Jump to content

Estratègia/Moviment Wikimedia/2018-2020/Resum

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Overview and the translation is 100% complete.
Espai Estratègia a Wikimania 2017 de Mont-real.

El propòsit del Procés d'Estratègia Wikimedia 2030 és abordar reptes complexos i aprofitar les oportunitats per al moviment Wikimedia, ara i en el futur. És un procés iniciat per la Fundació Wikimedia, que busca la participació àmplia d'afiliats i de la comunitat a escala mundial.

Direcció estratègica

Reunió de grups de treball a l'Espai d'Estratègia del Moviment a Wikimania 2018 de Ciutat del Cap.
Article principal: Estratègia 2017

La primera part de Wikimedia 2030 es va plantejar amb la pregunta: Què volem construir o aconseguir junts durant els propers 15 anys? En un procés participatiu, vam definir la Direcció Estratègica: El 2030, Wikimedia es convertirà en la infraestructura essencial de l'ecosistema de coneixement lliure i qualsevol persona que comparteixi la nostra visió s'hi podrà unir. Aquesta direcció ens ha de fer replantejar-nos qui som i qui volem convertir-nos en un moviment global. Ens hauria de conduir a una investigació exhaustiva sobre el nostre estat actual del moviment, que és divers, sovint de cultiu orgànic, i consisteix en un cos global de voluntaris individuals, col·laboradors, desenvolupadors i/o organitzadors de comunitats, que s'expandeix i emergeix en col·laboracions regionals i temàtiques, així com un ventall divers d'organitzacions del moviment des de grups d'usuaris més petits fins a capítols més grans i la Fundació Wikimedia.

Recomanacions

Recollida de recomanacions estratègiques a Berlín (desembre de 2019).
Article principal: Recomanacions

La segona etapa de l'Estratègia del Moviment consistia a determinar com el moviment necessita actualitzar els seus programes i estructures perquè puguem assolir els objectius establerts a la Direcció Estratègica. Els Grups de Treball van definir els canvis necessaris a nivell estructural en un procés exploratori, adaptatiu i participatiu, liderat per l'Equip Principal (Cronologia). El resultat d'aquesta fase va ser un conjunt de recomanacions i principis per guiar el futur canvi en el Moviment.

Transició

Article principal: Transició

Actualment, estem en fase de transició. Per fer la transició des de la publicació de les recomanacions fins a la seva implementació de manera col·laborativa, oberta i transparent, necessitem un pla. Amb aquest propòsit, s'ha creat un Grup de Disseny mitjançant una crida a la participació. El Grup de Disseny crearà el pla per a la transició en un procés obert en consulta amb la comunitat.

Implementació

2030 encara és el futur!

La següent etapa se centrarà en la implementació dels canvis recomanats. Hi haurà espai per a l'experimentació i la creació de prototips, i cada pas es controlarà i avaluarà detingudament. Aquest enfocament permetrà al moviment revisar i iterar els passos, així com les pròpies recomanacions, si cal. Els passos ja no seran seqüencials, sinó que es poden executar en paral·lel. Per a alguns temes, pot trigar menys temps, mentre que altres són més complexos o depenen dels resultats d'altres recomanacions.