Política pública

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Public policy and the translation is 93% complete.
Outdated translations are marked like this.
La política pública afecta el coneixement lliure de Wikimedia i més enllà

Les polítiques sobre l'accés, la censura, els drets d'autor, la responsabilitat dels intermediaris i la privacitat afecten directament a la vitalitat de la Viquipèdia i els altres projectes de Wikimedia. La comunitat Wikimedia està en una posició única per desenvolupar aquestes polítiques que permetin que la gent de tot el món accedeixi, creï, comparteixi i readapti el coneixement lliure.

Exploreu com les polítiques públiques donen suport a la Viquipèdia

Recerca

L'accés a fonts fiables és fonamental per documentar i compartir coneixements. Quan es fa recerca per a un article de la Viquipèdia, els viquipedistes necessiten accés a llibres, articles i altres recursos. També necessiten informació no censurada i fiable per escriure un article neutral. Si es fa recerca en línia, la forma de lectura dels viquipedistes ha de ser privada perquè puguin investigar sense la por de que el seu historial de navegació no sigui més endavant mal interpretat o utilitzat en contra seu.

Escriure

Per escriure i editar un article de la Viquipèdia, els viquipedistes necessiten privadesa i anonimat per poder expressar el seu pensament de forma que puguin sentir-se segurs escrivint i explicant els fets sobre temes possiblement controvertits. Necessiten trobar recursos multimèdia en domini públic o amb llicència lliure per il·lustrar els articles sense por d'infringir drets d'autor. Necessiten un accés ràpid i assequible a la Viquipèdia per dedicar el temps a millorar articles. Necessiten la seguretat que la seva comunitat d'editors de la Viquipèdia tindrà el control editorial complet sense la interferència de la Fundació Wikimedia. Per aconseguir-ho, necessiten que la Fundació Wikimedia mantingui un allotjament neutral perquè governs i altres terceres parts no puguin obligar a eliminar o alterar el que la gent escriu.

Compartir

Perquè un article sigui compartit lliurement per a tothom, els lectors de la Viquipèdia necessiten tenir un accés ràpid i fiable a tota la Viquipèdia. Això significa que els articles de la Viquipèdia no poden ser mai censurats pels proveïdors de serveis d'Internet. La Fundació Wikimedia també ha de ser capaç de recusar les sol·licituds de retirada de continguts per part de tercers. I els lectors de la Viquipèdia necessiten tenir privadesa en llegir els articles de la Viquipèdia, perquè puguin sentir-se segurs per alimentar la seva curiositat intel·lectual.

Readaptacions

Una vegada un article de la Viquipèdia està disponible en línia, pot enriquir-se amb contribucions i reutilitzacions d'altres. Les llicències lliures permeten que altres es basin en articles existents mentre que la llei de drets d'autor normalment no ho permet. Per exemple, tothom pot traduir a altres llengües, compartir i reutilitzar el contingut lliure, com els articles de la Viquipèdia, més enllà dels projectes de Wikimedia, sense limitacions restrictives.

Créixer

La Viquipèdia no s'acaba mai. Per assolir la nostra meta de recopilar la suma de tot el coneixement, els viquipedistes han de ser una comunitat inclusiva i diversa. La diversitat en aquesta comunitat requereix l'accés sense traves a la Viquipèdia, en tots els països de tot el món. Encara que moltes persones tenen accés als projectes de Wikimedia, hi ha molts més que encara no són capaços d'unir-se als nostres projectes. Hem de tombar les barreres per l'accés i la creació de coneixement.


Accés

El coneixement ha de ser accessible lliurement per tot el món, a través de cada país, llengua i dispositiu.

Per què t'hauria de preocupar

 • L'accés al coneixement lliure no és un privilegi reservat per a poca gent. És un dret per tothom.
 • ̈El cost i l'accessibilitat constitueixen barreres a la creativitat i el compartir.
 • Les polítiques d'accés obert fan que les investigacions estiguin disponibles per a més persones.

Creiem en un món en el qual cada persona pot compartir lliurement la suma de tot el coneixement. A la pràctica, això significa que el coneixement ha d'estar disponible i gratis. Per desgràcia, no tothom té el mateix accés gratuït al coneixement. Restriccions tecnològiques, financeres i legals limiten la capacitat de milers de milions de persones per compartir i aprendre lliurement.

