Translation requests/WMF/Our projects/hr

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Naši projekti[edit]

Wikimedijini projekti

Sve projekte Zaklade Wikimedije razvijaju njihovi korisnici koristeći MediaWiki program. Svi njihovi doprinosi izdaju se pod GNU-ovom Licencom za slobodnu dokumentaciju (osim Wijesti, koje se licenciraju pod licencom Creative Commons Attribution 2.5), što znači da se oni mogu slobodno koristiti, uređivati, umnožavati i dijeliti prema ograničenjima te licence. Pogledajte još i naše poveznice k svim našim projektima.

Uzmite u obzir da druge web stranice mogu također koristiti MediaWiki program i izgledati slično našim projektima ili mogu imati naziv koje sadrži riječi 'Wiki-' ili '-pedia' ili slično ime domene, ali dio Zaklade Wikimedije su samo projekti popisani ovdje.

Wikipedija[edit]

Wikipedijin logo
Wikipedijin logo

Wikipedija je projekt posvećen izradi slobodnih enciklopedija na svim jezicima svijeta. Bilo tko s pristupom Internetu je pozvan koristiti projekt dodavajući neutralne provjerene informacije.

Wikipedija je započela s radom u siječnju 2001., a trenutačno nudi više od 10 milijuna članaka na 250 jezika. Najveća Wikipedija je na engleskom jeziku s više od 2 mil. članaka, a slijede ju njemačka, francuska, poljska i japanska verzija, svaka s više od 500 000 članaka. Sedamnaest izdanja na drugim jezicima ima više od 100 000 članaka, a više od 100 drugih jezika ima barem po tisuću članaka.

Wikipedija je također poznata po svojoj zajednici. 2004. godine Wikipedija je osvojila Webby nagradu za "Zajednicu" i zlatnu Niku Prix Ars Electronice za "Digitalne zajednice". Od samog početka projekta više od 100 000 registriranih suradnika je obavilo barem po deset uređivanja,[1] Sâm broj suradnikâ na engleskoj Wikipediji prelazi 3,4 milijuna. Međutim, većina uređivanja na tom izdanju dolazi od 1000 najpredanijih suradnika.

Neke Wikipedije izdaju ili planiraju izdavati stabilne verzije. Njemačka Wikipedija se dvaput godišnje izdaje na DVD-u u suradnji s Directmedia Publishingom, a poljska Wikipedija je izdala jedan DVD sadržaja.

Wječnik[edit]

Logo Wječnika
Logo Wječnika

Wječnik je projekt izrade višejezičnog rječnika slobodnog sadržaja na svakom jeziku. To znači da svaki projekt koristi određen jezik da bi definirao sve riječi u svim jezicima. Cilj je ustvari da Wječnik bude puno veći od običnog rječnika, te da uključuje tezauruse, rimu, prijevode, zvučne datoteke s izgovorom, etimologiju riječi i citate. Projekt je započet u prosincu 2002., a u siječnju 2008. je bio dostupan na više od 100 jezika s više od 3 000 000 riječi. Najveće izdanje Wječnika je englesko, a slijede ga francusko, tursko i vijetnamsko. Sva četiri imaju svako po više od 200 000 unosa, a ukupno devet jezika ima po više od 100 000 unosa. 67 drugih jezika ima po barem 1000 unosa.

Wječnik je u suradnji s Zajedničkim poslužiteljem. Puno audio datoteka je postavljeno na Poslužitelj da bi Wječnik i ostali projekti imali primjere izgovora pojedinih riječi.

Wikicitat[edit]

Logo Wikicitata
Logo Wikicitata

Wikicitat je zbirka citata slavnih ljudi, knjigâ, govorâ, filmova ili bilo kojih drugih zanimljivih materijalâ. Izreke, mnemonici i slogani također se mogu naći na Wikicitatu.

Projekt je počeo s radom u srpnju 2003.; u siječnju 2008. je uključivao preko 75 903 stranice na više od 50 jezika. Najveći Wikicitat je engleski s više od 15 000 stranica. Njemački, talijanski i poljski imaju svaki po više od 5000 stranica.

