Strategy/Wikimedia movement/2017/Toolkit/Rolle som diskusjonskoordinator

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Organize/Discussion Coordinator Role and the translation is 95% complete.
Outdated translations are marked like this.
See the Outreach List to see who has already signed up to be a Discussion Coordinator for their Organized Group.

Steg En: Meld deg opp til å bli diskusjonskoordinator og forbered deg til diskusjonen

For å sikre at disse diskusjonene er inkluderende og fører til at så mange som mulig deltar, ønsker vi at flere melder seg frivillig til å være diskusjonskoordinatorer. Diskusjonskoordinatorene overvåker alle delene av diskusjonen, men kan delegere ut visse oppgaver (for eksempel å lede en diskusjon som finner sted off-wiki, å ta notater eller å oppsummere viktige poeng i diskusjonen) til andre bidragsytere hvis de vil. Meld deg opp til å bli en diskusjonskoordinator. Du vil etter hvert motta en invitasjon til diskusjonskoordinatororienteringen og kontaktinformasjon til noen du kan få hjelp av og stille spørsmål angående diskusjonene eller prosessen til.

Hvem kan bli en diskusjonskoordinator

Alle kan koordinere en diskusjon. Vi vil invitere alle organiserte grupper til å arbeide med aktørene sine (ansatte, frivillige eller individuelle bidragsytere) for å koordinere så mange diskusjoner som mulig. Vi ønsker å ha minst en diskusjonskoordinator per organisert gruppe, som skal organisere og starte diskusjonene. Vi vil også invitere entusiastiske bidragsytere til å koordinere sine egne diskusjoner seg imellom. Slike diskusjoner kan være:

  • Spor A og Spor B, hvor den organiserte gruppen og de frivillige bidragsyterne organiserer en samlet diskusjon. Vi anbefaler at noen fra den organiserte gruppen melder seg frivillig til å være diskusjonskoordinator.
  • Bare Spor A, hvor den organiserte gruppen organiserer en eller flere diskusjoner med den organsierte gruppen (for eksempel med ansatte, styret eller medlemmer av en brukergruppe). Hver organiserte gruppe velger ut sine diskusjonskoordinator for å koordinere gruppens diskusjoner.
  • Bare Spor B, hvor bidragsytere i organsierte grupper eller samfunnet melder seg frivillig til å være diskusjonskoordinator og være vert for diskusjonene blant flere bidragsytere.

Hva gjør diskusjonskoordinatorer?

Diskusjonskoordinatorene har ansvaret for følgende oppgaver, for å sikre at diskusjonene er organiserte og faktisk blir startet, men kan delegere ut visse oppgaver til andre bidragsytere:

  • Invitere samfunnet til å delta i diskusjonen
  • Oppmuntre deltagere til å lese oppsummeringen på forhånd, for å sikre et rikt og informert diskusjonssmiljø
  • Vær vert for diskusjonen ved å bruke diskusjonssguiden (du kan spørre om hjelp fra andre bidragsytere og om de vil hjelpe i off-wikidiskusjoner).
  • Legg ut notatene fra diskusjonen på ditt språk på prosjektet ditt, eller på plattformen hvor diskusjonen finner sted.
  • Oppsummer viktige ting fra diskusjonen.
    • Legg ut notatene fra diskusjonen på ditt språk på prosjektet ditt, eller på plattformen hvor diskusjonen finner sted.
    • Oversett oppsummeringen til engelsk ved å bruke dette skjemaet. Om så du ikke kan oversette det selv eller finne noen som kan, så kan du legge inn oppsummeringen din på språket ditt, så vil noen andre frivillige oversette det for deg.

Hva slags støtte vil være tilgjengelig for diskusjonskoordinatorer?

Diskusjonsstøtteteamet

Vi vil være her for å hjelpe deg. Når du melder deg opp til å koordinere en diskusjon, vil du motta:

  • en invitasjon til en diskusjonskoordinatororientering, som vil informere og guide deg i rollen
  • kontaktinformasjon til noen som du kan få hjelp fra og stille eventuelle spørsmål til angående diskusjonen eller prosessen

Språkstøtte:

Siden det er såpass viktig at vi får hørt alles stemmer, har vi opptil 17 språkspesialister og 3 Metawiki kontaktpersoner som kan:

  • hjelpe med å oversette diskusjonssoppsumeringene fra andre språk til engelsk, i tillegg til å legge dem ut på Meta
  • hjelp med å oversette andre diskusjonssoppsumeringer på Meta fra engelsk til andre språk så diskusjonskoordinatorene kan dele dem blant sine diskusjonssgrupper (dette vil la diskusjonene på de lokale prosjektene se hva folk på andre språk bidrar med)
  • overvåke diskusjoner og hjelpe WMF-ansatte med å svare på visse viktige kommentarer
  • annen oversettelsesstøtte etter hvert som det trengs

Kan diskusjonskoordinatorer delta i diskusjonene?

Ja, absolutt. Likevel må man passe på å ikke la ens personlige meninger påvirke diskusjonen eller oppsummeringene for mye.

Hvis du har ansvaret for å lede diskusjonen, er prioriteten din å hjelpe med å få diskusjonen til å gå fremover, i tillegg til å sikre at samtalen blir tydelig. Du skal klart gi beskjed til gruppen om når du skriver som leder av diskusjonen og når du skriver som deltager i diskusjonen.

Ideelt sett, hvis diskusjonskoordinatoren ønsker å være aktiv i diskusjonen, spør vedkommende noen andre om å være ordstyrer.

Hvor kan jeg melde meg opp til å bli diskusjonskoordinator?

Hvis du vil melde deg opp til å bli diskusjonskoordinator, meld deg opp her. Dette vil la oss vite om du planlegger en diskusjon og vil la oss bedre hjelpe deg.

Finnes det flere muligheter til å bidra i diskusjoner utenom å være diskusjonskoordinator?

Ja! Selv om vi spør etter en diskusjonskoordinator per diskusjon i organsierte grupper eller samfunn for å koordinere alle de nødvendige oppgavene, vet vi at andre også vil hjelpe med det de kan (for eksempel å invitere andre til diskusjonen, ta notater eller hjelpe med å oversette oppsummeringene på Meta). Vi vil at alle som kan hjelpe, hjelper så mye de vil (og vi er sikre på at diskusjonskoordinatorene setter pris på all hjelpen de kan få). Diskusjonskoordinatorene vil også bli oppmuntret til å få hjelp av folk på de lokale prosjektene, så alle som er intereserte i å bidra kan hjelpe dem.