Beleid Oversight

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Oversight policy and the translation is 100% complete.

Oversight (en suppression) betekent het verbergen van revisies, bewerken van samenvattingen, gebruikersnamen en loggegevens voor publiek. De toegang is beschikbaar voor toezichthouders (oversighters), stewards en gebruikers in de globale staf gebruikersgroep. Onderdrukte gegevens kunnen alleen worden bekeken en hersteld door gebruikers in deze groepen, met als uitzondering de Ombuds die de onderdrukte gegevens alleen mag zien.

Oversight en suppression worden door elkaar gebruikt. Oversight is een term die is blijven hangen door de ontraden MediaWiki extensie Oversight, die is vervangen door een functie RevisionDelete.

Over

Aanvankelijk werd er een MediaWiki-extensie genaamd Oversight gebruikt voor het verbergen van gegevens voor het publiek (inclusief beheerders); Alleen de gebruikers met de rol toezichthouder konden inhoud bekijken die onder toezicht stond. Omdat het databasetoegang nodig had om acties ongedaan te maken, werd een nieuw systeem RevisionDelete geïntroduceerd als onderdeel van de MediaWiki-kern in versie 1.16 om Oversight te vervangen.

Met RevisionDelete konden onderdrukte bewerkingen en logboekvermeldingen worden hersteld zonder rechtstreeks een query uit te voeren op de database. Bovendien werd in de paginageschiedenis duidelijk aangegeven welke bewerkingen waren onderdrukt. In 2015, na conversie van de oude acties van toezichthouders naar onderdrukte acties, werd de Oversight extensie verwijderd van alle Wikimedia wiki's.

Met RevisionDelete van MediaWiki kunnen revisieteksten, bewerkingssamenvattingen en de gebruikersnaam/het IP-adres van de editor worden onderdrukt in de paginageschiedenissen. Bij logboekvermeldingen is het mogelijk om het doel en de parameters te onderdrukken en de samenvatting en de gebruikersnaam van de uitvoerder te bewerken. Bovendien kunnen toezichthouders met het recht 'hideuser' een gebruikersnaam onderdrukken voor alle paginabewerkingen en logboekvermeldingen bij het blokkeren van een gebruiker.

Onderdrukkingen worden privé geregistreerd en dit logboek is alleen zichtbaar voor de gebruikers in de bovengenoemde groepen via Special:Log/suppress.

Rechten

Op Wikimedia wiki's hebben gebruikers in de toezichtsgroep standaard de volgende rechten. Sommige wiki's kunnen een andere configuratie hebben.

 • 'deleterevision' — Versies van pagina's verbergen
 • 'deletelogentry' — Specifieke logboekregels verwijderen en terugplaatsen
 • 'hideuser' — Een gebruikersnaam blokkeren of deblokkeren, zodat deze voor het publiek wordt verborgen of zichtbaar gemaakt
 • 'suppressrevision' — Specifieke versies bekijken, verbergen en weer zichtbaar maken op pagina's van elke gebruiker
 • 'suppressionlog' — Niet-openbare logboeken bekijken
 • 'abusefilter-hide-log' — Meldingen in het filterlogboek verbergen
 • 'abusefilter-hidden-log' — Verborgen meldingen in het filterlogboek bekijken

IRC-kanalen

Er is een eigen IRC-kanaal (#wikimedia-privacyverbinden) waarop alle toezichthouders en stewards die IRC gebruiken toegang tot moeten hebben. Neem contact op met een steward als je hulp nodig hebt bij het verkrijgen van toegang.

Beleid

Gebruik

Gebruik van deze functie is toegestaan in de gevallen:

 1. Verwijdering van niet-publieke persoonlijke informatie zoals telefoonnummers, thuisadressen, werkplekken of identiteitsgegevens of pseudoniemen van anonieme personen die hun identiteit niet publiek hebben gemaakt, of van publieke personen die deze persoonlijke informatie niet hebben publiek gemaakt.
 2. Verwijdering van potentieel beschadigende informatie hetzij:
  • op aanraden van de Wikimedia Foundation-raadsman of
  • als het duidelijk is dat er geen reden is de revisie te behouden
 3. Verwijdering van copyrightschendingen op aanraden van de Wikimedia Foundation-raadsman.
 4. Verwijderen van overduidelijke aanvallen op geautomatiseerde lijsten en logs, zolang dit niet de historie van wijzigingen vernielt. We hoeven dus geen kleineringen, bedreigingen, belasteringen, beledigingen of plagerijen terug te kunnen zetten.

Verwijderde revisies blijven ontoegankelijk via de wiki. Daardoor kunnen zij niet toevallig zichtbaar worden wanneer een pagina wordt verwijderd of teruggeplaatst. Zij kunnen enkel handmatig zichtbaar worden gemaakt door een database administrator, als een fout werd begaan.

Toegang

Toegang tot Oversight wordt gedaan door stewards. Hier beschrijven we alleen de praktijk van de steward en het beleid voor toegang tot niet openbare persoonlijke gegevens.

