Estratègia/Moviment Wikimedia/2018-2020/Recomanacions

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2018-20/Recommendations and the translation is 100% complete.
Recomanacions de l'estratègia del moviment Wikimedia 2030

El 2017 vam imaginar una direcció estratègica per guiar el nostre el Moviment cap al futur: El 2030, Wikimedia s’haurà convertit en la infraestructura essencial de l’ecosistema de coneixement lliure, i qualsevol persona que compartisca la nostra visió podrà unir-se a nosaltres.

Durant un període de dos anys, persones de tot el nostre Moviment s’han unit en un procés obert i participatiu per debatre què podem fer per aconseguir-ho. El resultat és un conjunt de recomanacions i principis subjacents que proposen canvis estructurals i sistèmics que ens permetran crear el futur del nostre Moviment junts. Aquestes descriuen com podem créixer de forma sostenible i inclusiva. Presenten formes amb què podem treure el màxim partit de les noves oportunitats i abordar els desafiaments presents i futurs. Així mateix, suggereixen formes en què podem assolir la igualtat en el coneixement i posar-lo a disposició com a servei. D’aquesta manera, tots aquells que ja formen part del nostre Moviment o que vulguen unir-s’hi, poden participar en la captura, l’intercanvi i la facilitació de l’accés al coneixement lliure.

Les recomanacions són:

Augmentar la sostenibilitat del moviment Invertir en el desenvolupament de competències i lideratge
Millorar l'experiència d'usuari Gestionar el coneixement intern
Garantir la seguretat i la inclusió Identificar temes per a un major impacte
Garantir l'equitat en la presa de decisions Innovar en coneixement lliure
Coordinar les parts interessades Avaluar, iterar i adaptar

Com llegir les recomanacions

A les pàgines següents, trobareu la primera versió del document d'estratègia del moviment, que inclou 10 recomanacions per al canvi, 10 principis subjacents i una narrativa del canvi que explica com s’han entrellaçat i dissenyat aquestes recomanacions en el seu conjunt, per tal d’ajudar a alinear-se amb la nostra direcció estratègica. També hi ha un glossari amb els conceptes clau i un resum del document. Fes una ullada als canvis per tal de trobar les diferències entre les versions anteriors i la final.

Les recomanacions següents s’estructuren en els apartats “Què”, “Canvis i accions” i “Raonament”. Què fa referència a la necessitat identificada o l’enfocament estratègic ambiciós. Canvis i accions presenta els efectes i resultats que cal perseguir per assolir el Què. Per últim, Raonament inclou antecedents i explica per què calen els canvis i accions per avançar cap a la Direcció Estratègica del 2030. Aquestes recomanacions estan interconnectades i es donen suport mutu. No es presenten per cap ordre implícit d’importància o prioritat.

Recomanacions creades pel Moviment

Increase the Sustainability of Our MovementImprove User ExperienceProvide for Safety and InclusionEnsure Equity in Decision-makingCoordinate Across StakeholdersInvest in Skills and Leadership DevelopmentManage Internal KnowledgeIdentify Topics for ImpactInnovate in Free KnowledgeEvaluate, Iterate, and AdaptWikimedia Movement Strategy Recommendations one-pager with graphics.pdf
About this image

El present contingut s'ha desenvolupat durant vora dos anys, amb la participació d'un centenar de Viquimedistes d'arreu del món, incloent-hi voluntaris, personal i membres de la junta dels afiliats i la Fundació Wikimedia, així com representants d'organitzacions afins. Diferents converses online i presencials han ajudat a donar-li forma, amb les aportacions que els i les Viquimedistes han aportat en cada fase. Ha estat un esforç participatori que ha cobert tots els racons del moviment. Llegiu més sobre els i les qui han contribuït a crear el contingut.

Vols experimentar aquest contingut en un altre format?

Hem creat una varietat de formes per llegir, escoltar i aprendre sobre les recomanacions:

Marc Miquel Ribé, membre del grup de treball sobre diversitat i del grup de redacció, també ha compartit les seves idees sobre com es van desenvolupar les recomanacions i les idees que les van donar forma en aquesta entrevista (en anglès).

Wikimedia 2018-20 Recommendations all in one final.svg