Jump to content

Strategi/Wikimediarörelsen/2017

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017 and the translation is 100% complete.


2030 kommer Wikimedia vara den viktigaste infrastrukturen för det fria vetandets ekosystem, och alla som delar vår vision kommer kunna delta i detta.

Vi, Wikimedias bidragsgivare, gemenskaper, och organisationer, kommer att främja världen genom att samla kunskap som representerar den mänskliga mångfalden i sin helhet, och genom att bygga tjänster och strukturer som gör det möjligt för andra att göra detsamma.

Vi kommer att fortsätta vår mission att utveckla innehåll såsom vi har gjort förut, och vi kommer g¨än längre.

Kunskap är en tjänst!: För att tjäna våra användare ska vi bli en plattform med öppen kunskap för hela världen över alla gränssnitt och gemenskaper. Vi ska bygga verktyg för partners och allierade och utbyta fri kunskap bortom Wikimedia. Vår infrastruktur kommer tillåta oss och andra att samla och använda fri, betrodd kunskap, i olika former.

Kunskapsrättvisa: Som en social rörelse kommer vi att fokusera våra ansträngningar på kunskap och gemenskaper som har lämnats bakom av priviliegierades maktstrukturer. Vi kommer att välkomna folk från alla bakgrunder för att skapa starka gemenskaper med mångfald. Vi kommer att bryta ner de sociala, politiska, och teknsika barriärerna som hindrar människor från att komma åt och biddra till fri kunskap.

Kom ikapp med processen

Där var tre diskussionsomgångar. Den första avslutades den 18 april 2017, den andra den 12 juni, och den tredje den 31 juli samma år.

Du kan nu läsa texten om strategisk riktning som uppstod genom denna process. Om du håller med om att detta är den rätta vägen för Wikimedia-rörelsen att gå vidare, är du välkommen att stödja den.

Tag reda på mer

Aktuella uppdateringar

Katherine Maher skickar en gång i veckan sammanfattningar över vad som hänt angående Wikimediarörelsens strategiprocess. Du kan anmäla dig för att få dessa uppdateringar till din diskussionssida.


Om samtalets publik (spår)

Det finns många olika grupper inom rörelsen, och som arbetar med information på olika sätt. För att bättre förstå dessa gruppers behov och perspektiv, har det centrala teamet organiserat dialogsmöjligheter per grupp. Du kan se dig som tillhörig flera olika grupper och är därför välkommen att delta i flera olika dialoger.

A

Organiserade grupper

Spår A

Denna grupp innefattar Wikimediarörelseinstitutioner, formella organ inom rörelsen inklusive Funds Dissemination Committee och Affiliations Committee, anställda på Wikimedia Foundation, WMF:s styrelse och andra formella eller halvformella grupper som stöder rörelsen.

B

Enskilda bidragsgivare

Spår B

Denna grupp innefattar individuella bidragsgivare, såsom skribenter och volonterande utvecklare, på olika språk och inom olika wikimediaprojekt.

Nya röster: Läsare, experter, och partners.

Tidigare spår C och D

Vi forskar för att bättre förstå de röster som inte är en del av våra rörelsediskussioner: läsare, experter och partners. För att säkerställa en helhetsbild ägnar vi oss åt forskning samt genomför intervjuer och anordnar små sammankomster med dessa personer. Denna grupp inkluderar befintliga och nya läsare av våra projekt, och befintliga och potentiella partners, i länder eller språk där vi både är välkända (tidigare spår C) och där vi är mycket mindre kända (tidigare spår D).


Processen

Det centrala teamet har förberett en process i samarbete med en Steering Committee, som består av wikimedianer som varit med länge.


Laget

Flera grupper från olika håll inom rörelsen arbetar ihop för att organisera strategiprocesser.


Vanliga frågor

Svar på andra frågor finns under "Frequently avsked questions".


Föreslå förbättringar

(engelska) Du inbjuds att diskutera processen och ställa frågor på diskussionssidan.

Se även