Toezichthouders moeten zowel 18 jaar oud zijn als wettelijk meerderjarig in hun rechtsgebied, en bereid zijn tot het ondertekenen van de Wikimedia Foundation's Geheimhoudingsovereenkomst voor niet-openbare informatie. Ze moeten ook bekend zijn met het privacybeleid.

In noodgevallen mogen Stewards revisies op elke wiki uitvoeren en zich daarbij lokale Oversight rechten toekennen. Dit mag ook op wiki's zonder lokale Oversighters met een geldig verzoek. Op elke wiki dienen ten minste twee gebruikers over Oversight-toegang te beschikken, of anders geen. Zodoende kunnen zij elkaar controleren en elkaars acties bevestigen. Indien slechts één Oversight-gebruiker op een wiki overblijft (wanneer de enige andere zich terugtrekt of wordt verwijderd), moet de gemeenschap terstond een nieuwe Oversight-gebruiker aanstellen (zodat het aantal Oversight-gebruikers minstens 2 bedraagt).

De gemeenschap moet Oversight-gebruikers goedkeuren. De gebruiker die om Oversight-toegang verzoekt, dient dit verzoek te richten aan de lokale gemeenschap en zijn verzoek afdoende bekend te maken (De Kroeg, e-maillijsten indien beschikbaar, ...). De redacteur dient bekend te zijn met de privacy policy. Nadat consensus is bereikt (ten minste 70%-80%) binnen zijn lokale gemeenschap, en met de goedkeuring van ten minste 25-30 leden, dient de gebruiker zichzelf te vermelden op Steward requests/Permissions met een link naar de pagina met de gemeenschapsbeslissing.

Op wiki’s met een Arbitragecommissie (ArbCom) kan een steward met dezelfde aantallen als bij de verkiezing van een Oversight-gebruiker worden gekozen of aangewezen door de Arbitragecommissie, behalve als de gebruikers onafhankelijke verkiezingen wil. Na de beslissing dient een lid van de Arbitragecommissie een verzoek te doen voor de Steward requests/Permissions.

Lokale moderatoren kunnen overwegen om een specifieke revisie of logging die persoonlijke informatie bevat te verbergen, maar onthoud dat moderatoren nog steeds in staat zijn deze revisies te bekijken totdat zij worden 'suppressed'.

Toegang ontnemen

De toegang tot het toezicht wordt ingetrokken door stewards, met behulp van regels die zijn overgenomen uit het CheckUser beleid. In dit gedeelte wordt alleen de praktijk van de steward beschreven.

Van een gebruikersaccount met de rechten van een toezichthouder dat voor minstens een jaar inactief is, zullen deze rechten worden verwijderd.

In geval van misbruik van het hulpmiddel, zullen de beheerder of de toezichthouder hun toegang onmiddellijk kwijt raken. Dit zal ook gebeuren als acties routinematig worden uitgevoerd zonder een noodzaak om dit te doen (links en bewijzen van slecht gedrag moeten worden verstrekt).

Verdenkingen van misbruik van toezicht moeten op elke lokale wiki worden besproken. Op wiki's met een goedgekeurde Arbitragecommissie kan de commissie beslissen over het verwijderen van toegang. Op wiki's zonder een goedgekeurde arbitragecommissie kan de gemeenschap stemmen voor het verwijderen van toegang. Verwijdering kan alleen worden gedaan door stewards. Een steward mag niet zelf besluiten om de toegang te verwijderen, maar kan helpen bij het verstrekken van informatie die nodig is om het misbruik te bewijzen (zoals logboeken). Indien nodig, en in het bijzonder in geval van gebrek aan respect voor het privacybeleid, kan ook de Board of Wikimedia Foundation worden gevraagd om verwijdering van de toegang te verklaren.

Aanvragen voor Oversight

Plaats uw verzoek niet in het openbaar.

Alle Wikimedia-wiki's

 • Stewards kunnen zichzelf tijdelijk oversighttoegang geven op individuele wiki's als dat nodig is.
 • Controleer alstublieft eerst of de wiki lokale oversighters heeft voor u een stewards benadert; een lijst staat hieronder.
 • Plaats uw verzoek niet op een wiki of in een openbaar IRC-kanaal. Al deze verzoeken moeten privé worden verzocht.
 • Ombuds hebben de technische mogelijkheid om onderdrukte bewerkingen te bekijken.

IRC

 • Gebruikers kunnen stewards benaderen in het IRC-kanaal #wikimedia-stewardsverbinden. Vraag in het kanaal eerst naar een steward en doe uw verzoek dan in een privébericht naar de beschikbare steward, dat kan meestal door op diens naam te klikken. Plaats geen verzoeken in het openbare kanaal. In noodgevallen kunt u !steward in het kanaal typen om de aandacht van stewards te krijgen. Gebruik voor een normaal verzoek @steward.