Avui en dia, més del 60% de les persones al món no tenen accés obert a Internet. Sense això, el seu accés al coneixement lliure es troba severament restringit. Per a molts, es tracta d'un problema d'infraestructura; per d'altres, el problema és econòmic. Tot i l'enorme creixement dels dispositius mòbils com ara telèfons, moltes persones simplement no es poden permetre el luxe de l'accés a les dades mòbils.

A través de projectes que proporcionen accés a Viquipèdia sense connexió i sense càrrecs podem alleugerir les barreres dels costos de connectivitat i de les dades. Tot aquest treball facilita l'accés gratuït a milions de persones al recurs col·laboratiu de coneixement lliure més gran del món. Permet que més persones puguin compartir el gran dipòsit de coneixement de la Viquipèdia, tant com per la lectura, com per fer les seves pròpies contribucions.

Les fonts fiables tenen una importància crítica per assegurar que els articles de la Viquipèdia siguin precisos i reflecteixin la nostra comprensió del món. No obstant això, sovint hi ha informació rellevant inaccessible per estar sota condicions d'accés a no ser que es faci un pagament, a més a més de les restriccions pels drets d'autor. Estem a favor de les polítiques d'accés obert, com la nostra, que ajuden a eliminar les barreres que limiten l'accés, per pagaments, a la informació valuosa. A mesura que més institucions permetin que els investigadors alliberin les seves obres, hi haurà més coneixement lliure disponible per a tothom i que es permeti aprendre, compartir-lo i, el més important, expandir-lo.

La Fundació Wikimedia ha signat la Declaració de Lió sobre l'Accés a la Informació i el Desenvolupament. En fer-ho, ens hem unim a moltes altres organitzacions que treballen per eliminar les barreres d'accés al coneixement a través de l'educació i la informació lliure. Creiem que els organismes estatals han de donar prioritat a aquests temes, per servir als interessos dels seus ciutadans.

Treballant en coordinació amb grups de pressió de tot el món, podem identificar les majors barreres al lliure accés al coneixement, i col·laborar en enderrocar-les. Podem prendre accions concretes com educar i influir en els governs i els polítics, la implementació de polítiques d'accés obert, i millorar la infraestructura a àrees sense accés. No n'hi ha prou en augmentar els nostres repositoris de coneixement lliure. Hem d'obrir pas perquè tothom pugui accedir al coneixement.

Recursos

Censura

«Quan la veritat se substitueix pel silenci, el silenci és una mentida.»
Ievgueni Ievtuixenko

Tothom hauria de tenir el dret de compartir i accedir al coneixement sense censura governamental.

Per què t'hauria de preocupar

 • La llibertat de compartir i l'accés al coneixement és un valor fonamental del moviment Wikimedia.
 • Els governs i altres autoritats sovint intenten censurar els projectes de Wikimedia per limitar l'accés a la informació imparcial.
 • La censura als projectes Wikimedia impedeix a les persones a llegir i crear coneixement lliure.

La llibertat d'expressió és un dels fonaments del coneixement lliure. Viquipèdia i els projectes Wikimedia proporcionen informació valuosa sobre la història, els personatges públics, la cultura i altres aspectes de la societat. Les comunitats de les llengües locals creen coneixement lliure de forma independent a projectes de Wikimedia en més de 200 idiomes d'arreu del món. Per a molta gent, la Viquipèdia és la font d'informació neutral més fàcilment accessible en el seu idioma. Pot haver-hi contingut que alguns lectors considerin inapropiat o qüestionable, però el fet de ser ofensiu mai hauria de ser la base per eliminar d'informació veraç. Creiem que cada persona del món té el dret fonamental de compartir i adquirir coneixements. Ens oposem amb força a la censura, incloent bloqueig, filtrat i qualsevol esforç per eliminar informació legítima.

