Στρατηγική / Κίνημα Wikimedia / 2017 / Συχνές ερωτήσεις

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Frequently asked questions and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.
Απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία στρατηγικής του κινήματος.

Βασικοί όροι και γεγονότα

Τι είναι κίνημα;

Κοινωνικά κινήματα είναι ένας τύπος ομαδικής δράσης, που πραγματοποιεί, αντιστέκεται ή καταργεί μια κοινωνική αλλαγή. Είναι μεγάλες, μερικές φορές άτυπες, ομάδες ατόμων ή οργανισμών που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα.

Οι εθελοντές του Wikimedia χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να περιγράψουν τις ποικίλες κοινότητες, ομάδες και άτομα που συμμετέχουν σε έργα του Wikimedia. Το κίνημα WikimediWikimedia έχει οριστεί ως οι άνθρωποι, οι δραστηριότητες και οι αξίες που αποτελούν τους ιστότοπους και τα εγχειρήματα του Wikimedia.

Καθώς κοιτάμε προς το μέλλον, σκεφτόμαστε το «μεγαλύτερο ΕΜΕΙΣ» - ποιος άλλος ενεργά εργάζεται προς το το άθροισμα όλων των γνώσεων και δεν αποτελεί επί του παρόντος μέρος του κινήματος μας; Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άλλα μη κερδοσκοπικά, εκπαιδευτικά συστήματα, συνεργάτες, ειδικούς και άλλους.

Τι σημαίνει «στρατηγική»;

Στρατηγική είναι η μέθοδος ή το σχέδιο που θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στο όραμά μας, διαμορφώνοντας το επιθυμητό μέλλον. Ορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες, λαμβάνει υπόψη τις εξωτερικές συνθήκες και τους εσωτερικούς πόρους, καλύπτει μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί έναν οδηγό για την αξιολόγηση βραχυπρόθεσμων σχεδίων.

Αυτή η κινηματική στρατηγική κατεύθυνση θα αναγνωρίσει τα συλλογικά συμφέροντα των ανθρώπων που υποστηρίζουν και υπηρετούν τα εγχειρήματα, τις ομάδες και τις οργανώσεις μας. Θα καλύψει περίπου 13-15 χρόνια μεταξύ 2018 και 2030 και θα είναι ένας οδηγός για τους συντάκτες τοπικών στρατηγικών και τακτικών. Θα αξιολογηθεί με την πάροδο του χρόνου και των συνθηκών, ούτως ώστε να αναπροσαρμόζεται στις αλλαγές ανά τον κόσμο.

Ποιος και γιατί χρειάζεται μια κινηματική στρατηγική;

Κατ'αρχάς, τα άτομα που αφοσιώνονται βαθιά, το Ίδρυμα Wikimedia και τα παραρτήματα χρήζουν, περισσότερο, στρατηγικής. Χρειάζονται μια βάση για να βοηθηθούν να δώσουν προτεραιότητα στο έργο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που αντιμετωπίζει το Wikimedia. Θα βοηθήσει, επίσης, τα άτομα να εργαστούν πιο συλλογικά μαζί για να επιτύχουν το όραμά μας.

Ποιος και πώς θα επωφεληθούν από τη στρατηγική του κινήματος;

Εν τέλει, οποιοσδήποτε συμμετέχει ή πρόκειται να συμμετάσχει στο Wikimedia ή χρησιμοποιεί / θα χρησιμοποιήσει τα εγχειρήματα του. Η στρατηγική θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως ομάδες και άτομα. Θα βοηθήσει, επίσης, τους πάντες στο κίνημα να κατανοήσουν το ρόλο μας στον κόσμο. Θα βοηθήσει στην επικοινωνία της εργασίας που κάνει το Wikimedia με ανθρώπους έξω από το κίνημα, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν περισσότεροι άνθρωποι.

