppressrevision' — bármely felhasználó által végzett változatok megtekintése, elrejtése és felfedése
 • 'suppressionlog' — privát naplók megtekintése
 • 'abusefilter-hide-log' — bejegyzések elrejtése a vandálszűrő naplójában
 • 'abusefilter-hidden-log' — a vandálszűrő-napló rejtett bejegyzéseinek megtekintése

IRC-csatornák

Létezik egy olyan privát IRC-csatorna (#wikimedia-privacykapcsolódás), aminek minden, IRC-t használó intéző és adatvédelmi biztos számára elérhetőnek kell lennie. Hozzáférés érdekében lépj kapcsolatba egy intézővel.

Irányelv

Használat

A funkció használata négy esetben engedélyezett:

 1. A nem nyilvános személyes adatok − például telefonszámok, lakcímek, munkahelyek − eltávolítása
  • a pszeudonim felhasználói azonosítóval regisztráltak vagy anonim szerkesztők esetében, akik nem tették nyilvánossá identitásukat,
  • valamint a saját névvel regisztrált magánszemélyek esetében, akik nem tettek közzé személyes adatokat.
 2. . Potenciálisan rágalmazó információk eltávolítása abban az esetben, ha ezt
  • a Wikimedia Alapítvány jogi tanácsadója javasolja, vagy
  • az ügy egyértelműsége indokolja, és nincs szerkesztési indoka a megtartása érdekében történő felülvizsgálatnak.
 3. A szerzői jogok megsértésének megszüntetése a Wikimedia Alapítvány jogi tanácsadójának javaslata alapján oly módon, hogy az a korábbi lapváltozatokban se legyen elérhető.
 4. Elfogadhatatlan szerkesztői azonosítónevek elrejtése az automatizált listákon és naplókban, ahol ez nem zavarja a szerkesztési előzményeket. Nyilvánvalóan elfogadhatatlan szerkesztői név az olyan, amely becsmérel, fenyeget, rágalmaz, sérteget vagy másokat zaklat.

A helyi adatvédelmi biztosok − ha azok léteznek az adott nyelvű projektben − általában a saját nyelvű oldalakat felügyelik. Az intézők elláthatnak helyi adatvédelemmel összefüggő tevékenységet sürgős beavatkozást igénylő esetekben, wikiközi kérdések esetén, vagy akkor, ha az adott nyelvű wikiben nincsenek helyi adatvédelmi biztosok (lásd az elérhetőségeket).

Hozzáférések

Az adatvédelmi biztosi jogosultságot az intézők adják meg. A magyar Wikipédia nem rendelkezik intézővel (steward).

Adatvédelmi biztos az a személy lehet, aki elmúlt 18 éves és a törvények szerint nagykorúnak számít; jogában áll, és hajlandó aláírni a Wikimedia Alapítvány nem nyilvános információkkal kapcsolatos titoktartási megállapodását. Az adatvédelmi biztosoknak meg kell ismerniük a Wikimedia Alapítvány adatvédelmi politikáját is.

Az intézők (stewards) hozzáférnek az összes nyelvi wikihez, és érvényes kérelem esetén az adott nyelvi wikinél aktív felügyeleti jogokat gyakorolhatnak, ha nincs helyi adatvédelmi biztos. Az egyes nyelvi wikikben vagy egyáltalán nincs adatvédelmi biztos, vagy legalább két személynek kell lennie. Ennek indoka, hogy egymást kölcsönösen ellenőrizzék és egymás intézkedéseit igazolják. Ha csak egy adatvédelmi biztos marad, (általában amikor a másik visszavonul vagy jogosultságát megvonják), akkor a közösségnek azonnal új adatvédelmi biztost kell kijelölnie, vagy meg kell szüntetnie a fennmaradó biztos jogosultságait.

A Wikitanács nélküli wikik esetében a közösségnek egyetértéssel kell jóváhagynia az adatvédelmi biztosok személyét. A jelölteknek a helyi közösségen belül kell kérniük, és megfelelő módon hirdetniük ezt a kérést (közösségi kocsmafalon, levelezési listán stb.). Az adatvédelmi biztos megválasztása akkor érvényes, ha a helyi közösségben legalább 25-30 szerkesztő legalább 70-80%-a mellette szavazott, vagy több jelölt esetén történő választáson a szavazatok nagyobb számát kapta. Adatvédelmi biztosnak kettőnél több jelölt is megválasztható, ha a jelöltek közül kettőnél több is megkapta a legalább 25-30 szerkesztőtől a legalább 70-80% szavazatot. A megválasztott adatvédelmi biztosok a közösség döntése alapján kérhetik jogosultságaik beállítását a Steward requests/Permissions oldalon.

