Translation requests/NL-1/Nl:

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

To translate this newsletter, see Translation requests/NL-1.

Welkom
Welcome
Oprichter
Founder
Reportages
Reports
Projecten
Projects
Interview
Interview
Press
Pers
International
Internationaal
Endnotes
Voetnoot

1[edit]

Wikimedia Foundation logo
Wikimedia Foundation logo

Wikimedia Quarto

Inaugurele editie   zomer 2004


ang | ar | da | de | en | es | fi | fr | he | it | ja | kn | ko | no | pl | ru | nl | zh | sv
Simple || Updates || more... edit

Board der Gemachtigden

Jimmy Wales, Voorzitter
Angela Beesley
Michael Davis
Florence Nibart-Devouard
Tim Shell

bekijk dit

 

Staf

Eindredactie +sj+, FDE
Ontwerp villy


Schrijvers
Akl, Daniel Mayer (penningmeester), Dpbsmith, Elian, Fruggo, Jakob Voss, Jamesday, Kurt, Presroi, Ryo, TimShell, YannF

Bijdragende Vertalers
Aphaia, Arno Lagrange, Ayman, Chopinhauer, Carlo Ierna, Electric goat, Fruggo, Gleam, Kaare, Kpjas, Kzhr, Looxix, Mountain, Minh Nguyen, MH, Neep, Nicolas Weeger, Paddyez, Profoss, Sansculotte, Sj, Spektr, Strxg, Shizhao, Suisui, Tomos, Yann Forget,

sonic whoom

    Welkom bij de eerste editie van de Wikimedia Quarto, de nieuwsbrief van de Wikimedia Stichting. In deze nieuwsbrief staan onder andere artikelen over de laatste ontwikkelingen binnen de Wikimedia-gemeenschap, de activiteiten van de Board, en een brief van oprichter Jimmy Wales.

    Er staan grote dingen te gebeuren in de nabije toekomst, en deze maand is geen uitzondering — Wikipedia bereikt deze maand het miljoenste artikel, op het Cyberarts Festival in Linz (Oostenrijk) wordt gevierd dat Wikipedia in mei dit jaar een Digital Communities award heeft ontvangen, en er vindt een presentatie plaats aan de Verenigde Naties in Genève.

    Deze nieuwsbrief is nog in ontwikkeling. Kom gerust met suggesties voor verbetering, en laat ons weten over welke onderwerpen je meer zou willen lezen in deze nieuwsbrief. Korte bijdragen over elk onderwerp dat te maken heeft met de Wikimedia Stichting en haar projecten zijn welkom, en kunnen worden gepubliceerd op meta of in de volgende nieuwsbrief. Ook citatien over Wikimedia in de pers zijn welkom. Opmerkingen en bijdragen kunnen gemaild worden naar meta.sj@gmail.com.

Het maken van deze nieuwsbrief was een hele onderneming, maar vele handen maken licht werk. Meer dan 75 schrijvers, vormgevers en vertalers hebben bijgedragen aan deze editie. We hopen dat de resultaten jullie bevallen.

--het WQ-redactieteam


 
Inhoudsopgave


Couverture : Community (4)


Welkom, Inhoudsopgave . . . . . . 1
Brief van de oprichter . . . . . . 2
Kwartaalrapportages . . . . . . 3
Brief van de Board
Nieuws over de Chapters . . . . . . 4
Nieuws van de projecten
Interview: [ward] over
[wiki]
. . . . . . 5
Wikimedia in de pers . . . . . . 6
Terzijde
De vier pijlers, Opmerkelijkheden . . . . . . 7
Voetnoten, Colofon . . . . . . 8
2[edit]

Brief van de oprichter


Met concentratie en liefde

Onze missie is om vrijelijk te geven het totaal van de kennis die wereldwijd beschikbaar is aan iedereen op deze planeet in de taal van zijn of haar keuze, onder een vrije licentie, zodat deze naar eigen inzicht kan worden aangepast, hergebruikt en verspreid. "Iedereen op deze planeet" bedoel ik letterlijk, dus we moeten rekening houden met het feit dat een groot deel van onze doelgroep nog geen (voldoende) toegang heeft tot internet.

