Стратегия/Уикимедианско движение/2017/Актуализации/7 април 2017 г. - Актуализация №12 в стратегическия процес на уикимеданското движение

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search

Съобщение от Катрин Мар

Това съобщение, „7 април: Актуализация на стратегическия процес на уикимеданското движение (# 12!)“, е изпратено от Катрин Мар на 7 април 2017 г.

Здравейте!

Извинявам се за липсата на официална актуализация през последните няколко седмици - с конференцията на Уикимедия, заседанието на Съвета и редовното ни годишно планиране, аз изпуснах топката. Добрата новина е, че - както вероятно сте видели и чули - се провеждат много дискусии!

Тази седмица, аз експериментирам с различен тип актуализация: сега, след като разговорите започнаха, ще споделям по-малко точки за процеса и повече параграфи за цялостната работа, която се случва около движението. Тъй като започват все повече разговори, надявам се бъдещите актуализации да продължат да бъдат по същество, да споделят ключови теми и дискусии, които видим да се появяват.

Миналата седмица повече от 350 лидери на уикипедианската общност от 70 страни и много различни заинтересовани страни се събраха в Берлин, по време на годишната среща на филиалите на движението, конференцията на Уикимедия. Тази година, към лидерите на филиалите на движението се присъединиха още 200 лидери от цялото уикимедианско движение, за да участват в програмна пътека, фокусирана върху стратегията на движението. В допълнение към участието си в някои лични срещи за посоката на общото ни бъдеще, доброволците обсъдиха и начини да се помогне на разпространението на това усилие в техните дейности и групи.

Може би се чудите - къде са протоколите от срещите ни в Берлин? Добър въпрос. Необичайно за нашата общност, стратегическата пътека в Берлин беше почти изцяло аналогова, с маркери и хартия и лепящи се бележки. Екипът по организацията е в процес на дигитализиране на всички тези материали, от бележки от сесиите до обобщенията и окончателните отчети. Можете да следите страницата Ресурси, за да сте в течение при публикуването на допълнителни материали - и да реагирате и обсъждате в зависимост от случая!

Обсъжданията в Берлин са само един от многото начини, по които хората в движението са имали възможност да се ангажират в процеса на стратегията от последната ми актуализация. Около 50 доброволци и групи помагат координирането на дискусии и вече са в ход няколко дискусии в уики. Този цикъл (първият от трите) ще продължи до 15 април, така че има още една седмица, за да споделите мислите си - моля, направете го!

Всички те са възможности за Вас да допринесете с Вашите размисли по въпроса: „Какво искаме да изградим или постигнем заедно през следващите 15 години?“ Например, ако смятате, че трябва да отидем в дълбокия космос (в края на краищата, ние отидохме до Луната), кажете ни повече! Имате мисъл, която искате да споделите? Ние искаме да я чуем! Проверете страницата за участие в стратегията на движението на портала Мета-Уики за повече информация за това къде и как можете да се включите в глобалния разговор.

Докато разговорите продължават, ние сме заети да ги следваме. Резюметата на дискусиите в уики се публикуват на Мета-Уики, заедно с бележки от 64-те настоящи дискусии (и продължават да нарастват!). Развълнувани сме да видим най-различните начини и места, които нашата общност намира за провеждането на тази важна дискусия за нашето бъдеще. Когато се появят ключови теми в рамките на общностите, надявам се да ги споделите и тук.

За комуникациите: Никол наскоро направи преглед на напредъка и плановете за пътека А по време на срещата за месечните дейности и показатели. Ние също така работим върху обявлението в блога ни за официалното начало на процеса на стратегия на движението. В допълнение към тези комуникации, ние ще продължаваме да обновяваме тези седмични актуализации. Ние ценим всяка позитивна и конструктивна обратна връзка, която получихме по тези актуализации до момента, и Ви каним да ни изпращате повече в уики. Както знаем, колкото повече съобщения за това, което се случва - толкова по-добре.

Благодаря ви за продължаващото участие в процеса. Трябва да призная, че докато се вълнувах за тези разговори, не бях напълно сигурна как ще продължи всичко, след като е започнало. Има голяма разлика между това да имаш много бележки върху дъска, и това да започнеш на нов, глобален, многоезичен разговор в общността с толкова широка и разнообразна група от хора. Три седмици след началото на първата дискусия, аз съм наистина смаяна от това, което всеки допринася в разговорите. Тази общност е брилянтна, нашата визия е вдъхновяваща, нашите предизвикателства са големи (и вълнуващи), а ние имаме толкова много възможности пред нас. Аз съм благодарна, че мога да работя с вас.

Schönes Wochenende! (В превод от немски: „Приятен уикенд!“)

Довиждане,
Катрин