Jump to content

Stewards/elections 2010/Guidelines/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Svrha ove stranice jest voditi suradnike koje zanima pomoć zakladi Wikimedia preko dužnosti stjuarda kroz postupak prijave. Molimo pročitajte odlomke uputa redoslijedom kojim su napisani.


Glasači[edit]

Prije glasovanja sljedeći zahtjevi trebaju biti ispunjeni:

 • morate imati suradnički račun na Meti (ovoj wiki)
 • morate imati globalni suradnički račun (ili račun na Meti gdje suradnička stranica ima poveznicu na Vašu suradničku stranicu na Vašoj matičnoj Wikipediji, na kojoj se mora nalaziti poveznica prema Vašoj suradničkoj stranici na Meti)
 • morate imati najmanje 600 izmjena prije 1. studenog 2009. (na jednoj Wikipediji, a mogu se kombinirati uređivanja na svim wiki. projektima napravljena globalnim suradničkim računom)
 • morate imati najmanje 50 izmjena izmedu 1. kolovoza 2009. i 31. siječnja 2010. (na jednoj Wikipediji, a mogu se kombinirati uređivanja na svim wiki. projektima napravljeni globalnim suradničkim računom)
 • botovski računi ne smiju glasovati.

Možete automatski provjeriti ispunjavate li propisane uvjete.

Prevoditelji[edit]

Molimo pomozite prevesti ove stranice na Vaše jezike:

Prijedlozi sudionicima[edit]

 • Kandidate možete pitati na stranici s pitanjima.
 • Možete dopisati kratku izjavu, najviše jednu ili dva redka dugu, kojom objašnjavate Vaš glas. Postoji mogućnost prebaciti duge razgovore (odgovori na glasove koje su dali drugi) na stranice za razgovor uz obavijest drugim sudionicima gdje ih potražiti.
 • Budući da su neki suradnici isključili središnje obavijesti, razmislite o tome da napišete poruku o ovim izborima na stranice gdje se okuplja zajednica na Vašem lokalnom wikiju (Kafić i sl.) da biste potakli druge suradnike sudjelovati.

Kandidati[edit]

Zahtjevi[edit]

Nekoliko je zahtjeva koje trebaju ispuniti potencijalni stjuardi. Molimo Vas provjeriti sljedeće:

Možete automatski provjeriti ispunjavate li propisane uvjete.

Također, s obzirom na to da obnašanje dužnosti stjuarda može imati pravne posljedice (vidite stranice pravila o provjerama i Oversight), morate ispunjavati i sljedeće uvjete:

 • imate barem 18 godina i barem ste punoljetni u Vašoj državi, prije zadnjeg dana glasovanja.
 • spremni ste otkriti svoje ime i prezime i dati dokaz o identitetu (kopiju osobne iskaznice ili putovnice) zakladi Wikimedia.

Poželjno je da govorite strane jezike; što više jezika, to bolje, s obzirom na to što stjuardi rade na projektima Wikimedije koji pokrivaju preko 200 jezikâ. Izmedu ostaloga, stjuardi ne bi trebali rabiti svoja prava na projektima gdje su aktivni, da bi se izbjegao sukob interesa. Također, trebali bi pratiti sljedeće stranice: zahtjevi za prava (RfP), zahtjevi za status bota, i zahtjeve za checkuser provjeru. Ako rabite IRC, molimo spojite se na #wikimedia-stewards kanal na poslužitelju freenode tako da tamo možete pomagati suradnicima.

Neaktivnim stjuardima se s vremenom skidaju prava.

Prijava[edit]

Ukoliko želite biti stjuard, učinite sljedeće:

Napišite svoju izjavu[edit]

 1. Stvorite podstranicu naslova "Stewards/elections 2010/statements/Vaše_suradničko_ime".
 2. Snimite ju zajedno sa sljedećim tekstom, koji će postaviti prvotnu nominaciju:
  {{subst:sr-new statement 2010}}
 3. Uredite stranicu i napišite sljedeće podatke:
  • Vaše pravo ime (nije nužno);
  • stavite poveznicu na vaš suradnički račun na Meti, te poveznicu na vaš suradnički račun koji ispunjava uvjete.
  • popis jezika kojima ste u stanju komunicirati (čitati ih i pisati), rabeći Wikimedia jezične kratice (vidi w:Wikipedia:Babel).
  • kratak sažetak Vašega doprinosa zakladi Wikimedia. Posebno je zanimljivo navesti administratorski ili birokratski status, dobrovoljan rad poput surađivanja na OTRS mailing listi ili Wikipedijinom Arbitražnom odboru, ili bilo koji drugi podatak za koji mislite da je bitan. Pročitajte izjave drugih kandidata za više ideja.

Kad ste spremni, uvrstite svoju podstranicu na stranicu izbora postavljanjem sljedećega teksta u abecednom poretku: "{{Se2010 candidate indexer|Vaše_suradničko_ime}}". Dobrovoljci će dodati prijevode na razne jezike mjesto Vas.

Osigurajte dokaz identiteta[edit]

Dokaz identiteta mora biti dostavljen prije 1. veljače, inače ćete biti diskvalificirani. Kontaktirajte Caryja Bassa (dobrovoljnog koordinatora zaklade Wikimedia) u svezi s traženim osobnim podatcima na adresi e-pošte cbass [AT] wikimedia [dot] org. Ova informacija služi kao provjera kandidata i neće biti javno objavljena. Valjani dokazi identiteta uključuju skeniranu putovnicu ili vozačku dozvolu.