Jump to content

Translation requests/WMF/Our projects/fi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Kaikki Wikimedia-säätiön projektit ovat kehittyneet niiden käyttäjien toimesta ja MediaWiki-ohjelmiston avulla. Sisältö on vapaata, ja GFDL-lisenssin alaista, eli sitä saa vapaasti käyttää, muokata, kopioida ja sitä saa jakaa edelleen lisenssin antamia rajoituksia noudattaen. Katso myös: linkit kaikkiin Wikimedian projekteihin.

Wikipedia

Wikipedian logo
Wikipedian logo

Wikipedia on projekti jonka tarkoituksena on rakentaa ilmaisia tietosanakirjoja kaikilla maailman kielillä. Virtuaalisesti jokainen on oikeutettu osallistumaan.

Projekti alkoi tammikuussa 2001 englanninkielisenä, ja siellä on nykyään yli viisi miljoonaa artikkelia 150 eri kielellä. Englanninkielinen Wikipedia on edelleen suurin, se pitää sisällään yksin yli miljoona artikkelia. Seuraavina tulevat saksan- ja ranskankieliset versiot. Noin 115 muuta kieltä pitää sisällään vähintään 1000 artikkelia, mutta joka kuukausi perustetaan uusia Wikipedioita eri kielillä.

Projektin alusta alkaen yli 200 000 rekisteröitynyttä käyttäjää on tehnyt vähintään kymmenen muokkausta jossakin projekteista. On mahdonta sanoa, kuinka moni käyttäjistä on rekisteröitynyt useampiin projekteihin. Englanninkieliseen Wikipediaan on kuitenkin rekisteröitynyt yli 1 750 000 käyttäjää.

Jotkin Wikipediat julkaisee tai suunnittelee julkaisevansa säännöllisesti artikkelinsa sähköisenä tietosanakirjana. Saksankielinen Wikipedia on julkaissut DVD:n kaksi kertaa vuodessa yhteistyössä Directmedia Publishingin kanssa.

Wikipedia on myös tunnettu yhteisöllisyydestään. Vuonna 2004 Wikipedia voitti Webby Award:in perusteena yhteisöllisyys ja Prix Ars Electronica's Golden Nica:n maininnalla "digitaalinen yhteisö".

Wikisanakirja

Wikisanakirjan logo
Wikisanakirjan logo

Wikisanakirja on projekti, jonka tavoitteena on luoda sivistys- ja käännössanakirjoja kaikilla maailman kielillä. Projekti alkoi joulukuussa 2002, ja se on tällä hetkellä käytettävissä yli viidelläkymmenellä eri kielellä, joilla on kirjoitettu yhteensä 200 000 sivua. Suurin Wikisanakirja on englanninkielinen, ja seuraavaksi suurimmat puolan-, bulgarian- ja hollanninkielisiä.

Wikisanakirja on aloittanut hiljattain yhteistyön Wikimedia Commonsin kanssa. Monet äänitiedostot on siirretty sanojen ääntämisistä eri kielillä on tehty Commonsiin.

Wikisitaatit

Wikisitaattien logo
Wikisitaattien logo

Wikisitaatit on kokoelma sitaatteja kuuluisilta henkilöiltä, kirjoista, puheista, elokuvista ja kaikista muista mahdollista materiaaleista. Wikisitaateissa on myös sloganeita, sananlaskuja sekä muita kielellisiä lauseita.

Projekti alkoi heinäkuussa 2003, ja kolmessa vuodessa se on kehittynyt yhteensä 45 000 sivuun yli 30 eri kielellä. Suurin Wikisitaatit on edelleen englanninkielinen, jossa on yli 7500 sivua. Seuraavina tulee saksa, puola, italia ja venäjä - jokaisessa niistä yli 3000 artikkelia.

Wikikirjasto

Wikikirjaston logo
Wikikirjaston logo

Wikikirjasto pyrkii olemaan vapaa kirjakokoelma sisältäen tekstikirjoja, kielikursseja, käyttöohjeita ja muita vapaita kirjoja. Se pyrkii avustamaan opiskelijoita ja opettajia eri korkeakouluissa ja yliopistoissa. Projekti alkoi heinäkuussa 2003 ja on nyt kehittynyt yli 45 kielelle sisältäen yli 22 000 sivua yli tuhannessa eri kirjassa.

Wikiaineisto

Wikiaineiston logo
Wikiaineiston logo

Wikiaineisto on marraskuussa 2003 alkanut monikielinen projekti joka pyrkii tarjoamaan kokoelmia lähdeteksteistä ja jakamaan niitä vapaasti. Se tarjoaa Wikimedian muille projekteille hyödyllisen arkiston laeista, vanhoista asiakirjoista ja muista eri teksteistä. Aluksi lähdetekstit kaikilla kielillä hepreaa lukuun ottamatta olivat samalla sivustolla, mutta nykyisellään Wikiaineistosta on erilliset sivustot eri kielillä.

Wikispecies

Wikispeciesin logo
Wikispeciesin logo

Wikispecies on avoin, wikipohjainen taksonomisen luokittelun projekti. Wikispecies on tehty pääosin tieteellisten käyttäjien tarpeisiin ja maaliskuussa siellä oli 30 000 eri sivua.

Wikimedia Commons

Commonsin logo
Commonsin logo

Wikimedia Commons perustettiin syyskuussa 2004 tarjoamaan keskeinen hakemisto vapaista videoista, kuvista, musiikeista, puhutuista tekstistä ja muusta vapaasta mediasta jota voidaan käyttää kaikissa Wikimedian projekteissa. Maaliskuussa 2006 siellä oli yli 400 000 multimediatiedostoa.

Wikimedia Commons on saanut kunniamaininnan digitaalisesta yhteistyöstään Prix Ars Electronica -kilpailussa toukokuussa 2005.

Wikinews

Wikinewsin logo
Wikinewsin logo

Wikinews on projekti, joka on vielä beta-asteella. Se aloitettiin joulukuussa 2004 tarjoamaan monenlaisia uutisia maailmalta monilta alueilta. Helmikuussa 2006, Wikinews toimi seitsemällätoista eri kielellä ja se oli tuottanut yli 6000 eri uutisartikkelia.

Muokkaajat kaikkialla maailmassa kirjoittaa uutisia yhteistyössä. Uutiset perustuvat moniin eri raportteihin ja yhteenvetoihin muista lähteistä. Kaikki uutiset kirjoitetaan neutraalista näkökulmasta.

Nykyisellään Wikinewsillä on kaksi päämäärää: se pyrkii tarjoamaan vapaan sisällön vaihtoehdon kaupallisille uutissivuistolle sekä tekemään artikkeleita joiden faktat ovat tarkastettu ja arvioitu tarkkaan.

Näihin liittyvät projektit

MediaWiki

MediaWikin logo
MediaWikin logo

MediaWiki on wikipohjainen GPL:n alainen ohjelmisto. MediaWiki toimii kaikkien Wikimedian projektien taustalla ja sen lisäksi monilla eri sivustoilla.

Vuonna 2005 MediaWiki voitti palkinnon "les Trophées du Libre" luokassa erikoispalkinto PHP:stä.

Katso myös: MediaWiki, Wikipedia-artikkeli, tai kotisivut

Meta

Metan logo
Metan logo

Meta on paikka muiden Wikimedian projektien koordinoinnille ja kehittämiselle. Meta sisältää MediaWikin ohjeet, keskustelut uusista ja nykyisistä projekteista, käytännöt, kehitykseen littyvät aiheet ja kaikien Wikimedian projektien hallinnan.