=== Γιατί το κάνουμε τώρα;

Η προηγούμενη στρατηγική χτίστηκε το 2009-10 και καλύφθηκε το 2010-2015. Πρέπει να οικοδομήσουμε το επόμενο σχέδιο και τις προετοιμασίες. Ενώ η στρατηγική για την περίοδο 2010-2015 αναπτύχθηκε σε συνεργασία, δεν συνδέθηκε με ένα εφαρμόσιμο σχέδιο υλοποίησης. Καθώς το κίνημα του Wikimedia έχει αυξηθεί και ωριμάσει από το 2009, συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε, συλλογικά, για να συναντήσουμε το όραμα μας. Ο κόσμος και το διαδίκτυο έχουν αλλάξει ουσιαστικά γύρω μας και η ελεύθερη γνώση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Τι γίνεται με τη μέχρι πρότινος στρατηγική του κινήματος;

Αρχίζοντας το 2009, το Ίδρυμα Wikimedia fδιευκόλυνε μια διαδικασία με το κίνημα του Wikimedia, ώστε να δημιουργήσει μια πενταετή στρατηγική για το κίνημα και το Ίδρυμα. Αυτό το σχέδιο, τελικά, εστιάσθηκε στο έργο του Ιδρύματος για την υποστήριξη των στόχων του. Ενώ το τελικό στρατηγικό σχέδιο έτυχε καλής υποδοχής και επηρέασε μεγάλο μέρος του έργου του Ιδρύματος, δεν οδήγησε σε πολύ συντονισμένη εργασία στο σύνολο του κινήματος.

Αυτή, η τρέχουσα διαδικασία αριθμεί ποικίλους τρόπους. Αντί να οικοδομήσουμε μια λεπτομερή στρατηγική ή ένα σύνολο σημείων αναφοράς, ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε μια κατεύθυνση για το κίνημα του Wikimedia. Αυτό, θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη για να μάθουμε πού θέλουμε να πάμε μαζί. Τα αποτελέσματα θα επικεντρωθούν, επίσης, στο κίνημα, εν συνόλω, και όχι στο έργο του Ιδρύματος Wikimedia ή ενός συγκεκριμένου παραρτήματος. Πρόκειται, επίσης, για μια πολύγλωσση διαδικασία, ενώ οι περισσότερες από τις προηγούμενες εργασίες το 2009-10 διεξήχθησαν στα αγγλικά.

Διαδικασία

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει;

Οι επί του wiki (on-wiki) συζητήσεις άρχισαν στις αρχές του 2017. Η τρέχουσα διαδικασία αποσκοπεί στο συμπέρασμα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017 με ένα ευρέως αποδεκτό έγγραφο στρατηγικής κατεύθυνσης. Για λεπτομερείς πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα χρονολογίου.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει;

Όλοι όσοι ασχολούνται με το Wikimedia ή / και τα εγχειρήματά του καλούνται να συμμετάσχουν. Αυτό περιλαμβάνει συντάκτες, προγραμματιστές, αναγνώστες (υπάρχοντες και μελλοντικούς), συνεργάτες, εταίρους κινήσεων και χορηγούς. Περιλαμβάνει, επίσης, όσους δεν έχουν ακόμη κινηθεί, συμπεριλαμβανομένων ειδικών από διάφορους τομείς, καθώς και πιθανούς εταίρους. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει ελάχιστος αριθμός τροποποιήσεων που σας δίνει το δικαίωμα να συζητήσετε. Υπάρχουν ευκαιρίες συμμετοχής στο διαδίκτυο και στο πρόσωπο.

Πώς συμμετέχω;

Παρακαλείσθε όπως επισκεφθείτε τη σελίδα συμμετοχής για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πλάνο βοήθειας ή διευκολύνατε μια μελλοντική διαπροσωπική συζήτηση.

Πώς προάγεται η ανάδραση των πληροφοριών;

Η διαδικασία είναι η πρώτη πολυγλωσσική προσπάθεια αυτού του είδους. Το Ίδρυμα ανέθεσε σε 16 διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες στην τοπική τους γλώσσα, πέραν της παγκόσμιας προσέγγισης της αγγλικής γλώσσας, η οποία αντικατοπτρίζει περισσότερο τη διαδικασία στρατηγικής του κινήματος 2009-10 (Track Β). Επιπλέον, υπάρχει αφιερωμένη στήριξη σε παραρτήματα και άλλους οργανισμούς (Track A), και σε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους τόσο σε αναδυόμενες περιοχές (Track D) όσο και σε περιοχές όπου η Wikipedia και τα αδελφοποιημένα έργα της είναι γνωστά εδώ και χρόνια (Track C). Επειδή οι δίαυλοι C και D φτάνουν σε ανθρώπους πέρα από την υπάρχουσα κίνηση, αυτά τα κομμάτια συνδυαζόμενα, ονομάζονται «Νέες Φωνές».