Wij zijn een verbazingwekkend globaal project dat blijft groeien in een ontstellend tempo. Sommige cijfers die algemeen bekend zijn binnen de Wikimedia-gemeenschap zijn het waard om hier genoemd te worden: maandelijks komen er wereldwijd 2.000 nieuwe vrijwilligers bij, dagelijks worden 2.000 nieuwe artikelen geschreven, en dagelijks worden 40.000 wijzigingen gepleegd in bestaande artikelen. Als de overleg- en meta-pagina's meegeteld worden, komen er dagelijks 4.000 nieuwe pagina's en 80.000 wijzigingen. En deze cijfers betreffen alleen nog maar Wikipedia.

Als we in dit tempo blijven groeien, komen we enkele uitdagingen tegen op het gebied van schaalgrootte. Hoe groter de gemeenschap wordt, hoe minder gebruikelijke methoden voldoen. We willen onze kwaliteitsnormen behouden en verbeteren, terwijl we gelijkertijd toegankelijk, vriendelijk en verwelkomend zijn. Dat is een uitdaging.

Om deze uitdaging het hoofd te bieden is veel analyse en bedachtzaamheid nodig. Ik heb het ook altijd graag over een ander ingrediënt dat essentieel is: liefde. Het is niet zo gebruikelijk in technologische, academische en wetenschappelijke kringen te praten over liefde binnen een gemeenschap, maar voor ons is het een noodzaak.

Onze gemeenschap kent een verscheidenheid aan achtergronden, en deze verscheidenheid zal alleen nog maar toenemen. De enige manier om onze inspanningen efficiënt te coördineren om zo onze doelen te bereiken, is om van ons werk en van elkaar te houden, zelfs als we het niet met elkaar eens zijn. Wederzijds respect en een redelijke benadering wanneer we het niet met elkaar eens zijn, zijn essentieel, en helpen ons enorm wanneer we elkaar bij voorbaat aardig vinden, alleen al omdat we allemaal vrijwilligers zijn in dit "ongelofelijk belachelijke, idiote en (te) gekke" project om de wereld te veranderen.

Niemand van ons is hier perfect in; dat is menselijk. Maar ieder van ons kan elke dag proberen om te reiken naar een hogere standaard dan internet normaal gesproken aanmoedigt, een standaard van vriendelijkheid en liefde: in de wijzigingen die we aanbrengen in de artikelen, in onze bijdragen op de mailinglists, in onze irc-gesprekken, en in onze e-mails.

We zijn al een heel eind op weg, en om echt onze doelen te bereiken, moeten we blijven werken "met concentratie en liefde".
3[edit]

Brief van de Board

Deze nieuwsbrief is ontstaan uit de wens om onze activiteiten en meningen te delen met een breder publiek; hij is geriecht aan de tienduizenden mensen die bijdragen aan de Wikimedia projecten, en aan de vele anderen die onze activiteiten stuenen.

De Wikimedia Foundation is opgericht als gevolg van de evolutie van Wikipedia, Wiktionary, Wikibooks, Wikiquote en Wikisource. De exponentiële groei van deze projecten maakte het noodzakelijk om nieuwe structuren en manieren om te functioneren op te zetten. Deze structuren omvatten het legaal mogelijk maken donaties te ontvangen, subsidies aan te vragen, domeinnamen en serverclusters te beheren en content uit te geven in boekvorm, CD en DVD en de coordinatie van nieuwe communicatiekanalen tussen de verschillende projecten mogelijk te maken.

Ondanks deze evolutie blijven de mensen die vrijwillig bijdragen de drijvende kracht en belangrijkste bron van de Wikimedia projecten, en zullen deze nieuwe structuren democratisch beslist blijven. De rol van het WikiMedia Board is het organiseren van debatten aangaande de projecten, de beste omstandigheden creeëren voor ontwikkeling en de inhoud van de projecten een zo wijd mogelijk bereik te geven. We worden gestuurd door het verlangen Wikimedia's aanvankelijke filosofie, gebaseerd op openheid (iedereen kan wijzigingen maken), vertrouwen (je hoeft geen kwalificaties te hebben), samenwerking (Via een wiki), respect voor anderen (tijdens het wijzigen van hun content) en de geef-cultuur (op basis van vrijwilligheid) te beschermen.

