Jump to content

Stratégia/Wikimédia-mozgalom/2018–20/Áttekintés

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Overview and the translation is 28% complete.
Outdated translations are marked like this.
Strategy Space at Wikimania 2017 in Montreal.

A Wikimédia 2030-as stratégiai folyamatának célja az összetettt kihívások felismerése és a lehetőségek kihasználása a Wikimédia-mozgalmon belül most és a jövőben is. A folyamatot a Wikimédia Alapítvány kezdeményezte, akik várják a globális partnerszervezetek és a közösség közreműködését is.

Strategic Direction

Working Groups meeting at the Movement Strategy Space in Wikimania 2018, Cape Town.
Bővebben: 2017 Strategy

A Wikimédia 2030 első szakaszáan feltesszük a kérdést: Mit szeretnénk közösen elérni a következő 15 évben? Ebben az együttműködésen alapuló folyamatban meghatároztuk a stratégiai irányt: 2030-ban a Wikimédia a szabad tudás ökoszisztémájának alapvető építőeleme lesz; bárki, aki egyetért a nézeteinkkel, csatlakozhat hozzánk. Ezen irányzat miatt újra kell gondolnunk, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk globális mozgalomként elérni. Meg kell vizsgálnunk a mozgalom jelenlegi állapotát, amely sokszínű, gyakran szervesen növekszik, és egyéni önkéntesek és közreműködők, valamint fejlesztői és szervezői közösségek globális csoportjából áll, amely képes a területi és tematikus együttműködések kiterjesztésére, valamint a mozgalmi szervezetek sokszínűségének növelésére a legkisebb csoportoktól a partnerszerveken át a Wikimédia Alapítványig.

Recommendations

Clustering the Strategy recommendations in Berlin (December 2019).

A Wikimédia 2030 jelenlegi állapotában el kell döntenünk, hogyan szükséges a mozgalom programjainak és felépítésének módosítása, ezáltal elérhetjük a stratégiai irányzatban leírt célokat. A mozgalmi szervezetek és csoporok önállóan dolgoznak a stratégia saját céljukra való adaptálásán. A termék- és programtámogatás a projektek és egyének szükségletei mellett továbbra is a legfontosabb szempont marad. A munkacsoportok a központi csapat vezetésével egy feltáró, adaptív és közreműködési folyamatban meghatározzák a szervezeti szinten szükséges változtatásokat (idővonal). A jelenlegi folyamat eredményeképp javaslati csomagot fogunk közzétenni, amely megválaszolja a felmerülő kérdéseket, egyben megállapodásként szolgál a javaslatok bevezetésében, továbbá a programszerű és egyéni munkák és projektek közreműködőit is tájékoztatják.

Transition

Bővebben: Strategy Transition

Currently, we're in the Transition phase. In order to make the transition from the publication of the recommendations to their implementation in a collaborative, open, and transparent way, we need a plan. For this purpose, a Design Group has been formed through a call for participation. The Design Group will be creating the plan for Transition in an open process in consultation with the community.

Implementation

2030 is still further ahead!

A következő szakaszban a javasolt változtatások bevezetésére fogunk koncentrálni. Lehetőség lesz kísérletezésre és tesztelésre, és minden szakaszt figyelünk és körültekintően elemzünk. Ezzel a megközelítéssel a mozgalom maga is újra átgondolhatja és finomíthatja a javaslatokat, ha szükséges. A lépések a továbbiakban nem sorrendben követik egymást, hanem párhuzamosan is futhatnak. Néhány témánál ez rövidebb, míg másoknál a feladat összetettsége és más javaslatok eredménye miatt hosszabb időt fog igénybe venni.