Training modules/dashboard/slides/11518-responding-to-plagiarism-quiz/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Training modules/dashboard/slides/11518-responding-to-plagiarism-quiz and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎español • ‎euskara • ‎magyar • ‎polski • ‎العربية

A plágium kezelése kvíz

Próbáld ki magad!
Képzeld el, hogy a szócikked elkészülte után valaki a szerkesztésedet plágiumnak jelöli. A korábbi modulok és saját tudásod alapján mit teszel?
 1. Feltételezed, hogy a szerző bosszút állt. Te becsületes vagy, soha nem plagizálál. Figyelmen kívül hagyod a másik felet, és visszamásolod a szöveget. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! A plágium nem téged minősít, hanem az információt. Lehet, hogy véletlenül plagizáltál; a szöveg visszamásolása szerkesztési háborúhoz és blokkoláshoz vezethet.
 2. Ellenőrzöd a közreműködésedet, és összehasonlítod az eredeti forrással. Összehasonlítod az egyező részeket, és megvizsgálod, hogyan tudnád átfogalmazni, majd a módosított változatot újra beilleszted a szócikkbe. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYES! A plágiumot megjelelölő szerkesztő értékelni fogja a lépést, és lehet, hogy visszajelzést is kapsz a módosításról.
 3. Feltételezed, hogy a forrás jogvédett, és a Wikipédián nem használható; keresel egy szabad forrást. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! A Wikipédián felhasznált anyagok forrása valószínűleg jogvédett; használhatod az eredeti forrást, azonban a szöveget át kell fogalmaznod.
 4. Törlöd a fiókod, mivel plagizálóként feketelistára kerültél. (kattints a kinyitáshoz vagy becsukáshoz)
  HELYTELEN! Elsősorban: a fiókod törlése nem egyszerű, de erre nincs is szükséged; ehelyett ellenőrizd a módosítást, és hasonlítsd össze az eredeti forrással. Ha szükséges, más szerkesztőkkel is együtt dolgozhatsz a probléma megoldásán.

(A kérdés megbeszélése)