Стратегија/Покрет Викимедија/2017/Циклус 2/Досегните/Апликација

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Reach/Apply and the translation is 100% complete.

Викимедија је део већег екосистема партнера и организација које се брину о будућности слободног знања. Радимо са образовним установама, ГБАМ-овима (галерије, библиотеке, архиве и музеји), технолошким партнерима, цивилним друштвом и организацијама за дигитална права, те владама.

Када радимо заједно, наш утицај расте. Експерти и организације које деле нашу мисију слободног знања могу да допринесу дискусији о будућности Викимедије. Њихов глас ће нам помоћи да нађемо свој пут и помоћи како да сарађујемо у будућности.

Шта ви можете да урадите

Да ли желите да укључите локалне партнере, институције или експерте у своје разговоре о будућности Викимедије? Тим Викимедија 2030 жели да помогне.

 1. Позовите експерте/партнере у своје афилијационе разговоре: укључите партнере у своје планиране догађаје о стратегији покрета да би се и њихов глас о перспективи Викимедије чуо.
 2. Разговарајте са локалним експертима и партнерима: укључите локалне експерте и партнере у дискусије о Викимедији 2030 тако што ћете водити директне разговоре са њима и делити оно што научите. Омогућавамо вам шаблоне и вођство за ове неформалне разговоре те простор за објављивање онога што научите на вики.
 3. Аплицирање за финансирање окупљања партнера: даћемо мале стратешке грантове за афилијационе организације које хоће да организују окупљање (ручак или састанак) са локалним партнерима или експертима да би се дискутовало о будућности Викимедије. Ако сте заинтересовани, молимо да аплицирате најмање две седмице пре него што желите да организујте своје окупљање. Ако се ваш предлог прихвати, поделићемо информације и водич за разговоре са вама. Рок за апликације је 15. јул 2017.
  • Аплицирање за стратешки грант (до $1500 у зависности од локалних трошкова и потреба)
  • Водич за дискусије за партнерско окупљање
  • Шаблонски имејл за позив на окупљање, испод
  • Имејлом пошаљите своје белешке о сажетку на jmorrison(_AT_)wikimedia.org

Имате питања? Користите страницу за разговор!

Често постављана питања

РАЗГОВОРИ са локалним експертима и партнерима

Зашто бих ја требало да причам са локалним експертима и партнерима?
Један од циљева тима Викимедија 2030 је да се нашем покрету омогући да контактира људе који имају значајну експертизу али још увек нису имали шансе да допринесу Стратешком процесу Викимедије. Ове разговоре воде чланови свих наших заједница и даће нам шансу да ангажујемо ове појединце на плану одређивања смера Викимедија у годинама које долазе.
Коме би требало да се обратим?
Желимо да чујемо глас људи чији погледи ће нам помоћи у дефинисању стратешког смера покрета. Они би требало да су паметни, учени и страствени по питању онога што раде те наше мисије: универзитетски професори, научници, технолошки експерти, политички играчи у свету интернета, те вође покрета са друштвеним утицајем.
Како бих требало да питам људе да учествују?
Овде је имејл шаблон који бисте можда могли да користите при позивању локалних експерата и партнера на учешће у конверзацији. Можете да га измените и прилагодите по потреби.
Шта бих требало да питам у разговору?
Направили смо водич за разговор са питањима која бисте могли да користите. Такође, требало би да се осећате слободнима да питате шта год желите о будућности Викимедије.
Како ћу да поделим шта сам научио?
Можете да поделите шта сте научили са нама користећи ову форму. Такође бисмо волели да добијете слике, аудио/видео снимке, илустрације итд. од вашег разговора. Запамтите да можете да попуните образац и на свом језику. Нема потребе да ишта преводите! Пустите својој креативности на вољу. :)