Αντίκτυπος

Πώς θα αντίκτυπο εμένα ή την οργάνωσή μου;

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείτε τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης εξαρτάται από εσάς. Ορισμένα άτομα ή οργανώσεις μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να ενημερώσουν την προγραμματική ή οργανωτική στρατηγική. Άλλοι, μπορεί να το δουν ως τρόπο σύνδεσης με το ευρύτερο κίνημα και να προσκαλέσουν τρίτους να συνεισφέρουν στο Wikimedia. Κάποιοι μπορεί να μην το χρησιμοποιήσουν καθόλου - και αυτό είναι εντάξει!

Πρακτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εθελοντές θα είναι περιορισμένοι σε όποιες δραστηριότητες αναπτύσσουν ή συμμετέχουν. Οι εθελοντές θα παραμείνουν ελεύθεροι να συμμετάσχουν σε όποιες δραστηριότητες τους ενδιαφέρουν και πιστεύουν ότι θα ωφελήσουν περισσότερο το Wikimedia και τον κόσμο.

Πώς σχετίζεται αυτό με τις στρατηγικές της οργάνωσης;

Η στρατηγική του κινήματος θα επηρεάσει, αλλά δεν θα αντικαταστήσει, στρατηγικές οργάνωσης που, συνήθως, έχουν χρονικό ορίζοντα τριών έως πέντε ετών. Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Wikimedia θα αναπτύξει, σε διαβούλευση με την κοινότητα, τη στρατηγική της οργάνωσης πέρα από το 2018 που καθοδηγείται από αυτήν την κατεύθυνση της κίνησης. Εν συνεχεία, η οργανωτική στρατηγική θα βοηθά το Ίδρυμα να θέσει τα ετήσια πλάνα.

Πώς σχετίζεται αυτό με υφιστάμενες επιχορηγήσεις;

Οι υπάρχουσες συμφωνίες και προϋποθέσεις επιχορήγησης του Ιδρύματος Wikimedia δεν θα αλλάξουν από αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, για τους παραλήπτες των επιχορηγήσεων που κάνουν εργασία που θα μπορούσε να ωφελήσει αυτή τη διαδικασία, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε αυτήν, εφόσον ενδιαφέρονται.

Άτομα που απασχολούνται στη διαδικασία

Γιατί να προσλαμβάνονται ειδικοί εκτός του κινήματος Wikimedia;

Είναι δύσκολο να συμμετάσχετε σε αυτό το είδος συζήτησης ως συμμετέχων, όταν είστε, επίσης, διαμεσολαβητής. Οι εξωτερικοί οργανωτές επιτρέπουν στα μέλη της κοινότητας του Wikimedia να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία. Επιπλέον, μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα την οργανωτική ουδετερότητα και να δώσουν πρόσθετες προοπτικές.

Για να αυξηθεί η εξοικείωσή τους με το κίνημα του Wikimedia, οι εξωτερικοί συμβαλλόμενοι συνδέονται με το υπάρχον προσωπικό ή τους συμβάλλοντες του ιδρύματος Wikimedia, καθώς και με μια συμβουλευτική ομάδα έμπειρων εθελοντών.

Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση της στρατηγικής αφού αυτή υλοποιηθεί;

Μόλις προσδιοριστεί η στρατηγική κατεύθυνση, κάθε οργανωμένη ομάδα θα δημιουργήσει τη δική της οργανωτική στρατηγική. Κατά τη διάρκεια της [[Strategy/Wikimedia movement/2017/Process/Timeline|2ης φάσης], οι οργανωμένες ομάδες θα συναντηθούν για να συζητήσουν συγκεκριμένους στόχους 3-5 ετών, τους οποίους θέλουν να επιτύχουν και πώς θα χωριστούν οι εργασίες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό, θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο συνεχούς αξιολόγησης της στρατηγικής του κινήματος κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, θα δημιουργηθεί ένα αναθεωρημένο σύνολο μετρήσεων που ταιριάζουν με τους στόχους στρατηγικής του κινήματος.

