Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/Reach/Brussels Strategy Salon March 29, 2017/he

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

סיכום והערות

ב-29 במרץ, 2017 קיבצנו קבוצה מכובדת של מומחי מדיניות ידועים מרחבי העולם, כדי לדבר על העתיד של ויקימדיה בארוחת הערב. ניצלנו את ההזדמנות של השתתפות האורחים שלנו בכנס RightsCon בעיר בריסל כדי לכנס מומחים מגוונים אלו לשיחה סביב השאלה: להיכן אתם רואים את תנועת ויקימדיה הולכת ב-15 השנים הקרובות? לרבים מהמומחים שלנו יש רקע במשפט ובאקדמיה, אחרים היו או שעודם אקטיביסטים. וידאנו כי הקבוצה שלנו תייצג יבשות שונות (אמריקה, אירופה, אפריקה ואסיה) ומספר מגזרים.

הקבוצה חולקה לשני חצאים, כאשר חורחה ויאן שימשו כמתעדים של שתי השיחות שהתרחשו במקביל. כפי שמציינות ההערות שלהלן, השיחות הללו התפצלו לשני כיוונים שונים.

ההערות של יאן

השיחה בקבוצה של יאן התמקדה בסיכונים הניצבים בפני הפרויקטים של ויקימדיה, מבלי שיאן העלה בעצמו את הנושא הזה. זה היה קצת מפתיע, אבל גם מאוד מעניין לראות. כסיכום כללי, הוסכם כי ויקימדיה היא סיפור הצלחה, אך היא עומדת בפני איומים משמעותיים.

  • המשתתפים היו מודאגים מההתפתחויות האחרונות בחברה ובפוליטיקה. אחד המומחים ציין כי "ויקיפדיה מתקיימת בתוך החברה", וכי "הטירוף הפופוליסטי" שהם התייחסו אליו היה איום על הפרויקטים של ויקימדיה. מומחה אחר סבר כי חוסן יהיה המפתח, וכי התפתחויות חיוביות רבות יכולות לצאת משלבי דיכוי, למשל, עידן השלטון הצבאי בברזיל, שהוביל להתפשטותן של תנועות תרבותיות חשובות.
  • באופן כללי, צוין כי החסינות של הגורם המתווך תהיה חשובה מאוד. עם זאת, ממשלות וגורמים פרטיים יעשו יותר ויותר שימוש בתנאי השימוש של הפלטפורמה כדי להסדיר את התנהגות המשתמשים ואת התוכן.
  • שאלה שהעלו מומחים מודאגים היא מה קורה כאשר מישהו מסוגל לכוון עדר של טרולים כדי לערוך את ויקיפדיה. עם תום עידן הגלובליזציה, הפופוליזם עולה. לפחות מומחה אחד חשב שזה נותן לוויקיפדיה תפקיד חדש כאנציקלופדיה פתוחה וחופשית, בתור חלק מההתנגדות (הפוליטית).
  • סוגיה נוספת שנידונה על ידי המומחים היא הקיום של שתי ויקיפדיות שונות ביחס לקישוריות וגישה למכשירים ניידים. בנוסף, בכמה מדינות יש פלטפורמות אחרות שהמומחים חושבים שאנשים מעדיפים להסתמך עליהם, במיוחד ביחס לתוכן פוליטי. דוגמאות שצוינו במפורש הן קוריאה וטורקיה.
  • בעוד שהפתיחות של ויקיפדיה נתפסת לעתים קרובות כנקודת חוזק, אחד המומחים ציין כי קהילת ויקימדיה היא חלק מהחברה, וכי החברה "מתנהלת" על בסיס "חדשות מזויפות". הם הזהירו מפני הבעת אמון מופרז במנגנוני ההגנה העצמית של הקהילה, מפני שאפשר להטות את החברה והקהילות במהירות. צוין גם כי קיים סיכון "מוניטין" משמעותי.

