Jump to content

Az eltűnéshez való jog

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Right to vanish and the translation is 95% complete.
Rövidítése:
RTV

Az eltűnés joga először a MeatBallWikin vetődött fel; lásd: MeatBall:RightToVanish. Az elv azt fogalmazza meg, hogy a projektet végleg elhagyó szerkesztők minden, a projekt küldetéséhez nem kapcsolódó személyes közreműködése törölhető.[1] A folyamat hasonló a WikiMindWipe-hoz, de kevésbé hatásos. A Wikimédia Alapítvánnyal kapcsolatban a kifejezést először az angol Wikipédia használta, ahol ez egy udvariassági formává vált már az Alapítvány megalakulása előtt (lásd: Wikipedia:Courtesy vanishing).

Az angol Wikipédiához hasonlóan a legtöbb projekt megengedi a szerkesztők „eltűnését”. A meghatározás nem pontos, ugyanis ez nem „jogosultság”, hanem az értékes szerkesztők felé tett udvariasság. Mivel a közreműködések GFDL vagy CC-BY-SA licenc alatt kerülnek közzétételre, az így hozzáadott tartalom nem törölhető.

Az eltűnés menete

 • Felhasználónevek – A szerkesztői nevek nem törölhetők, azonban megváltoztathatók; ha ez meg is történik, kis kutatómunkával továbbra is összeköthető a régi és új neved.
 • Hozzájárulások – A saját szerkesztői és vitalapodon kívül tett közreműködéseid (köztük az aláírásaid) nem kerülnek megváltoztatásra vagy törlésre, mivel ez nagyfokú zavart okozna. A személyes információkat tartalmazó lapok elrejthetőek.
 • :* Szerkesztői lapok, ezek allapjai és egyéb, mások által nem módosított oldalak – Ezek udvariasságból kiüríthetők vagy törölhetők. A szerkesztői vitalapokat ritkán törlik.
 • Naplók – Az adminisztratív és szerkesztési naplókban (laptörténet) továbbra is a régi neved alatt maradnak láthatóak a korábbi hozzájárulásaid.
 • Kapcsolódó műveletek – Ezek további megbeszélés tárgyát képezik: újrakezdés, a személyes információk elrejtése stb.

Személyes információk és ezek törlése

Bővebben: Privacy policy

A személyes információ fogalma: Azon információ (akár te adod meg, akár mi gyűjtjük be), amely alkalmas a személyazonosságod megállapítására. Bár a következők nem mindegyikét rögzítjük, minimálisan az alábbiakat tekintjük „személyes adatoknak”, ha ezek nem nyilvánosak és azonosításodra használhatóak:

 • (a) valódi neved, címed, telefonszámod, e-mail-címed, jelszavad, személyazonosító igazolványod száma, IP-címed, user agent információi, bankkártyaszámod;
 • (b) az (a) bekezdésben szereplő adatokkal összekapcsolva bármely érzékeny adat, például születési idő, nemi identitás, szexuális irányultság, faji- vagy etnikai származás, családi állapot, egészségügyi állapot vagy fogyatékosság, politikai- és vallási hovatartozás és
 • (c) az (a) és (b) pontban felsorolt bármely adat, ha össze van kapcsolva a felhasználói fiókoddal.

A személyes adatokról irányelv rendelkezik. Az egyénre a Wikimédia-projektek szerkesztői, közreműködői vagy olvasói minőségében a személyes adatok védelméről szóló irányelv, a szócikkekben szereplő személyekre pedig az élő személyek életrajzának irányelve vonatkozik. Az eltűnés joga az előbbiekre vonatkozik.

 • A Wikimédia-projektek kérésre törlik a szerkesztőkről és közreműködőkről tárolt személyes adatokat (főleg a szerkesztői és vitalapokon), hacsak azokra adminisztratív okokból nincs szükség (erre általában visszaélések esetén kerül sor).
 • A szócikkek szereplőire és az ott megemlített személyekre ez az oldal nem vonatkozik; ehelyett lásd a vonatkozó irányelvet, illetve a megsértés esetén végbevihető műveleteket.

Alternatív módok

Általánosságban az akaratlanul közzétett személyes adatokat el lehet rejteni, ekkor nincs szükség eltűnni, hacsak a megosztott információ annyira árulkodó, hogy annak elrejtése nem nyújt védelmet.

Bizonyos feltételek mellett a felhasználónevek megváltoztathatóak.

Ha valódi-, vagy régóta használt internetes nevedet használtad a Wikimédia-projektekben, minden szerkesztésedet hozzád lehet kapcsolni. Ha úgy döntesz, hogy elhagyod a Wikimédia-projekteket, a kapcsolat gyengítése érdekében lépéseket tehetsz:

 1. Változtasd meg szerkesztőneved olyanra, amely nem kapcsolható hozzád (lásd: szerkesztőnév változtatása).
 2. A régi nevedre mutató hivatkozásokat módosítsd az újra mutatókra (magad is megteheted).
 3. Töröltesd a régi szerkesztői lapodat és szerkesztői allapjaidat (keress fel egy adminisztrátort). A szerkesztői vitalapokat csak néhány esetben törlik.
 4. Jelentkezz be régi fiókoddal, majd hozd létre újra szerkesztői és vitalapodat, ahol írd le, hogy elhagytad a projektet, és kérd meg szerkesztőtársaidat, hogy többé ne hivatkozzanak rád a neveddel.

Vett figyelembe, hogy minden szerkesztés az aktuálisan használt név alatt fog megjelenni, így légy óvatos, hogy ne térj vissza az általad régebben módosított lapokra, illetve hagyj fel régi szokásaiddal.

Hogyan kérheted?

Ha élni szeretnél az eltűnés jogával, az alábbi módon jelezheted ezt:

 • A legjobb és leggyorsabb mód, ha ellátogatsz az átnevezéskérő felületre (Special:GlobalRenameRequest); ekkor a kéréseddel a globális átnevezők vagy az intézők foglalkoznak. Az indoklás mezőben a „request to vanish” mondatot add meg, az új neved pedig a „Renamed user nnnnnnnnnn” formát kell kövesse (ahol az n-ek helyén véletlenszerű karakterek állnak).
 • Felkeresheted e-mailben is a globális átnevezőket; ekkor tárgyként a „request for courtesy vanishing” mondatot add meg. A kapcsolatfelvételhez jelentkezz be, és használd a Special:EmailUser/Wikimedia Global-renamers felületét, vagy írj e-mailt a renamers(_AT_)wikimedia(_DOT_)org címre. Ha e-mailt küldesz, bizonyítanod kell, hogy a fiók a tiéd.

Megjegyzések:

 • Vedd figyelembe, hogy maguk a globális átnevezések nyilvánosan naplózva vannak, csak a kérések részletei titkosak. A kérésekről készült naplóbejegyzéseket is megőrizzük, azokat az aktuális átnevezők, intézők és Alapítvány-munkatársak láthatják.
 • Courtesy vanishing is generally not available for users that are currently locked or blocked.

Megjegyzés

 1. Az, hogy ezalatt mi értendő, a helyi szokásoktól függ, de inkább a tájékoztató tartalom, mintsem a karbantartási/adminisztratív oldalról tekintenek rá.

Lásd még