Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Cycle 2 and the translation is 72% complete.
Revised dates
Cyclus 1 (genereren) Zingeving Cyclus 2 (debatteren) Zingeving Cyclus 3 (prioriteren) Ontwerp finaliseren Endorsement Fase 2
14 maart - 18 april 18 april - 5 mei 11 mei - 12 juni 12 juni - 21 juni 28 juni - 28 juli 29 juli - 8 aug October Aug 2017 - 2018

Stap 1: de 5 thema's bekijken

Gezonde, inclusieve gemeenschappen

Tegen 2030 zal de Wikimedia-vrijwilligerscultuur aangenaam, voldoening gevend en inclusief zijn voor zowel bestaande bijdragers als nieuwkomers. We zullen nieuwe vrijwilligers verwelkomen tot onze beweging en hen begeleiden om te verzekeren dat ze een aangename ervaring hebben en betrokken blijven in de projecten. Mensen van elke achtergrond zullen zich opgenomen voelen in een ecosysteem van unieke groepen en organisaties die de connecties met elkaar verdiepen. Als resultaat zal onze beweging groeien, zowel in grootte als in karakter, doordat onze projecten bloeien dankzij een gezonde gemeenschap die we samen onderhouden.

Het technologische tijdperk

Tegen 2030 zal de Wikimedia-beweging samenwerken met leermachines om onze vrijwilligers te helpen veel creatiever en productiever te zijn. We zullen voorspelling en ontwerp gebruiken om kennis eenvoudig toegankelijk te maken en eenvoudig te gebruiken met vernieuwende, vermenselijkte, intelligente interfaces. Vrijwilligers zullen samenwerken met machinevertalers om de kwaliteit en kwantiteit van inhoud te verdiepen naar meer talen – op een verhoogd tempo en schaal. We zullen kennis verschaffen met gestructureerde en interactieve formaten die de manier waarop mensen leren en bijdragen versterken en weerspiegelen — verder dan de browser, de app en het encyclopedisch formaat. We zullen technologische innovatie omarmen als de meest haalbare weg om onze visie te bereiken.

Een echt mondiale beweging

De Wikimedia-beweging zal onze aandacht richten naar de plaatsen in de wereld die onderbediend werden tijdens de eerste 15 jaar van ons bestaan. We zullen mensen bewust maken van Wikimedia en het nuttiger maken voor mensen. We zullen barrières bij toegang tot kennis overwinnen zodat meer mensen vrij kunnen delen op de Wikimedia-projecten. We zullen gemeenschappen in onderbediende delen van de wereld ondersteunen en ruimte maken voor nieuwe vormen van bijdrages en referenties die beantwoorden aan wereldwijde kennistradities. Tegen 2030 zijn we een écht mondiale beweging.

De meest gerespecteerde bron van kennis

Tegen 2030 zullen Wikimedia-projecten gezien worden als de meest vertrouwde, hoogkwalitatieve, neutrale en relevante bron van vrije kennis in de wereld. We zullen de nauwkeurigheid en controleerbaarheid van onze inhoud bewaren door secundaire bronnen van hoge kwaliteit te integreren en door het bestaan van betrouwbare bronnen in de maatschappij te ondersteunen. We zullen het algemeen begrip verbeteren van de processen die Wikimedia betrouwbaar maken, en we zullen experten uitnodigen om mee te doen en hun kennis te delen. We zullen de meest relevante informatie verschaffen aan mensen waar en wanneer ze die nodig hebben. We zullen de beschikbare kennis uitbreiden en tegelijk onze standaarden voor controleerbare, neutrale en omvattende kennis hooghouden.

Samenwerken in het ecosysteem van kennis

Tegen 2030 zal de Wikimedia-beweging de kwaliteit, diversiteit en globale beschikbaarheid van vrije kennis dramatisch verbeterd hebben door samen te werken met verscheidene instellingen en organisaties die meebouwen aan vrije kennis voor iedereen. Inhoud, technologie en gemeenschappen van Wikimedia zullen ingebed zijn in formeel en informeel leren doorheen de wereld, in partnerschap met 's werelds leidinggevende instellingen van het onderwijs, de kunsten, entertainment, de burgermaatschappij, de overheid, wetenschap en technologie. Via strategische partnerschappen doorheen onze beweging zullen we bouwen aan een diverse nieuwe generatie kennisverschaffers en -zoekers die bouwen aan en zorgen voor een groeiende collectie vrij beschikbare kennis. We maken van Wikimedia in integraal deel van een globaal ecosysteem van kennis.

Step 2: Decide which themes are most important for you to contribute to the discussion

We recognize you may not have the time or interest in contributing to all of the themes. We understand that and value the contributions you are able to make. We encourage you to comment on as many themes as you want and focus on those questions you find most compelling. All comments will be included in the analysis and sensemaking.

Your contribution could be something simple, such as saying how your work will change if we go in a certain direction – what you might stop doing or start doing. Your contribution could also be something thought-provoking, such as challenging why a certain theme is important.

You have something valuable to add and we encourage you to get involved.

Stap 3: kies waar u wilt discussiëren

  1. Op Meta-Wiki: klik op het bovenstaande thema om naar de pagina van dat thema of die discussie te gaan

Step 4: Organized groups only

  1. Summarize the main points of the discussion by theme and question number
  2. Post to the sources page so that your summary is included