Els governs i els proveïdors d'accés a Internet han censurat viquipèdia a diversos països, tant en el context de censura massiva d'Internet com de censura d'informació específica. Per exemple, han bloquejat el domini web de viquipèdia o articles individuals al Regne Unit, l'Iran, Síria i Tunísia els darrers anys per material considerat políticament sensible per part de les autoritats. Per combatre la censura específica, la Fundació Wikimedia ha ofert accés segur a Wikipedia i a altres projectes Wikimedia mitjançant HTTPS i Strict Transport Security. HTTPS fa més difícil que els proveïdors d'accés a Internet i altres puguin monitoritzar la navegació i censurar selectivament articles o altre material.

La Fundació Wikimedia també posa resistència activa a la censura en forma de comandes per canviar o eliminar material. Cada any rebem demandes de governs, individus i empreses. Acceptem molt poques d'aquestes demandes, només quan ho exigeix la llei. També vam rebre notificacions de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) per infraccions a violacions de drets d'autor. Analitzem minuciosament cadascuna de les notificacions, per assegurar que siguin vàlides i que el procés no sigui emprat abusivament per censurar els projectes Wikimedia. Avaluem si el material pot ser subjecte de drets d'autor, la probabilitat que hi hagi hagut una infracció, i la possibilitat de permetre el fair use. Quan hem d'eliminar material per una notificació DCMA, la registrem en el nostre Informe de Transparència semestral i el publiquem en línia, el que permet que d'altres puguin fer la mateixa anàlisi.

Ens oposem activament a tot tipus d'accions legislatives que puguin augmentar la censura a Internet. El 2011, la viquipèdia en italià va protestar contra una llei italiana que limitaria la llibertat d'expressió. Al gener de 2012, la Wikipedia en anglès es va apagar en protesta per la Stop Online Piracy Act (SOPA) i la PROTECT IP Act (PIPA), que haurien afectat seriosament la llibertat d'expressió a Internet. Més tard el 2012, la viquipèdia en rus va protestar per una llei russa que hauria instaurat la censura a Internet. Més recentment, la viquipèdia en rus ha respost a amenaces de censura amb un compromís indestructible d'oferir informació fiable i neutral. No n'hi ha prou amb combatre la censura només quan ataca a viquipèdia. La informació està interconnectada, i la censura a qualsevol lloc afecta el coneixement lliure a tot el món.

Recursos

Drets d'autor

La gent no només llegeix; crea, comparteix i mescla. La llei sobre els drets d'autor ha d'evolucionar per reflectir aquesta nova realitat.

Per què t'hauria de preocupar

 • Internet no és només un medi de lectura. Vostè ha de tenir el dret de crear, compartir i mesclar.
 • Les lleis sobre el copyright han de reformar-se per augmentar l'accés de tothom al coneixement lliure.
 • Les Obres creades amb fons públics han de ser de domini públic.

Tothom hauria de tenir el dret d'accedir, crear, compartir i mesclar el coneixement. El coneixement mesclat pot ser utilitzat per als llibres de text, llocs web, l'art i d'altres creacions. Aquests reutilitzacions fan al coneixement lliure més àmpliament disponible. Com a resultat, més persones estan llegint i millorar cada dia. Junts, creen coneixement que és de tots. La reforma de les lleis sobre el copyright ajudaran a fer d'això una realitat per a les persones de tot el món.

Ampliar l'accés al coneixement significa abordar les limitacions en l'accés a l'original, així com de fonts secundàries. La iniciativa GLAM (Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus) de Wikimedia serveix perquè el material cultural estigui disponible en els projectes Wikimedia. Si els materials no són al domini públic, es publiquen amb llicències lliures com ara la llicència de Creative Commons. D'aquesta manera, a més d'ajudar a enriquir els projectes, es poden reutilitzar dins una gran varietat de contextos. La llicències lliures, com les de Creative Commons, ajuden que la gent pugui compartir el coneixement més enllà dels projectes Wikimedia, com ara les xarxes socials. Això permet que tothom pugui compartir i reutilitzar el coneixement d'una manera més àmplia, en línia i fora de la xarxa.

Els propers anys, és probable que es reformin les lleis de drets d'autor dels Estats Units. Aquest procés ja ha començat a la Unió Europea. A mesura que les lleis de drets d'autor es modernitzen a l'era digital, els legisladors haurien de considerar l'àmplia varietat de nous creadors a la xarxa.