Azoknál a nyelvi wikiknél, ahol legalább 25-30 szerkesztő támogatásával megválasztott Wikitanács működik, az adatvédelmi biztosokat a Wikitanács is kinevezheti, hacsak a helyi közösség nem részesíti előnyben inkább a független, nyilvános választásokat. Eredményes választás után a helyi Wikitanács tagja kérelmezi a jogosultságokat a megválasztott adatvédelmi biztosok számára a Steward requests/Permissions oldalon.

A helyi adminisztrátorok is törölhetik a konkrét lapváltozatokat vagy naplóbejegyzéseket, de ez továbbra is látható lesz az adminisztrátorok számára, mindaddig, amíg azt egy adatvédelmi biztos láthatatlanná nem teszi.

Jogmegvonás

Az adatvédelmi biztos jogosultságát az intézők vonják meg az IP-ellenőrök irányelve alapján hozott szabályok alapján. A gyakorlat a következő:

 • Bármely, több mint egy éve inaktív adatvédelmi biztosi hozzáféréssel rendelkező felhasználói fióknak megszűnik az adatvédelmi biztosi hozzáférése.
 • Az eszköz visszaélésszerű használata esetén az intéző vagy az adatvédelmi biztos jogosultságát azonnali hatállyal felfüggesztik. Ez különösen akkor következik be, ha a intézkedést rutinszerűen, komoly indíték nélkül végzik (a hibás intézkedések igazolására linkeket és bizonyítékokat kell nyújtani).

Az adatvédelmi biztos visszaéléseinek gyanúját minden helyi wikin meg kell vitatni. A Wikitanáccsal rendelkező wikiben a Wikitanács dönthet a jogosultságok megszüntetéséről. A Wikitanács nélküli wikiben a közösség szavazhat a jogosultságok megszüntetéséről. Az eltávolítást csak az intézők végezhetik el. Az intéző önállóan nem dönthet úgy, hogy megszünteti a jogosultságot, de segíthet a bizonyításhoz szükséges információ biztosításában (például a naplók bejegyzéseinek rendelkezésre bocsátásával). Szükség esetén, és különösen az adatvédelmi politika tiszteletben tartásának hiányában a Wikimedia Alapítvány tanácsához is lehet fordulni a jogosultságok megszüntetésének megállapításához.

Kérés küldése az adatvédelmi biztosoknak

Az adatvédelmi biztosoknak szóló kérést soha ne küldje nyilvánosan!

All Wikimedia wikis

 • Stewards can grant themselves temporary oversight access on individual wikis when needed.
 • Please check if the wiki has their own local oversighters before approaching a steward; the list is below.
 • Please do not put your request on the wiki or broadcast it on the public IRC channel. All requests should be made privately.
 • Ombuds have the technical ability to view suppressed revisions.

IRC

 • Users can contact stewards in the IRC channel #wikimedia-stewardskapcsolódás. Please ask for a steward in the channel, then make your request in a private message to that steward. Do not broadcast the request in the public channel. In emergencies type !steward, to get the attention of a steward. For normal requests type instead @steward. Then, in any case, write directly to the steward; usually just clicking on their name.

