Jump to content

The Wikipedia Library/1Lib1Ref/Resursi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The Wikipedia Library/1Lib1Ref/Resources and the translation is 100% complete.

Želim uređivati

Zašto da učestvujem?

How to add a citation; 1pager

Vikipedija je neprocjenjiv dio procesa svakog istraživača. Više referenci čini Vikipediju boljim referentnim alatom. Pridružite nam se i dajte mali doprinos ukupnom ljudskom znanju!

Budući da svatko može da uređuje Vikipediju, njena je zajednica razvila temeljnu strategiju kako bi osigurala kvalitetu informacija u svojim člancima: uključujući fusnote za pouzdane izvore kako bi se čitateljima Vikipedije omogućilo da provjere i potvrde vjerodostojnost informacija. Ova strategija pomaže globalnoj volonterskoj zajednici da učinkovito radi na ispunjavanju vizije Vikipedije: stvaranje "sume cjelokupnog ljudskog znanja".

Čitatelji i urednici koji nemaju povjerenja u neku informaciju u članku mogu pored te izjave dodati oznaku "nedostaje referenca". Ove su oznake slične referentnim pitanjima: članovi javnosti traže pouzdana istraživanja koja bi potkrijepila informacije koje čitaju. Samo engleska Vikipedija ima više od 380,000 članaka sa tvrdnjama za koje se traži navođenje pouzdanih izvora.

Hiljadama članaka je potrebno više izvora; 210,000 članaka na engleskoj Vikipediji nemaju nijedan citiran izvor.[1] Zamislite da svaki bibliotekar u svijetu odvoji 15 minuta da adresira jedan od takvih upita! Vikipedija bi uvelike smanjila ove praznine.

Imate li referencu za citiranje? Možete ju unesti i potvrditi neku od tvrdnja!

Da li ste već pronašli referencu za neku od tvrdnja u članku kojima nedostaju izvori? Proučite dolje priloženi video da naučite kako dodavati citate na Vikipediju.

Ne znam kako pronaći označene tvrdnje kojima su potrebni citirani izvori?

Da li ste u potrazi za takvim tvrdnjama? Pogledajte ispod priloženi videozapis i animaciju kako biste saznali kako pronaći članak na Vikipediji na kojemu ćete dodati referencu pomoću alata Citation Hunt.

Želite učiniti više?

Dodajte vanjski link ili literaturu za daljnje čitanje

Dodavanje vanjskih linkova ili preporučivanje literature za daljnje čitanje o temi članka mogu pružiti dodatan uvid u članak. Posjetite našu stranicu za vanjske linkove i dodatnu literaturu kako biste o tome saznali više.

Tutorijali uređivanja na srpskohrvatskom jeziku (ćirilica) na Vikimedijinoj ostavi

Želim organizovati

Želite li organizirati #1lib1ref događaj u svojoj zajednici?


#1LIB1REF su koristile mnoge zajednice za regrutovanje novih članova, kao i za uključivanje novih bibliotekara u prostranstvo Vikimedije. Pristup kampanje je takav da ima što veći uticaj uz što manje napora obezbijedom osnovnih koraka ka dodavanju referenci/izvora/citata i poboljšanju članaka od vašeg interesa na Vikipediji. Organizovanje ove kampanje može da bude jedinstvena prilika za poboljšanje tematskih tema iz vaše zemlje ili regije. #1LIB1REF je moćan način da se također riješe praznine koje postoje na Vikipediji poboljšanjem pouzdanosti i izvora informacija koje postoje u nepokrivenim ili nedovoljno zastupljenim zajednicama. Ispod su neki od korsnih resursa, poput općih smjernica i istaknutih iskustava o tome kako je kampanja organizovana u različitim dijelovima pokreta.


Želim promovisati

Također možete učestvovati u kampanji širenjem njenog dosega kroz podijelu informacija i instrukcija kampanje unutar svojih krugova, na društvenim mrežama, sa svojom institucijom ili susjednom institucijom. Raširimo riječ!

Ne zaboravite koristiti hešteg #1Lib1Ref!