In de afgelopen drie maanden hebben we een solide basis gelegd voor Wikimedia's toekomst. We zijn begonnen met een lidmaatschapssysteem, hebben contact gelegd met mensen en organisaties die onze projecten zullen steunen in het komende jaar, hebben subsidies aangevraagd en zijn begonnen regelmatige fundraisers te organiseren om Wikimedia's financiële toekomst veilig te stellen. Tim Starling en Daniel Mayer hebben officiële posities gekregen, om transparante publicatie van Wikimedia's financiele toestand en communicatie met de ontwikkelaars te garanderen.

In samenwerking met de Duitse en Franse afdelingen hebben we contacten gelegd met uitgevers om Wikipedia's inhoud te distribueren op CD en DVD, en we zijn begonnen snapshots te maken van Wikipedia om die manier offline te publiceren. Ondertussen is een wereldwijd persbericht verstuurd ter viering van het bereiken van de mijlsteen van één miljoen artikelen. We zijn onze contacten met de pers aan het intensiveren, en streven er naar het project nog meer naamsbekendheid te geven door een multilinguale PR-committee.

Als laatste zijn we bezig een website op te zetten speciaal voor de Foundation. Deze zal informatie verschaffen aan het publiek over onze stichting en haar missie, onze vele projecten en iniatieven en onze toekomstplannen. De website zal ook een overzicht bieden van onze financiële situatie (net als de huidige website), en zal een online lidmaatschapsregistratie aanbieden. Houd wikimediafoundation.org de komende maanden in de gaten voor updates.

Als je vragen of opmerkingen hebt zouden we die graag horen. Je kunt ons bereiken via onze Talk pagina's (zie [1]), door ons te emailen: board (at) wikimedia.org, of op IRC: irc.freenode.net, kanaal #wikimedia.Quarterly Reports

 

I. Administration
cf. WMF Board

Wikimedia Newsletter/Administration

II. Collaboration

Distribution
Yahoo! partnership, content channel, linkage

By the end of September, the german company Directmedia Publishing [DMP] (http://www.digitale-bibliothek.de/) will put out a CD-ROM of the German Wikipedia. It will contain a partly cleaned up snapshot from Sept 1, and will contain an ISO-image and the SQL-dump, too. 30,000 CD-ROMs will be sent by DMP to registered customers, for free. Another 10,000 CD-ROMs will be given to book shops as freebies, or to sell for not more than 5€. There are also talks with some large computer magazines to distribute them as covermount-CDs.

Mandrakesoft and DVD publishing

Offers and Invitations

 • Public non-monetary offers and back-burner "open invitation" efforts
  • Hosting offers (France, emergency hosting at unis)
 • Potential partners and complementary institutions
  • Possible advisors & references
 • Invitations to speak; to present at conferences
 • Monetary offers (with conditions; else under donations)
  • Specific feature-development
III. Finance
cf. mav & Michael
 1. Donations & Accounts
 2. Expenses & Fees
 3. Purchases
 4. Grants (attempted, upcoming, coordination)
IV. Technical Development
cf. Tim Starling
 1. Hardware setup
 2. Software changes
 3. Committee update
V. Community

 

 1. Stats by project by month (tables, graphs)
 2. Subprojects/community development by project (this [quarter])
 3. Brief notes on meetings, links to photos and summaries
VI. Public Relations

 

 1. Press releases (in var langs)
 2. Major interviews, articles
 3. Major mentions in the press ('major' in the blogosphere, in terms of firsts [listed as source in WSJ, &c], other)
 4. Responses (coordinated [PR Dept], uncoordinated by WPans, by 3d parties (A-list bloggers, potential advisors, other)
4[edit]

Out of the Projects

 

Wikibooks

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod Wikiversity incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud separate-language wikibooks ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.


Readers

Initial Wikireaders developed by [TomK et al] have been printed (from pdf via <printer name> in a run of <quantity>) following a few simple guidelines <link>. They were distributed at <meeting name> in Germany, and online via <store>. Similar reader projects have been started on en: (Cryptography, WWII, ... <link>) [and <wp langs> (ex: <link>)].

Tree of Life

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate Wikispecies esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.


Proposed projects

Wikipeople: separate wiki; include 911wiki as a portal.

Wikiversity: wikibooks portal; work with university and highschool teachers and classes; convert existing wikibooks to be used in courses.

Local projects

bg : ...

da : ...

de : Qualitätsoffensive, ...

en : Featured images, IotD

fr : ...

he : ...

it : ...

ja : 秀逸な記事, 今週の強化記事, 新しい画像 & 記事, ...

nl : ...

no : ...

pl : ...

sv : ...

zh : ...


