QRmedia

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page QRmedia and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Rezultat na stranici Louise Michel

QRmedia je web alat (i mobilni web) koji koristi QR kodove za prikazivanje Wikimedia sadržaja u preferiranom jeziku korisnika. Sličan je QRpedia alatu, ali umjesto da je usmjeren na Wikipediju, cilj mu je prikazati sadržaje svih Wikimedia projekata. Također, budući da se zasniva na Wikidata identitetima (QID) a ne nazivima članaka Wikipedije, dugoročno je stabilniji.

Sustav je dostupan besplatno i slobodan za svakog da koristi na webu: QRmedia.

Historija

Ovaj projekt je započela Wikimédia France u januaru 2019. u svrhu projekta WikiSevran nakon što je QRpedia neko vrijeme bila nedostupna. Odlučili smo hostati vlastitu instancu koristeći nove QID-eve projekta Wikidata.

Prva verzija je preusmjeravala je na Free Knowledge Portal (portal slobodnog znanja), ali smo se prebacili na vlastiti portal zbog dobivenih povratnih informacija od korisnikâ i boljeg praćenja trafike. Novi portal posjeduje sadržaje (jedna glavna i nekoliko manjih slika s Commons medijske ostave, opis s Wikipedije, selekcija knjiga s Wikisource (Wikiteke) ako je stavka u pitanju o autoru, itd.) s Wikimedijinih projekata i ne samo linkove, u stilu sličnome Wikipedijinim mobilnim aplikacijama.

Osobine

  • Lako generiranje QR kodova koji povezuju na portal za prikaz sadržaja relevantnih Wikimedia projektata (i linkove na njih) na preferiranom jeziku korisnika.
  • Mogućnost za dodavanje dodatnih informacija u URL: tag projekta i Wikidata QID lokacije gdje će biti prikazan. To omogućuje praćenje statistike mjesečnog prometa o tom koliko je posjeta QR kod imao.

Razvoj

  • Alat je razvijen u Pythonu (Django) i Javascriptu (Vue.js). Kod i praćenje bugova je dostupno na Framagitu.