Strategi/Yayasan Wikimedia/2015/Perundingan Masyarakat

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia Foundation/2015/Community consultation and the translation is 68% complete.
Strategy consultation report

The Wikimedia Foundation (WMF) adalah sebuah badan yang tidak menjana keuntungan, organisasi amal yang membantu dan operasikan kebanyakan wiki berdasarkan pengetahuan seperti Wikipedia. Bekerjasama dengan beribu penyumbang sukarela yang berdedikasi dan pembaca, kami secara tetap berusaha mengembangkan projek kami dan meluaskan capaian global agar kami boleh kongsinya secara percuma, berbagai bahasa, kandungan pendidikan dengan dunia.

Visi anda bernilai. Kami bekerja bagi strategi untuk WMF, dan kami perlukan beberapa pemikiran asas berkenaan masa depan. Kami mengumpul maklumat dari individu seperti anda. Kepakaran dan perspektif anda bawa akan membantu kami meluaskan pemikiran kami dan membuahkan hasil sebenar yang mewakili matlamat kami bersama. Kami akan baca sumbangan anda untuk bantu merumuskan strategi kami, di mana kami akan kongsikan dengan masyarakat untuk komen.

Jika anda mahu lebih maklumat, sila baca Latar belakang atau lawati paparan blog ini.

Bagaimana boleh anda sertai?

Sila baca senario di bawah dan jawab soalan di halaman diskusi.

Senario

Persekitaran internet sedang berubah. Dalam masa tiga tahun kita dijangka melihat impak yang lebih kuat daripada sekurangnya dua aliran global terbesar.

  • The world is going mobile. Trends show that mobile devices are becoming the primary (and often only!) method of access to the Internet for most people globally. Our sites need to be fully prepared for this.
  • The next billion Internet users are coming online (including a substantial number from Asia, Latin America, and Africa). These users may have little to no preconceived notion about any Wikimedia project and may have new motivations for participating when they do.

Soalan

  1. Aliran utama apakah yang anda akan mengenal pasti di samping mudah alih dan berbilion pengguna seterusnya?
  2. Berdasarkan aliran masa hadapan yang anda fikirkan ianya penting, apakah rupa bentuk projek-projek Wikimedia yang akan berkembang maju dan sihat?

Beritahu kami apa yang anda fikirkan

Bantulah membentuk masa depan Yayasan Wikimedia dengan mengklik butang di bawah. Input anda adalah dihargai apabila kami memulakan proses ini.

Please remember that all answers are publicly posted and that by submitting them here you are releasing them in the public domain, so that we may use or release them for research or other purposes. Please do not provide private data here.