Jump to content

De waarde van Wikidata voor uw culturele instelling

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The value of Wikidata for your GLAM institution and the translation is 100% complete.
Logo Wikidata
Logo Wikidata

De waarde van Wikidata voor uw culturele instelling

Wikidata is een database die gezamenlijk door het publiek bewerkt kan worden. Wikidata ondersteunt de meer dan 280 taalversies van Wikipedia als een gemeenschappelijke bron van gestructureerde data. Deze data kan worden gebruikt in alle artikelen van de vrije encyclopedie en kan ook vrij gebruikt worden door andere geïnteresseerden. Met Wikidata is het gemakkelijk om de woordenschat te sluiten en ook vangt het concept in verschillende talen.

Een database - vrij te gebruiken

Onderhouden op één plek, klaar om overal gebruikt te worden! Bijvoorbeeld een van bron voorziene geboortedatum van een bekende artiest kan nu in alle taalversies van Wikipedia gebruikt worden als deze data in Wikidata is opgeslagen. Alle data in de database is beschikbaar onder de CC0-licentie, wat inhoudt dat het materiaal gratis en zonder beperkingen gebruikt kan worden.

Wikidata is ontworpen om zowel de Wikipedia-gemeenschap te ondersteunen als het gebruik van grote hoeveelheden data door derden mogelijk te maken. Zo kunnen, bijvoorbeeld, metadata van musea toegevoegd worden aan Wikidata en gekoppeld worden met data van andere organisaties. De informatie kan van bron worden voorzien, zodat duidelijk is welke kennisinstelling de informatie heeft bijgedragen en de kwaliteit wordt gewaarborgd.

Wikidata maakt het gemakkelijk om informatie van het museum op de verschillende Wikipedia-versies te gebruiken waardoor Wikidata effectief de onderhoudslast vermindert. De informatie hoeft slechts op één plaats te worden bijgehouden en het zal ook mogelijk zijn om automatisch lijsten en tijdlijnen te creëren in plaats van veel tijd te besteden in het met de hand maken en updaten. Het in staat zijn om te vertrouwen op de gegevens die door een veel grotere gemeenschap verzameld is scheelt een hoop werk voor vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia's in kleine talen.

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om uw kennis de wereld in te verspreiden.

Ontwikkeling en mogelijkheid tot ondersteuning

De initiële ontwikkeling van Wikidata werd geleid door Wikimedia Deutschland, de Duitse lokale vereniging in de Wikimedia-beweging. De financiering werd verstrekt door de Allen Institute for Artificial Intelligence [AI]², Gordon en Betty Moore Foundation en Google Inc. Wikidata werd vervolgens overgedragen aan de Wikimedia Foundation voor de verdere ontwikkeling en onderhoud. Wikimedia kan uw organisatie helpen als u overweegt gebruik te gaan maken van Wikidata.

Wat u kunt toevoegen aan Wikidata

  • Deel metadata over uw kunstwerken en kunstenaars. Dit zorgt voor een grotere zichtbaarheid en een groot publiek wordt bereikt.
  • Voorzie verklaringen van bronnen in gebieden waar u gezaghebbend bent, wat een manier is om uw zichtbaarheid en het gebruik van uw onderzoek te vergroten.
  • Onderzoek naar de beschikbare gestructureerde gegevens over Wikidata om uw tentoonstellingen te verrijken. Bijvoorbeeld, van hoe veel vrouwelijke respectievelijk mannelijke kunstenaars heeft uw organisatie kunst aangekocht uit de verschillende perioden?

Waarvoor u Wikidata kunt gebruiken

  • U kunt uw gegevens op nieuwe manieren visualiseren, zonder dat u zelf tools daarvoor hoeft te bouwen. Tools zoals Reasonator (zie het voorbeeld bit.ly/royalarmoury) kunnen de data op verschillende manieren netjes tonen.
  • Het vinden van geavanceerde informatie over relevante collecties van werken. Bijvoorbeeld, hoe veel instellingen hebben werken van het type X gesitueerd in een kasteel dat werelderfgoed is?
  • Hergebruik en update uw eigen databases met verbeterde metadata van Wikidata. Bijvoorbeeld, de vertalingen van beschrijvingen en zoekwoorden.