De waarde van Wikidata voor uw onderzoek

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page The value of Wikidata for your research and the translation is 100% complete.
Logo Wikidata
Logo Wikidata

De waarde van Wikidata voor uw onderzoek

Wikidata is een database die gezamenlijk door het publiek bewerkt kan worden. Wikidata ondersteunt de meer dan 280 taalversies van Wikipedia als een gemeenschappelijke bron van gestructureerde data. Deze data kan worden gebruikt in alle artikelen van de vrije encyclopedie en kan ook vrij gebruikt worden door andere geïnteresseerden. Met Wikidata is het gemakkelijk om de woordenschat te sluiten en ook vangt het concept in verschillende talen.

Een database - vrij te gebruiken

Onderhouden op één plek, klaar om overal gebruikt te worden! Bijvoorbeeld van bron voorziene inwonertallen kunnen nu in alle taalversies van Wikipedia gebruikt worden als deze data in Wikidata is opgeslagen. Alle data in de database is beschikbaar onder de CC0-licentie, wat inhoudt dat het materiaal gratis en zonder beperkingen gebruikt kan worden.

Wikidata is ontworpen om zowel de Wikipedia-gemeenschap te ondersteunen als het gebruik van grote hoeveelheden data door derden mogelijk te maken. Zo kunnen, bijvoorbeeld, verzamelde gegevens van onderzoeksprojecten toegevoegd worden aan Wikidata en gekoppeld worden met gegevens van andere organisaties. De informatie kan van bron worden voorzien, zodat duidelijk is welke onderzoeksprojecten bijgedragen hebben aan de informatie en de kwaliteit wordt gewaarborgd.

Wikidata maakt het gemakkelijk om onderzoeksdata op de verschillende Wikipedia-versies te gebruiken. Wikidata vermindert effectief de onderhoudslast, wanneer alle data op één plaats wordt bijgehouden. Praktische lijsten en tijdlijnen kunnen automatisch worden gemaakt, in plaats van het met de hand te moeten updaten. Het in staat zijn om te vertrouwen op de gegevens die door een veel grotere gemeenschap verzameld is, verhoogt de kwaliteit en scheelt een hoop werk voor vrijwilligers die bijdragen aan Wikipedia's in kleine talen.

Het is nog nooit zo eenvoudig geweest om uw kennis de wereld in te verspreiden.

Ontwikkeling en mogelijkheid tot ondersteuning

De initiële ontwikkeling van Wikidata werd geleid door Wikimedia Deutschland, de Duitse lokale vereniging in de Wikimedia-beweging. De financiering werd verstrekt door de Allen Institute for Artificial Intelligence [AI]², Gordon en Betty Moore Foundation en Google Inc. Wikidata werd vervolgens overgedragen aan de Wikimedia Foundation voor de verdere ontwikkeling en onderhoud. Wikimedia kan uw organisatie helpen als u overweegt gebruik te gaan maken van Wikidata.

Wat u kunt toevoegen aan Wikidata

  • Deel relevante onderzoeksdata met het publiek door deze toe te voegen aan Wikidata. Dit geeft u een grotere zichtbaarheid en bereik naar een groot publiek. Dit is in overeenstemming met de eisen van open access, waar meer en meer om wordt gevraagd met de financiering van onderzoek.
  • Voorzie verklaringen van bronnen in gebieden waar u gezaghebbend bent, wat een manier is om uw zichtbaarheid en het gebruik van uw onderzoek te vergroten. Een vergrote zichtbaarheid van uw onderzoek verhoogt de kans voor de financiering van uw onderzoek, versterkt onderzoek in uw vakgebied en maakt het makkelijker voor het geïnteresseerde publiek en minder welgestelde onderzoeksinstellingen over de hele wereld om hun onderzoek te doen.
  • Onderzoekers uit verschillende disciplines kunnen samenwerken en aanvullende gegevens delen op Wikidata.
  • Wikimedia kan u helpen om op effectievere wijze onderzoeksdata te communiceren via Wikidata.

Waarvoor u Wikidata kunt gebruiken

  • Wikidata kan gebruikt worden als semantisch knooppunt om verbindingen tussen ongelijksoortige databases te maken.
  • Snel en gemakkelijk informatie vinden uit andere onderzoeksprojecten (binnen of buiten het eigen vakgebied), die hebben bijgedragen aan een onderwerp.
  • Hergebruik en update uw eigen databases met verbeterde metadata van Wikidata. Bijvoorbeeld, de vertalingen van beschrijvingen en zoekwoorden.
  • Ontdek de gestructureerde data die op Wikidata beschikbaar is om ideeën te krijgen voor nieuwe hypothesen op basis van meerdere lagen van data. Bijvoorbeeld, of er een verband bestaat tussen de mate van obesitas bij mensen 25-40 jaar en het aantal scholen binnen de stadsgrenzen.
  • Onderzoek naar de beschikbare informatie op de vele taalversies van Wikipedia. Bijvoorbeeld, of biografische artikelen op Wikipedia een genderkloof hebben. Verschilt dit tussen de versies?