Training modules/dashboard/slides/10810-visualeditor-buttons/sv

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Training modules/dashboard/slides/10810-visualeditor-buttons and the translation is 100% complete.

Knappar i VisualEditor

File:VisualEditor toolbar isolated.png

Ett tips är att kopiera och klistra in texten här nedaför till sandlåda för att göra alla redigeringa direkt på texten för att se vad som händer.

Paragraph/Stycke: Detta hjälper dig att formatera textstilen. Till exempel kan du skapa en rubrik eller löptext. Du kan också använda alternativet för att skapa citatlayout.

A: Markera din text, och klicka sedan här för att formatera den till fet, kursiv och så vidare. Alternativet "More/Fler" ger dig möjlighet att stryka under, använda kodtecken eller ändra språkinställning för tangentbordet.

Links/Länkar: Kedjeknappen gör att du kan länka din text. Markera ordet och tryck på knappen. VisualEditor kommer automatiskt att ge förslag på relaterade Wikipediaartiklar för det ordet eller den meningen. Detta är ett jättebra sätt att koppla ihop din artikel till annat innehåll på Wikipedia. Du behöver bara länka viktiga ord en gång, vanligtvis första gången de dyker upp. Om du vill länka till sidor utanför Wikipedia (till exempel under rubriken "Externa länkar" i en artikel) kan du klicka på fliken "Extern webbplats".

Cite/Ange källa: Källverktyget i VisualEditor hjälper dig att formatera dina källor. Du kan enkelt klistra in en URL eller ett DOI (digital object identifier), så kommer VisualEditor att tillföra alla fält du behöver. Tänk dock på att titta på informationen och lägg till information som saknas manuellt (om du känner till dem). Du kan också lägga till böcker, journaler, nyhetsartiklar och webbplatser manuellt. Då öppnas en enkel guide för att lägga till dina källor. Till sist kan du tänka på att använda fliken "återanvänd källa" om du redan har lagt till källan en gång och vill använda den igen.

Punktlistor: För att lägga till en punktlista eller en numrerad lista klickar du här.

Instert/Infoga: Under den här fliken kan du lägga till mediefiler, bilder eller tabeller.

Ω: Den sista fliken använder du för att lägga till specialteken, till exempel sådana som finns i ickesvenska ord, naturvetenskapligt språk eller en handful språktillägg.