ОРГАНИЗОВАЊЕ ОКУПЉАЊА локалних експерата и партнера

Шта је моја посвећеност?
Питамо свакога да изнесе оно што је научио у широј стратешкој дискусији. Такође од вас тражимо да попуните упитник након догађаја како бисте поделили ко је присуствовао и шта су научили. Идеално би било да приложите једну или више слика с вашег окупљања.
Који тип догађаја би требало да угостимо?
Ако се ваш предлог прихвати, поделићемо водич за догађај и дискусију са вама, укључујући пример формата догађаја. Препоручујемо један од два формата догађаја: (1) вечера (или други ручак) са структурном конверзацијом о будућности Викимедије или (2) састанак уз структурну конверзацију. Срећни смо и да се размотре други формати.
Колико догађаја ће се финансирати?
Немамо тачан број. Омогућићемо финансирање за онолико догађаја колико је то могуће!
Колико ће новца да се додељује?
Грантови ће да се додељују на основу процењеног трошка између афилијације и стратешког тима Викимедија 2030.
Који трошкови ће да се сносе?
Тим Викимедија 2030 ће да покрије храну, напитке и друге потребе за догађај. Очекујемо да буџет по догађају буде отприлике $500—$1.500 у зависности од локалних трошкова и појединости.
Можемо ли само позвати званичне партнере?
Не. Можете позвати организације које сматрате да ће бити партнери у будућности или ескперте који би имали интереса за нашу будућност.
Како ће тим Викимедија 2030 да одлучи ко ће добијати грантове?
Проценићемо предлоге на нивоу првог, први пут организованог окупљања. Покушаћемо да се прилагодимо свакоме ко успе да заврши све предлоге док не достигнемо максималан број догађаја које можемо да подржимо. Изузеци укључују географије где смо већ провели стратешке догађаје у сарадњи са члановима заједнице. Ако имате питања о томе да ли се можете квалификовати, молимо да контактирате Џулијет Барбару на jbarbara@wikimedia.org.
Зашто су само афилијације позване да учествују?
Препознајемо да афилијације нису једини чланови покрета Викимедија који имају партнерство. Позивамо специфично афилијације зато што оне често представљају облик локалног партнерства и могу да донесу вредност назад у локалне заједнице Викимедије. Ако се индивидуални сарадник и желите да угостите догађај, препоручујемо вам да контактирате своју локалну афилијацију како бисте изразили интерес за предлог. Размотрићемо предлоге који су у сарадњи између афилијације и индивидуалног члана заједнице ако се фондови могу дистрибуисати директно до афилијације.

Шаблонски имејл за позивање локалних експерата и партнера у разговор

Поштовани [унесите име],

Да ли бисте желели да учествујете у једносатном разговору са [наведите своју афилијацију са Викимедијом] како бисмо дискутовали о будућности слободног знања у наредних 15 година?

Викимедија је покрет за дељење слободног знања са сваком особом на планети. Данас, радимо на овој визији подржавајући Википедију и друге пројекте слободног знања, уз помоћ преко 100.000 волонтера на 290 језика широм света. Ове године, Викимедија угошћава глобални и стратешки дијалог да би се дефинисала будућа улога Викимедије у свету и развила колаборативна стратегија за испуњавање ове улоге. Интервјуишемо одабрану групу кључних индивидуалаца и организација широм света, те бисмо желели да и ви будете међу њима.

Молимо да нас обавестите ако сте заинтересовани за заказивање термина да разговарате са нама. Ценимо вашу пажњу и сарадњу.

Хвала и све најбоље,

[убаците своје име]

Шаблонски имејл за позивање партнера на локално окупљање

Поштовани [унесите име],

Срдачно вас позивамо да присуствујете [унесите тип догађаја] како бисте нам се придружили у дискусији о будућности слободног знања. [Унесите своје локално афилијационо име] организује окупљање [унесите датум] у [унесите време] у [унесите локацију]. Догађај ће трајата отприлике [унесите број сати].

Викимедија је покрет за дељење слободног знања са сваком особом на планети. Данас, радимо на овој визији подржавајући Википедију и друге пројекте слободног знања, уз помоћ преко 100.000 волонтера на 290 језика широм света. Ове године, Викимедија угошћава глобални и стратешки дијалог да би се дефинисала будућа улога Викимедије у свету и развила колаборативна стратегија за испуњавање ове улоге. Интервјуишемо одабрану групу кључних индивидуалаца и организација широм света, те бисмо желели да и ви будете међу њима.

Молимо да нас обавестите ако сте заинтересовани за учешће. [унесите информације о томе када је потребно да се одговори, те остале локалне детаље]

Хвала и све најбоље,

[унесите своје име]