E-mail

 • Stuur een e-mail naar het besloten VRT-kanaal van de stewards via stewards-oversight@wikimedia.org (wiki interface) of
 • stuur een e-mail naar een steward persoonlijk via Special:EmailUser

Wit-Russische Wikipedia

 1. Mienski (e-mail)
 2. Wizardist (e-mail)

Chinese Wikipedia

 1. Jimmy Xu (e-mail)
 2. Wong128hk (e-mail)

Engelstalige Wikipedia

 1. AmandaNP (e-mail)
 2. Amorymeltzer (e-mail)
 3. Anarchyte (e-mail)
 4. Aoidh (e-mail)
 5. Barkeep49 (e-mail)
 6. Bradv (e-mail)
 7. Cabayi (e-mail)
 8. Callanecc (e-mail)
 9. CaptainEek (e-mail)
 10. Doug Weller (e-mail)
 11. Drmies (e-mail)
 12. Dweller (e-mail)
 13. Firefly (e-mail)
 14. GB fan (e-mail)
 15. GorillaWarfare (e-mail)
 16. Guerillero (e-mail)
 17. HJ Mitchell (e-mail)
 18. KrakatoaKatie (e-mail)
 19. Ks0stm (e-mail)
 20. L235 (e-mail)
 21. Lofty abyss (e-mail)
 22. LuK3 (e-mail)
 23. Mailer diablo (e-mail)
 24. Maxim (e-mail)
 25. Moneytrees (e-mail)
 26. Mz7 (e-mail)
 27. Oshwah (e-mail)
 28. PhilKnight (e-mail)
 29. Ponyo (e-mail)
 30. Primefac (e-mail)
 31. Richwales (e-mail)
 32. RickinBaltimore (e-mail)
 33. Risker (e-mail)
 34. Salvio giuliano (e-mail)
 35. Sdrqaz (e-mail)
 36. Stwalkerster (e-mail)
 37. The Blade of the Northern Lights (e-mail)
 38. Thryduulf (e-mail)
 39. ToBeFree (e-mail)
 40. Vanamonde93 (e-mail)
 41. Wugapodes (e-mail)
 42. Xaosflux (e-mail)
 43. Z1720 (e-mail)

Finse Wikipedia

 1. Ejs-80 (e-mail)
 2. Harriv (e-mail)

Franstalige Wikipedia

 1. Arcyon37 (e-mail)
 2. Bédévore (e-mail)
 3. Céréales Killer (e-mail)
 4. JohnNewton8 (e-mail)
 5. Jules* (e-mail)
 6. Kropotkine 113 (e-mail)
 7. Lomita (e-mail)

Duitse Wikipedia

 1. Doc Taxon (e-mail)
 2. Nolispanmo (e-mail)
 3. Ra'ike (e-mail)
 4. Stefan64 (e-mail)
 5. Werner von Basil (e-mail)

Indonesische Wikipedia

 1. David Wadie Fisher-Freberg (e-mail)
 2. Meursault2004 (e-mail)
 3. Nohirara (e-mail)

Japanse Wikipedia

 1. Infinite0694 (e-mail)
 2. Ohgi (e-mail)
 3. Penn Station (e-mail)
 4. W.CC (e-mail)

Koreaanse Wikipedia

 1. *Youngjin (e-mail)
 2. -revi (e-mail)
 3. Sotiale (e-mail)
 4. 이강철 (e-mail)

Perzische Wikipedia

 1. Huji (e-mail)
 2. Ladsgroup (e-mail)

Poolse Wikipedia

 1. Elfhelm (e-mail)
 2. Mathieu Mars (e-mail)
 3. Mpn (e-mail)

Portugese Wikipedia

 1. Albertoleoncio (e-mail)
 2. Érico (e-mail)

Russische Wikipedia

 1. DR (e-mail)
 2. Q-bit array (e-mail)
 3. Tatewaki (e-mail)
 4. Ле Лой (e-mail)

Simpel-Engelse Wikipedia

 1. Djsasso (e-mail)
 2. Enfcer (e-mail)
 3. Eptalon (e-mail)
 4. Fehufanga (e-mail)
 5. Peterdownunder (e-mail)

Spaanstalige Wikipedia

 1. -jem- (e-mail)
 2. Platonides (e-mail)

Turkse Wikipedia

 1. Doğu (e-mail)
 2. Eldarion (e-mail)
 3. Elmacenderesi (e-mail)
 4. Taysin (e-mail)
 5. Vito Genovese (e-mail)

Oekraïense Wikipedia

 1. Goo3 (e-mail)
 2. Piramidion (e-mail)
 3. Yukh68 (e-mail)

Wikimedia Commons

 1. Minorax (e-mail)
 2. Odder (e-mail)
 3. Rama (e-mail)
 4. Raymond (e-mail)

Meta-Wiki

 1. DerHexer (e-mail)
 2. Elton (e-mail)
 3. Minorax (e-mail)
 4. Sotiale (e-mail)
 5. Xaosflux (e-mail)

Wikidata

 1. Ajraddatz (e-mail)
 2. DannyS712 (e-mail)
 3. Esteban16 (e-mail)

Wikitech

 1. BryanDavis (e-mail)
 2. DeltaQuad (e-mail)
 3. WMFOffice (e-mail)

Zie ook