ההערות של חורחה

השיחה בקבוצה של חורחה התמקדה באופן אורגני בהיבטים שונים, בהם חשבו המשתתפים כי ויקיפדיה ותנועת ויקימדיה יתמקדו ויעמדו בראש בעתיד, בעוד 10-15 שנים. בצורה מעניינת, החלק הראשון של השיחה היה סביב ההגדרה של "תנועה", והאם ויקימדיה יכולה להיות מוגדרת למעשה כאחת. מנקודה זו, הדיון נע למה התפקיד של הוויקימדים והוויקיפדים ל-10-15 השנים הבאות צריך להיות.

  • ההגדרה של ויקימדיה כתנועה יכולה להיחשב כמיועדת למטרת שימור עצמי, כאשר מספר מומחים סברו כי ויקימדיה אינה תנועה בפני עצמה, אלא רק פלטפורמה שהיא חלק מדרך גישה גדולה יותר לתנועת הידע.
  • כלל המומחים תמכו בצורך של ויקיפדיה להתקדם לכיוון הטכנולוגיות העכשוויות והעתידיות המשמשות בדרך כלל לגישה למידע - ובאופן ממוקד יותר, אודיו ווידאו. הערות כמו "ויקיפדיה היא אתר אינטרנט משנת 2007 בעידן של 2017" הדגימו את המחשבה הזאת. זה חל לא רק על קריאה, אלא גם על עריכה. המומחים חשבו שתוכנות קריאה, תוכנות למידה, ובינה מלאכותית ישחקו תפקיד משמעותי במהלך השנים הבאות. ויקיפדיה צריכה להסתגל לטכנולוגיות אלו - כאשר היכולת לערוך באמצעות פקודות קוליות היא דוגמה.
  • איכות והסתמכות היו מאפיינים שלדעת מומחים חשוב להתמקד בהם בעתיד הקרוב. בגישה הדוניסטית גוברת והולכת כלפי מידע, אנשים רוצים תמיד למצוא את עצמם צודקים, ושאיזון בין קולות רבים מדי שמתייחסים לנושא, מול איכות התוכן, הוא קריטי.
  • אלמנט הגיוון עלה אף הוא במהלך השיחה. יש גם צורך לייצג טוב יותר קולות שעדיין אינם חלק מיצירת תוכן. כמה מומחים הדגישו את דאגתם לגבי נושאים מקומיים וייחודיים המיוצגים בוויקיפדיה על ידי הקולות המערביים המסורתיים - גישה קולוניאליסטית לידע.
  • מומחים גם התאחדו מאחורי הצורך של ויקימדיה להיות יותר פוליטית. המגמות הפוליטיות הנוכחיות אינן טובות, ויכולות להמשיך ולהתדרדר ככל שיעבור הזמן. "נייטרליות ושתיקה מהוות למעשה עמדה פוליטית", כאשר בכל הנוגע לוויקימדיה - ארגון שיש לו קול חזק ורלוונטי באינטרנט - צריכה להיות "גישה פוליטית חזקה יותר ביחס להגנה על ידע חופשי", הנמצא תחת איומים הולכים וגוברים.

רשימת המשתתפים

השיחה של יאן

  1. Chinmayi Arun (Centre for Communication Governance, Delhi)
  2. Burcu Kilic (Public Citizen)
  3. Kelly Kim (OpenNet Korea)
  4. Joe McNamee (EDRi)
  5. Carolina Rossini (Facebook)
  6. Mishi Choudhary (Software Freedom Law Center)

השיחה של חורחה

  1. Maria Paz Canales (Derechos Digitales)
  2. Julio César Gaitán (Universidad del Rosario, Bogotá)
  3. Carolina Botero (Fundación Karisma)
  4. Maarit Palovirta (Internet Society ISOC)
  5. Dhanaraj Thakur (Web Foundation/Alliance for Affordable Internet)
  6. Nanjira Sambuli (Web Foundation)
  7. Joris van Hoboken (IViR, University of Amsterdam)
  8. Urs Gasser (Berkman Klein Center)