Jump to content

De waarde van Wikidata voor uw onderneming

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The value of Wikidata for your business and the translation is 100% complete.
Logo Wikidata
Logo Wikidata

De waarde van Wikidata voor uw onderneming

Wikidata is een database die gezamenlijk door het publiek bewerkt kan worden. Wikidata ondersteunt de meer dan 280 taalversies van Wikipedia als een gemeenschappelijke bron van gestructureerde data. Deze data kan worden gebruikt in alle artikelen van de vrije encyclopedie en kan ook vrij gebruikt worden door andere geïnteresseerden. Met Wikidata is het gemakkelijk om de woordenschat te sluiten en ook vangt het concept in verschillende talen.

Een database - vrij te gebruiken

Onderhouden op één plek, klaar om overal gebruikt te worden! Bijvoorbeeld het oprichtingsjaar van een onderneming of het aantal lezers in alle taalversies van Wikipedia kunnen gebruikt worden als deze data in Wikidata is opgeslagen. Alle data in de database is beschikbaar onder de CC0-licentie, wat inhoudt dat het materiaal gratis en zonder beperkingen gebruikt kan worden.

Wikidata is ontworpen om zowel de Wikipedia-gemeenschap te ondersteunen als het gebruik van grote hoeveelheden data door derden mogelijk te maken. Zo kunnen, bijvoorbeeld, gegevens van bedrijven toegevoegd worden aan Wikidata en gekoppeld worden aan de data van andere organisaties. De informatie kan van bron worden voorzien, zodat duidelijk is welke organisatie de informatie heeft bijgedragen en de kwaliteit wordt gewaarborgd.

Wikidata maakt het gemakkelijk om onderzoeksdata op de verschillende Wikipedia-versies te gebruiken. Wikidata vermindert effectief de onderhoudslast, wanneer alle data op één plaats wordt bijgehouden. Praktische lijsten en tijdlijnen kunnen automatisch worden gemaakt, in plaats van het met de hand te moeten updaten. Het in staat zijn om te vertrouwen op de gegevens die door een veel grotere gemeenschap verzameld is, verhoogt de kwaliteit en scheelt een hoop werk voor vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia's in kleine talen.

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om uw kennis de wereld in te verspreiden.

Ontwikkeling en mogelijkheid tot ondersteuning

De initiële ontwikkeling van Wikidata werd geleid door Wikimedia Deutschland, de Duitse lokale vereniging in de Wikimedia-beweging. De financiering werd verstrekt door de Allen Institute for Artificial Intelligence [AI]², Gordon en Betty Moore Foundation en Google Inc. Wikidata werd vervolgens overgedragen aan de Wikimedia Foundation voor de verdere ontwikkeling en onderhoud. Wikimedia kan uw organisatie helpen als u overweegt gebruik te gaan maken van Wikidata.

Wat u kunt toevoegen aan Wikidata

  • Deel data over het bedrijf en eventueel de producten (als ze voldoen aan de relevantie-criteria). Dit omvat zowel data als media. Dit geeft je een grotere zichtbaarheid en bereik naar een groot publiek.
  • Openbaar informatie binnen uw algemene werkterrein. Door bij te dragen bent u betrokken bij de ontwikkeling van gemeenschappelijke hulpbron die u en anderen kunnen gebruiken en zo ook beter te worden in het werk in uw vakgebied. De database is altijd beschikbaar en heeft een vorm die gemakkelijk kan worden hergebruikt. U hoeft niet na te denken over het onderhoud.
  • Dit is een concrete en effectieve manier om bij te dragen aan de samenleving en te tonen dat u zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Vertel ons over alle informatie en ontwikkeling waaraan u heeft bijgedragen. Wees transparant.

Waarvoor u Wikidata kunt gebruiken

  • Voeg uw gegevens op Wikidata toe aan een project of een product. Het is gratis en eenvoudig te doen met de goed gedocumenteerde API.
  • Visualiseer een onderneming door het beter beschrijven van de bedrijf en zijn producten in de database die een van de meest bekende websites ter wereld, Wikipedia ondersteunt. Voeg bijvoorbeeld huidige cijfers toe zodat er geen verouderde informatie zichtbaar is.
  • Update uw eigen database met verbeterde metadata van Wikidata.
  • Download namen van concepten door QLabel, zie bit.ly/QLabel en maak meertalige documenten, zoals menu's (zie bijvoorbeeld bit.ly/tastydata).
  • Visualiseer uw data op nieuwe manieren, bijvoorbeeld met Histropedia (bijvoorbeeld bit.ly/jobsproducts) of Reasonator (bijvoorbeeld bit.ly/royalarmoury). Dankzij de open API kan ook op maat worden ontwikkeld, en Wikimedia is bereid om met u samen te werken.