Email

Belarusian Wikipedia

 1. Mienski (e-mail)
 2. Wizardist (e-mail)

bengáli Wikipédia

 1. MdsShakil (e-mail)
 2. Yahya (e-mail)

Chinese Wikipedia

 1. AT (e-mail)
 2. Jimmy Xu (e-mail)
 3. Wong128hk (e-mail)

angol Wikipédia

 1. AmandaNP (e-mail)
 2. Amorymeltzer (e-mail)
 3. Anarchyte (e-mail)
 4. Aoidh (e-mail)
 5. Barkeep49 (e-mail)
 6. Bradv (e-mail)
 7. Cabayi (e-mail)
 8. Callanecc (e-mail)
 9. CaptainEek (e-mail)
 10. Doug Weller (e-mail)
 11. Drmies (e-mail)
 12. Dweller (e-mail)
 13. Firefly (e-mail)
 14. GB fan (e-mail)
 15. GorillaWarfare (e-mail)
 16. Guerillero (e-mail)
 17. HJ Mitchell (e-mail)
 18. KrakatoaKatie (e-mail)
 19. Ks0stm (e-mail)
 20. L235 (e-mail)
 21. Lofty abyss (e-mail)
 22. LuK3 (e-mail)
 23. Mailer diablo (e-mail)
 24. Maxim (e-mail)
 25. Moneytrees (e-mail)
 26. Mz7 (e-mail)
 27. Oshwah (e-mail)
 28. PhilKnight (e-mail)
 29. Ponyo (e-mail)
 30. Primefac (e-mail)
 31. Richwales (e-mail)
 32. RickinBaltimore (e-mail)
 33. Risker (e-mail)
 34. Salvio giuliano (e-mail)
 35. Sdrqaz (e-mail)
 36. Stwalkerster (e-mail)
 37. The Blade of the Northern Lights (e-mail)
 38. Thryduulf (e-mail)
 39. ToBeFree (e-mail)
 40. Vanamonde93 (e-mail)
 41. Wugapodes (e-mail)
 42. Xaosflux (e-mail)
 43. Z1720 (e-mail)

finn Wikipédia

 1. Ejs-80 (e-mail)
 2. Harriv (e-mail)

francia Wikipédia

 1. Arcyon37 (e-mail)
 2. Bédévore (e-mail)
 3. Céréales Killer (e-mail)
 4. JohnNewton8 (e-mail)
 5. Jules* (e-mail)
 6. Kropotkine 113 (e-mail)
 7. Lomita (e-mail)

német Wikipédia

 1. Doc Taxon (e-mail)
 2. Nolispanmo (e-mail)
 3. Ra'ike (e-mail)
 4. Stefan64 (e-mail)
 5. Werner von Basil (e-mail)

indonéz Wikipédia

 1. David Wadie Fisher-Freberg (e-mail)
 2. Meursault2004 (e-mail)
 3. Nohirara (e-mail)

japán Wikipédia

 1. Infinite0694 (e-mail)
 2. Ohgi (e-mail)
 3. Penn Station (e-mail)
 4. W.CC (e-mail)

koreai Wikipédia

 1. *Youngjin (e-mail)
 2. -revi (e-mail)
 3. Sotiale (e-mail)
 4. 이강철 (e-mail)

perzsa Wikipédia

 1. Huji (e-mail)
 2. Ladsgroup (e-mail)

lengyel Wikipédia

 1. Elfhelm (e-mail)
 2. Mathieu Mars (e-mail)
 3. Mpn (e-mail)

portugál Wikipédia

 1. Albertoleoncio (e-mail)
 2. Érico (e-mail)

orosz Wikipédia

 1. DR (e-mail)
 2. Q-bit array (e-mail)
 3. Tatewaki (e-mail)
 4. Ле Лой (e-mail)

egyszerűsített angol Wikipédia

 1. Djsasso (e-mail)
 2. Enfcer (e-mail)
 3. Eptalon (e-mail)
 4. Fehufanga (e-mail)
 5. Peterdownunder (e-mail)

spanyol Wikipédia

 1. -jem- (e-mail)
 2. Platonides (e-mail)

török Wikipédia

 1. Doğu (e-mail)
 2. Eldarion (e-mail)
 3. Elmacenderesi (e-mail)
 4. Taysin (e-mail)

ukrán Wikipédia

 1. Goo3 (e-mail)
 2. Piramidion (e-mail)
 3. Yukh68 (e-mail)

Wikimédia Commons

 1. Minorax (e-mail)
 2. Odder (e-mail)
 3. Rama (e-mail)
 4. Raymond (e-mail)

Meta-Wiki

 1. DerHexer (e-mail)
 2. Elton (e-mail)
 3. Minorax (e-mail)
 4. Sotiale (e-mail)
 5. Xaosflux (e-mail)

Wikidata

 1. Ajraddatz (e-mail)
 2. DannyS712 (e-mail)
 3. Esteban16 (e-mail)
 4. KonstantinaG07 (e-mail)

Wikitech

 1. BryanDavis (e-mail)
 2. DeltaQuad (e-mail)
 3. WMFOffice (e-mail)

Lásd még