Jump to content

Đổi hướng mềm

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Soft redirect and the translation is 58% complete.

Bài viết này đã được điều chỉnh từ Wikipedia:Soft redirectTrợ giúp:Chuyển hướng ở Wikipedia tiếng Anh. Các trang tiếng Anh đã được dịch sang các ngôn ngữ khác. Khi chỉnh sửa hoặc dịch trang này, hãy cân nhắc tham khảo/đồng bộ hóa với các phiên bản hiện tại được liệt kê trên Wikidata: Wikipedia:Soft redirectTrợ giúp:Chuyển hướng.

A soft redirect or interwiki redirect is a replacement of usual or "hard" redirects that is usually used where the linked destination is another website — including other Wikimedia projects. Soft redirects differ from ordinary redirects in that they lead to a special redirect page first, requiring the user to click through to the redirected link again as opposed to automatically taking them there.

Không giống như đổi hướng thông thường, đổi hướng mềm không phải là một chức năng của phần mềm wiki. Nó chỉ đơn thuần là một trang có thông báo cho người dùng, rằng họ sẽ được đưa đến một trang web khác khi nhấp vào liên kết được cung cấp.

The technique is particularly likely to be used when redirecting users across different Wikimedia sister projects. Normal redirects would be undesirable in these circumstances, and hard interwiki redirects are disabled. (Reasons: they could not be easily edited without hand-crafting the correct URL, since clicking on a link to the redirect page would take you straight to the redirect's target and there would be no "Redirected from ..." message to click, in order to return to the redirect page itself; there would also be infinite loop security considerations.)

Example:

Nên tránh đổi hướng mềm giữa các ngôn ngữ khác nhau vì chúng thường không hữu ích cho người đọc không quen với ngôn ngữ đích.

Đổi hướng mềm chủ yếu nhằm mục đích trỏ đến các trang web bên ngoài, nơi đổi hướng cứng sẽ không hoạt động. Để sử dụng nội bộ nói chung, đổi hướng cứng nên được sử dụng thay thế.

Another situation where soft redirects are used is when the intended target is a special page, and the system automatically "softens" attempted hard redirects to special pages. For example, en:Wikipedia:List of tags redirects to en:Special:Tags.

Đổi hướng mềm thể loại

In some projects such as English Wikipedia, a notion similar to the original interwiki soft redirect is applied to categories, and they are also called "soft redirects." See for example w:en:Wikipedia:Categories_for_discussion#Redirecting_categories.

Bản mẫu

See also: d:Q4844001 and d:Q13156670