Chapter Reports

Efforts to found the first two Wikimedia chapters, based in Germany and France, began this year. Draft bylaws were drawn up, and interested parties selected to help organize and promote each chapter, particularly among the regulars on the de: and fr: Wikipedias. Both chapter initiatives have produced a wealth of chapter documentation, with much of the de: documentation on Meta.

[... + another overview paragraph]

Wikimedia Deutschland

cf. Akl, elian

Als ob es geplant wäre, erreichte die deutsche Wikipedia am 12. Juni 2004 gleich zwei Meilensteine: In der Nacht feierten die in Berlin zur Wizards of OS versammelten Wikipedianer auf einer Party den hunderttausendsten Artikel, und am folgenden Tag trafen sich 34 Wikipedianer und Freunde der Wikipedia zur Gründung des Vereins Wikimedia Deutschland.

Gleich darauf ging die Arbeit los: Am 1. Juli besuchten fünf Mitglieder des Vereinsvorstands Brockhaus, den renommiertesten deutschen Enzyklopädieverlag und tauschten Erfahrungen aus. Mit der Digitalen Bibliothek in Berlin wurde eine Kooperation zur Produktion einer Wikipedia-CD-Ausgabe gestartet, die Ende September (?) in einer Auflage von 40000 Stück verteilt werden soll.

In einem gut besuchten Mitgliedstreffen im IRC besprach man weitere Strategien und Projekte. Die Berliner Media and Computing-Professorin Deborah Weber-Wulff übernahm dabei die Koordination wissenschaftlicher Arbeiten rund um Wikipedia.

Präsentationen der Wikipedia auf Messen und Konferenzen sind geplant, darunter auf den Linuxtagen in Lörrach und der Berlinux in Berlin.

Wikimédia francophone

cf. Yannf, Ant

...
5[edit]

Interview : Ward Cunningham

The Quarto caught up with Larry Sanger's mom in his tech-cave in an undisclosed part of Nevada. In between cans of Moxie, he let us pick his brain about the modern information bazaar, distributing research activity, and techniques for coping with information overload.

Wikimedia Quarto:

Larry's mom:

WQ:

:

...6[edit]

In the Media
 1. Great articles : SVM | 2
 2. Quotes after winning the Webby
 3. Quotes from the PrixAE ceremony / promotion
 4. Slashdot quotes, spring & summer
  • [Slashdot user responses]
 5. Sweet quotes from German publications
  • Suddeutscher Zeitung, 'Brockipedia', 'Brockhaus of trivia'...
 6. Other zingers from the clippings & mailing lists
Illustration of circle strafing
Illustration of circle strafing

Give and Take

 1. The Register (and their counterresponse)
 2. Recent potshot, "Don't use WP as source"
  • Responses from bloggers

 

In Passing


 1. One-liners from Wikipedians and friends, via Talk pages, bug reports, BJAODN, IRC, the mailing lists.
 2. Overheard in conversations, while wearing/reading Wikipedia gear...7[edit]

The Four Corners

[Current news from local projects, focusing on global content -- newly active WPs (sk:, ast:), projects with active image collection (of non-generic images, cf. Belizian), ...]


Gallery


Bryce amphitheater


APR glacier
APR glacier
 1. Remarkable images from various WPs
 2. One-liners about timely articles of high quality, which may be the mose complete and even best-written sources of information on their subject, anywhere.
 3. Blurbs from PD texts newly digitized (if the WP instance is a world premier, not a copy from another public site)
 4. Blurbs and background-info from books donated by authors, original books produced on wikibooks, &c.
 5. One-liners about other contributions (recordings, categories, interfaces) worthy of oohs and ahhs from the audience.
8[edit]

Endnotes

 

Keep the good work and suggestions coming!

The road ahead
The road ahead

[brief editorials on the future, previews of the next newsletter, scraps of parting wisdom or good cheer, anything pressing that didn't fit into the format of the above pages (for pdf/print in particular).]

In time of need call on the editor's creed:
    Thesis, antithesis, synthesis!
If you think what you read should be NPOV-ed,
    Thesis, antithesis, synthesis!
So plant a good seed
And do a good deed
And don't ever stop until all have agreed
And then they will call you a real Wikiped-
Ian.
    Thesis, antithesis, synthesis!

-dpbsmith