Les obres finançades amb fons públics haurien de pertànyer al públic. Per tant, les obres creades pel govern haurien d'estar al domini públic. Als Estats Units, les obres del govern federal passen automàticament a domini públic, cosa que no passa en molts d'altres països europeus. Cal reformar les lleis per assegurar-se que les obres públiques siguin realment públiques, a la Unió Europea i a tot el món. A mesura que més obres de diferent tipus passen al domini públic, es poden oferir arran d'arreu. Això donarà a tots la llibertat de trobar i utilitzar fonts d'informació important. També s'ampliarà la base de coneixement que els membres de la comunitat poden aprofitar per crear material dins els projectes Wikimedia.

A més de promoure el lliure accés a les obres en el domini públic o per fair use, també promovem reformes més específiques. Per exemple, la comunitat Wikimedia ha donat un fort suport a la llibertat de panorama a la Unió Europea per protegir el dret a publicar fotos de construccions. Creiem que aquest dret s'hauria d'estendre a totes les fotografies de construccions a espais públics, per a ús comercial i no comercial. Animem a tots els països del món a instaurar la llibertat de panorama.

Els usuaris de Wikipedia són autors, creadors i artistes que decideixen compartir lliurement les seves obres amb els altres. Internet permet que la gent pugui compartir, combinar i reinterpretar les obres de maneres que mai s'hagués pensat. Les lleis de drets d'autor haurien de protegir aquests drets. Per això. demanem terminis de drets d'autor més curts, i majors excepcions d'ús just, llibertat de panorama i suport a les llicències lliures. La gent hauria de tenir la llibertat de comentar o modificar lliurement tot tipus d'obres, sense por de violar els drets d'autor accidentalment.

Recursos

Responsabilitat intermediària

La llei hauria de permetre que les plataformes d'Internet es mantinguin alienes a les decisions editorials, de manera que la gent pugui compartir i conversar lliurement.

Per què t'hauria de preocupar

 • Els projectes Wikimedia són plataformes neutrals on s'hauria de poder parlar i compartir lliurement
 • La gent pot parlar lliurement només quan la llei protegeix llocs d'allotjament neutrals.
 • Els llocs web no haurien d'haver de controlar el material dels usuaris.

Els projectes Wikimedia són creats i administrats per persones extraordinàries d'arreu del món. Aquestes persones col·laboren amb textos i imatges, desenvolupen i donen suport a polítiques d'edició, i resolen disputes quan succeeixen. La Fundació Wikimedia organitza i dóna suport als projectes de Wikimedia, però no controla el que la gent escriu o les seves contribucions als projectes. Els projectes Wikimedia són imparcials, plataformes obertes on la gent té la llibertat d'aprendre i compartir coneixement.

Plataformes imparcials en línia i editors, són crucials per a l'intercanvi de coneixement, a Wiquipèdia i en d'altres llocs. Els projectes de Wikimedia reben centenars d'edicions per minut, amb un total de mil milions d'edicions des de la creació d'aquests projectes. Una organització sense ànim de lucre, la Fundació Wikimedia és capaç de conduir aquesta ràpida evolució de contingut gràcies a la protecció de les responsabilitats dels intermediaris. Aquesta protecció proveeix un ambient més segur, o exempció de responsabilitat jurídica, per proporcionar un espai de contingut generat per usuaris en diverses circumstàncies.

Als Estats Units i a Europa, lleis com la Sectió 512 of the US Copyright Act (DMCA), Section 23 of the US Communications Decency Act (CDA Section 230), i la Directiva d'e-Commerce de la UE, són essencials per assegurar imparcialitat. Aquestes lleis proveeixen una immunitat per als intermediaris que és indispensable per permetre que la Fundació Wikimedia administri Viquipèdia i altres projectes de Wikimedia com una plataforma imparcial. Si aquesta llei no proveís un ambient segur, molts llocs, incloent els projectes Wikimedia, no serien capaços de rebre col·laboracions per part dels usuaris.

És relativament rar que la Fundació Wikimedia hagi d'eliminar material il·legal. Els membres de la comunitat Wikimedia treballen àrduament per evitar violacions als drets d'autor i material il·legal en els projectes Wikimedia, i resol ràpidament altres tipus de problemes amb el material. Quan la Fundació Wikimedia efectivament respon a demandes vàlides d'eliminació de material, els registrem en el nostre Informe de Transparència semestral.