Προϋπολογισμός

Γιατί θα απαιτηθούν μέχρι 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την ανάπτυξη της στρατηγικής του κινήματος;

Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής με μια κοινότητα τόσο μεγάλη όσο και διαφορετική όπως η κοινότητα του Wikimedia είναι μια σημαντική επιχείρηση που απαιτεί επενδύσεις σε εμπειρογνωμοσύνη και πόρους που δεν μπορούν να καλυφθούν από εθελοντές. Αυτά περιλαμβάνουν τις αμοιβές για συμβούλους και συμβαλλόμενους, που συγκεντρώνουν το προσωπικό και τους εθελοντές για μεγαλύτερες συζητήσεις, ταξίδια κλπ. Επιπλέον, οι εθελοντές προτιμούν, συχνά, να εστιάζουν το χρόνο τους στην ανάπτυξη του περιεχομένου των εγχειρημάτων μας, κάτιτο οποίο σημαίνει πως υπάρχουν διάφορα καθήκοντα που απαιτούν πρόσθετους ανθρώπινους πόρους .

Για λόγους σύγκρισης, η τελευταία στρατηγική του κινήματος, το 2009, είχε προϋπολογισμό περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, αλλά ήταν επί του wiki, επικεντρώθηκε και διεξήχθη στα αγγλικά. Ο αριθμός των προγραμμάτων, των θυγατρικών μετακινήσεων και των στρατηγικών εκτιμήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε. Η κατανόηση του Ιδρύματος για το πώς μπορεί να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό για συνομιλίες σε όλο το εύρος του κινήματος έχει, επίσης, βελτιωθεί, γεγονός που αύξησε τους πόρους που απαιτούνται για την υποστήριξη ουσιαστικής συμμετοχής της κοινότητας σε διάφορες γλώσσες.

Πώς διατέθηκαν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ;

Κατά πρώτον, η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, Κάθριν Μάερ, συμβουλεύτηκε άτομα στο Ίδρυμα να αναπτύξουν ένα προκαταρκτικό σχέδιο και να προσδιορίσουν πόρους που χρειάζονται. Στη συνέχεια, ένας εξωτερικός έλεγχος των προηγούμενων διαδικασιών (2010, 2014 και ορισμένων μικρότερων πρωτοβουλιών) για το τι λειτούργησε και τι δεν πραγματοποιήθηκε. Η ομάδα Core εξέτασε το τι λείπει σε προηγούμενες διαδικασίες, από την εξωτερική εμπειρογνωμοσύνη μέχρι την έρευνα του κοινού, και μίλησε με το προσωπικό του τμήματος ενασχόλησης της κοινότητας και αλλού, σχετικά με το είδος της υποστήριξης για το οποίο τα μέλη της κοινότητας θα πρέπει να δεσμευτούν.

Με βάση αυτές τις συνομιλίες, η ομάδα δημιούργησε έναν προϋπολογισμό που είχε πόρους για τα ακόλουθα: περιεκτική, πολύγλωσση διαβούλευση με την κοινότητα. Πρόσθετη έρευνα αγοράς στους υπάρχοντες χρήστες και τους νέους χρήστες. Διαβούλευση με εξωτερικούς ειδικούς και ενδιαφερόμενους φορείς, συνάντηση στρατηγικής στο Βερολίνο με, επιπλέον, 150 συμμετέχοντες από οργανωμένες ομάδες και την κοινότητα) και διαχείριση και παραγωγή της διαδικασίας.

Η Katherine παρουσίασε αυτόν τον προϋπολογισμό στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος στη συνάντηση Νοεμβρίου, όπου ενέκρινε μια ανάλυση δαπανών μέχρι το ποσό αυτό, κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους 2016-17 (Ιούλιος 2016 - Ιούνιος 2017) και του οικονομικού έτους 2017-18 (Ιούλιος 2017 - Ιούνιος 2018).

How will the US$2.5 million be spent?

The majority of the budget is being spent on non-Foundation staff resources to complete this work (consultants and community contractors), as well as the in-person meeting at Wikimedia Conference in Berlin and travel. Also, some funds are being set aside for phase 2 activities (after September 2017), which have not been allocated yet.