Az eltűnés joga

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Right to vanish and the translation is 94% complete.

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎British English • ‎Deitsch • ‎Deutsch • ‎English • ‎català • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎português • ‎português do Brasil • ‎български • ‎русский • ‎саха тыла • ‎العربية • ‎مصرى • ‎中文 • ‎日本語

Az eltűnés joga először a MeatBallWikin vetődött fel; lásd: MeatBall:RightToVanish. Az elv megfogalmazza, hogy a projektet végleg elhagyó szerkesztők minden, a projekt küldetéséhez nem kapcsolódó személyes közreműködése törölhető.[1] A folyamat hasonló a WikiMindWipe-hoz, de kevésbé hatásos. A Wikimédia Alapítvánnyal kapcsolatban a kifejezést először az angol Wikipédia használta, ahol ez egy udvariassági formává vált már az Alapítvány megalakulása előtt (lásd: Wikipedia:Courtesy vanishing).

Az angol Wikipédiához hasonlóan a legtöbb projekt megengedi a szerkesztők „eltűnését”. A meghatározás nem pontos, ugyanis ez nem „jogosultság”, hanem az értékes szerkesztők felé tett udvariasság. Mivel a közreműködések GFDL vagy CC-BY-SA licenc alatt kerülnek közzétételre, az így hozzáadott tartalom nem törölhető.

Az eltűnés menete

  • Felhasználónevek – A szerkesztői nevek nem törölhetők, azonban megváltoztathatók; ha ez meg is történik, kis kutatómunkával továbbra is összeköthető a régi és új neved.
  • Hozzájárulások – A saját szerkesztői- és vitalapodon kívül tett közreműködéseid (köztük az aláírásaid) nem kerülnek megváltoztatásra vagy törlésre, mivel ez nagyfokú zavart okoznak. A személyes információkat tartalmazó lapok elrejthetőek.
  • Felhasználói- és vitalapok, ezek allapjai és egyéb, mások által nem módosított oldalak – Ezek udvariasságból kiüríthetők vagy törölhetők.
  • Naplók – Az adminisztratív- és szerkesztési naplókban (laptörténet) továbbra is a régi neved alatt maradnak láthatóak a korábbi hozzájárulásaid.
  • Kapcsolódó műveletek – Ezek további megbeszélés tárgyát képezik: újrakezdés, a személyes információk elrejtése stb.

Személyes információk és ezek törlése

Bővebben: Adatvédelmi nyilatkozat
A személyes információ fogalma: Azon információ (akár te adod meg, akár mi gyűjtjük be), amely alkalmas a személyazonosságod megállapítására. Bár a következők nem mindegyikét rögzítjük, minimálisan az alábbiakat tekintjük „személyes adatoknak”, ha ezek nem nyilvánosak és azonosításodra használhatóak:
(a) valódi neved, címed, telefonszámod, e-mail-címed, jelszavad, személyazonosító igazolványod száma, IP-címed, user agent információi, bankkártyaszámod;
(b) az (a) bekezdésben szereplő adatokkal összekapcsolva bármely érzékeny adat, például születési idő, nemi identitás, szexuális irányultság, faji- vagy etnikai származás, családi állapot, egészségügyi állapot vagy fogyatékosság, politikai- és vallási hovatartozás és
(c) az (a) és (b) pontban felsorolt bármely adat, ha össze van kapcsolva a felhasználói fiókoddal.

A személyes adatokról irányelv rendelkezik. Az egyénre a Wikimédia-projektek szerkesztői, közreműködői vagy olvasói minőségében a személyes adatok védelméről szóló irányelv, a szócikkekben szereplő személyekre pedig az élő személyek életrajzának irányelve vonatkozik. Az eltűnés joga az előbbiekre vonatkozik.

  • A Wikimédia-projektek kérésre törlik a szerkesztőkről és közreműködőkről tárolt személyes adatokat (főleg a felhasználói- és vitalapokon), hacsak azokra adminisztratív okokból nincs szükség (erre általában visszaélések esetén kerül sor).
  • A szócikkek szereplőire és az ott megemlített személyekre ez az oldal nem vonatkozik; ehelyett lásd a vonatkozó irányelvet, illetve a megsértés esetén végbevihető műveleteket.

Alternatív módok

Általánosságban az akaratlanul közzétett személyes adatokat el lehet rejteni, ekkor nincs szükség eltűnni, hacsak a megosztott információ annyira árulkodó, hogy annak elrejtése nem nyújt védelmet.

Bizonyos feltételek mellett a felhasználónevek megváltoztathatóak.

Ha valódi-, vagy régóta használt internetes nevedet használtad a Wikimédia-projektekben, minden szerkesztésedet hozzád lehet kapcsolni. Ha úgy döntesz, hogy elhagyod a Wikimédia-projekteket, a kapcsolat gyengítése érdekében lépéseket tehetsz:

  1. Változtasd meg felhasználóneved olyanra, amely nem kapcsolható hozzád (lásd itt)
  2. A régi nevedre mutató hivatkozásokat módosítsd az újra mutatókra (magad is megteheted)
  3. Töröltesd a régi felhasználói- és vitalapodat (keress fel egy adminisztrátort)
  4. Jelentkezz be régi fiókoddal, majd hozd létre újra felhasználói- és vitalapodat, ahol írd le, hogy elhagytad a projektet, és kérd meg szerkesztőtársaidat, hogy többé ne hivatkozzanak rád.

Vett figyelembe, hogy minden szerkesztés az aktuálisan használt név alatt fog megjelenni, így légy óvatos, hogy ne térj vissza az általad régebben módosított lapokra, illetve hagyj fel régi szokásaiddal.

Hogyan kérheted?

Ha élni szeretnél az eltűnés jogával, az alábbi módon jelezheted ezt:

  • The best way is to visit Special:GlobalRenameRequest to access the rename request interface. Requests made this way will be processed by global renamers or stewards. Please specify "request to vanish" in the reason field; your requested username should be of the form "Renamed user nnnnnnnnnn" replacing n with random characters.
  • If your request is particularly sensitive, you may contact the stewards via e-mail and ask that your account be renamed, giving "request for courtesy vanishing" as the subject. Please use the contact interface at Special:EmailUser/Wikimedia Global-renamers or email renamers(_AT_)wikimedia(_DOT_)org. If you send the mail directly, please include some kind of proof that the account is indeed yours. Please be aware a record is kept in the OTRS system that can be seen by anyone with access to the renamers email queue. This is restricted to current renamers, stewards and Wikimedia Foundation staff.

Megjegyzés

  1. Az, hogy ezalatt mi értendő, a helyi szokásoktól függ, de inkább a tájékoztató tartalom, mintsem a karbantartási/adminisztratív oldalról tekintenek rá.

Lásd még