Augmentar la responsabilitat de les plataformes web de supervisar i eliminar material dels usuaris, faria pràcticament impossible que creixin els grups de cultura lliure la xarxa. Necessitem seguir les novetats en aquesta àrea de la llei, explicar com afecten a les plataformes neutrals com Wikipedia, i defensar la protecció als intermediaris quan sigui atacada.

Recursos

Privadesa

Tothom hauria de tenir la llibertat de llegir i escriure sense que els governs mirin per sobre de les seves espatlles.

Per què t'hauria de preocupar

 • La privadesa és essencial per a la nostra llibertat intel·lectual: llegir, escriure i investigar.
 • La gent hauria de ser lliure de llegir i escriure sense tenir por que els governs o els anunciants mirin persobre de les seves espatlles.
 • La privadesa pot ser una preferència personal important, fins i tot per a aquells que no tenen res a amagar.

La privadesa és la base de coneixement lliure. Sosté la llibertat d'expressió i d'associació, que al seu torn permeten la recerca, el diàleg i la creació. La privadesa és essencial per a la visió de Wikimedia de donar a tothom el poder a participar de la suma de tot el coneixement humà. La gent no hauria de tenir de mirar sobre les seves espatlles abans de fer una cerca, pensar-s'ho abans de contribuir a articles polèmics, o abstenir-se de compartir informació verificable però impopular.

Els projectes de Wikimedia serveix com a plataforma perquè persones de tot el món comparteixin i estudiïn el coneixement. A vegades, les persones han de romandre dins l'anonimat en contribuir en els projectes de Wikimedia per raons personals o polítiques. Wikimedia permet a les persones editar sota un pseudònim, sense proporcionar cap informació personal o sense crear un compte. L'anonimat i pseudònims poden protegir les persones de represàlies per la seva contribució als projectes de Wikimedia.

La gent hauria de tenir la confiança de poder llegir Wikipedia sense por que el govern o altres organitzacions els vigilin. Al juny de 2015, la Fundació Wikimedia va implementar el protocol HTTPS per xifrar tot el trànsit des de i cap als projectes Wikimedia. També fem servir HTTP Strict Transport Security, que indica als navegadors web que han d'interactuar amb els projectes Wikimedia únicament amb connexions encriptades, per protegir d'atacs a HTTPS i de intercepcions de trànsit.

Els projectes de Wikimedia no es construeixen de manera aïllada. Les pràctiques de privadesa dels llocs amb fonts fiables afecten la missió de Wikimedia de recopilar i compartir coneixements. Perquè els nostres projectes de coneixement lliure funcionin, necessitem seguretat i privacitat a través de l'Internet de manera que els editors i els lectors puguin investigar lliurement les fonts necessàries per construir Wikipedia.

En particular, els usuaris d'Internet no haurien de ser subjectes d'espionatge massiu, que anul·la la curiositat i creativitat intel·lectual: la privacitat és un dret fonamental reconegut en la legislació internacional com International Covenant on Civil and Political Rights (Article 17) i la Declaració Universal de Drets Humans (article 12). L'espionatge massiu viola aquest dret fonamental. Ens oposem fortament a l'espionatge massiu per part de qualsevol govern o organització. Per això, hem signat els Principis Internacionals sobre l'aplicació dels Drets Humans a la Vigilància de les Comunicacions, que exigeixen que els governs respectin principis bàsics com ara:

 • Proporcionalitat: La necessitat de vigilància ha de ser acuradament sospesada amb els efectes sobre els drets de privacitat i la llibertat d'expressió.
 • Notificació als usuaris: Els individus que siguin vigilats han de disposar de suficient informació i temps per poder apel·lar a la decisió.
 • Transparència: Els governs han de ser transparents amb l'extensió de la vigilància i les tècniques que utilitzen.
 • Integritat de la comunicació i els sistemes: Els governs no han d'obligar als proveïdors d'accés a Internet i als proveïdors de programari a incorporar funcionalitats de monitorització als seus sistemes.

Recursos