Jump to content

Intézők irányelve

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Stewards policy and the translation is 100% complete.
Ez a lap az Intézők irányelveit és útmutatóit írja le. Instrukciókhoz és más dokumentációkhoz, látogasd meg az Intézők kézikönyve lapot.
Intézők
Intézőknek
Üzenőfalak

Irányelvek

Ne írd felül az egyetértést

Az intézőknek nem szabad felülbírálniuk a konszenzust, például azt, hogy egy szerkesztőnek adjanak-e egy bizonyos felhasználói jogot vagy sem. Az ő feladatuk az érvényes közösségi konszenzus érvényesítése a Wikimédia céljainak keretein belül. Amennyiben bármi kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy egy műveletet végre kell-e hajtani vagy sem, az intézőknek nem szabad cselekedniük, kivéve, ha azonnali cselekvést igénylő vészhelyzetről lenne szó, vagy ha nincsenek aktív helyi felhasználók, akik ezt megtehetnék.

Az intézőknek mindig semlegesnek kell maradniuk. Szavazhatnak a választásokon, de a választás eredményének végrehajtásakor az intézőnek az eredménynek megfelelően kell eljárnia, még akkor is, ha nem ért egyet az eredménnyel.

Következmény

Bár az intézők kötelesek betartani a fenti szabályt, nem kell, hogy tetszenek nekik, és mivel ők még mindig rendes szerkesztők, és bármilyen más pozíció(k)ban vannak, joguk van szabadon kifejteni a véleményüket, elmondani a véleményüket és meghallgatni a közösséget, ahogyan bármely más felhasználónak is.

Dióhéjban: nem veszítik el a gondolkodás és az érzés képességét, mert több gombhoz férnek hozzá.

Nem szabad a felhasználókat olyan projektekben támogatni, ahol már vannak bürokraták

A helyi bürokraták felelősek az admin, a bürokrata és a bot jogok megadásáért. Az intézők csak akkor adhatják meg ezeket a jogokat egy projektben, ha az adott projektben nincsenek aktív bürokraták.

Ha egy intéző egy adott projektben bürokrata joggal is rendelkezik, akkor a Meta intéző felülete helyett a helyi bürokrata felületet kell használnia a jogok megadásához. Ez növeli az átláthatóságot, mivel a művelet a helyi wikin lesz naplózva, és csökkenti a zavart, hogy a felhasználó melyik szerepkörben jár el.

Érdekellentétek kerülése

Az intézőknek saját belátásuk szerint kell eljárniuk, hogy elkerüljék az érdekellentéteket, illetve az olyan helyzeteket, amikor nem részrehajlóak a döntésben. Az ilyen helyzeteket semleges intézőkre kell bízni. Ezek közé tartoznak a következőek:

  • az intéző hozzáférésének használata bármely olyan wikiben, ahol blokkolták őket;
  • a jogok megváltoztatása a helyi wikiken (wikik, ahol aktív közösségi tagok), kivéve egyértelmű eseteket (mint például a saját maguk által kért eltávolítás) vagy vészhelyzeteket.

Átláthatóság

Az intézői tevékenységre vonatkozó kérelmeket a megfelelő intéző kérés lapon lehet benyújtani. Ha egy közösség kéri a jogok megváltoztatását, akkor egy linket kell megadni arra az oldalra, ahol az intézkedést a közösség megvitatta és elfogadta. Az intéző tevékenysége a Meta logs felületen látható. Amikor egy kérés teljesül, az intézőknek ezt fel kell jegyezniük a Meta kérés oldalon, és ideális esetben a helyi kérés oldalon, ha van ilyen.

Az intézők lépéseiről szóló megbeszéléseknek a Metán kell zajlaniuk, nem pedig magánjelleggel, hogy a szerkesztők megérthessék az intézők döntéseit. Ha egy intézőnek kétségei vannak egy kéréssel kapcsolatban, tudassa ezt a többi intézővel, hogy a kérelemnek egy másik intéző ne adjon helyt.

Helyi irányelvek ellenőrzése

Amennyiben egy wiki rendelkezik az intézők tevékenységére vonatkozó szabályzattal, az intézőknek ellenőrizniük kell, hogy a kérések megfelelnek-e a vonatkozó szabályzatoknak, mielőtt cselekednének, vagy hogy a kérésekkel kapcsolatban konszenzus áll fenn.

Kapcsolódás a meglévő jogszabályzathoz (amennyiben az ismert):

Folyamatok

Választások

A jelenlegi választás kritériumaiért látogasd meg a Intézőválasztás 2024/Útmutatók lapot.

Intézői engedély elvesztése

Inaktivitás

Minden inaktív intézőtől (mint intézőtől) megvonják az intézői jogokat. Az "inaktív" azt jelenti, hogy: az intéző-akciók száma az elmúlt 6 hónapban nulla, az elmúlt évben pedig kevesebb mint 10 volt. Újra jelentkezhetnek a szokásos eljáráson keresztül.

Felmérés egy év elteltével

Az intézői jog nem egy életre szóló státusz. A felhasználók megkapják, ha szükségük van rá, megtartják, ha az emberek megbíznak bennük, és elveszítik, ha nincs rá szükségük, vagy ha már nem bíznak bennük. Az intéző státuszt a következő éves választásokig adják meg, amikor a felhasználóknak lehetőségük lesz hozzászólni, és különösen kérni a jog visszavonását. Mivel azonban az intéző tipikusan olyan pozíció, ami valószínűleg bajba kerül, és mivel az intézőcsoport könnyen ellenőrizheti magát, ezért a megerősítést más intézők fogják elvégezni. Ha a többi intéző nagy többsége kéri a intézői hozzáférés visszavonását, az intéző elveszíti jogát. Az intézők kifejezetten ügyelni fognak arra, hogy felülvizsgálják azokat a helyzeteket, amikor a közösség ellenállását bejegyzik.

Lásd még