Wikiknjige[edit]

Logo Wikiknjigâ
Logo Wikiknjigâ

Wikiknjige su namijenjene izgradnji slobodnih e-knjiga, uključujući udžbenike, tečajeve za strane jezike, upute za korištenje i knjige s bilješkama u javnom vlasništvu. Služe za pomoć pri učenju za učenike i profesore u srednjoj školi i na fakultetu.

U siječnju 2008. najveće Wikiknjige su bile na engleskom jeziku s više od 28 000 česticâ sadržaja od više od 3000 knjigâ u razvoju. Njemačke i portugalske Wikiknjige slijede svake s po više od 5000 česticâ sadržaja. Projekt je započet u srpnju 2003. i sada ima više od 84 000 česticâ sadržaja u više od 5000 knjigâ u razvoju na više od 50 jezika.

Wikizvor[edit]

Wikizvorov logo
Wikizvorov logo

Wikizvor je višejezičan projekt započeo s radom u studenom 2003. s ciljem da stvori zbirku tekstova koja se može dijeliti kao slobodan sadržaj. Ne samo da se radi o nadmoćnom načinu spremanja dijela klasike, zakonâ i drugih slobodnih radova u formatu hiperteksta, nego Wikizvor služi i kao osnova za prevođenje tih tekstova. U poečtku su izvorni tekstovi svih jezika (osim hebrejskog) bili svi samo na jednom projektu, no Wikizvor danas ima nekoliko izdanja u mnogo jezikâ.

U siječnju 2008. Wikizvor je nudio ukupno 315 000 tekstova. Najveći Wikizvor je engleski, s više od 104 000 tekstova.

Wikivrste[edit]

Logo Wikivrstâ
Logo Wikivrstâ

Wikivrste su slobodan projekt baziran na wiki-formatu namijenjen ponudi centralne, šire baze podataka taksonomije. Od početka rada 14. rujna 2004. Wikivrste su namijenjene potrebama znanstvenikâ, te su u siječnju 2008. imale više od 125 000 unosa. Postoje planovi suradnje Wikivrstâ i projekta Encyclopedia of Life kad se dotični više razvije.

Wijesti[edit]

Logo od Wijesti
Logo od Wijesti

Projekt Wijesti je bio pokrenut u prosincu 2004. s namjerom izvještavanja o širokom spektru temâ. Prema podacima iz siječnja 2008. do sada su pokrenute verzije Wijesti na 23 jezika s više od 48 000 vijesti. (Moguće je redovito primati sadržaj nekih Wijesti, poput engleskih, putem RSS feedova.) Suradnici diljem svijeta zajedno pišu vijesti. Izvještaji se kreću od originalnih izvještajâ i interviewâ do rezimeâ novosti iz vanjskih izvora. Sve vijesti se moraju pisati sa neutralnog gledišta.

Wijesti trenutačno imaju dva cilja: pružiti alternativu slobodnog sadržaja za komercijalne izvjestitelje i osigurati točnost i provjeravanje svih članaka.

Wikiučilište[edit]

Wikiverzitetov logo
Wikiverzitetov logo

Wikiučilište je projekt posvećen materijalu i podrški za učenje i istraživanje. Započeo je raditi kao projekt Wikimedije ("beta" verzija) 15. kolovoza 2006., kad se sastojao od engleskog i njemačkog Wikiučilišta, te višejezičnog koordinacijskog odjela. Otada su te verzije nadopunjene francuskim, grčkim, španjolskim i talijanskim Wikiučilištem. Unatoč nazivu, Wikiučilište nije ograničen samo na radove fakultetske razine, nego je namijenjen i doprinosima svih učeničkih razina. Još se istražuje kako taj projekt može poticati učenje i zajednice za učenje, ali se uglavnom tiče modela 'učenja pokusima' ili 'eksperimentalnog učenja'.

Wikimedijin zajednički poslužitelj[edit]

Logo Zajedničkog poslužitelja
Logo Zajedničkog poslužitelja

Zajednički poslužitelj je bio pokrenut u rujnu 2004. da bi se napravilo jedinstveno mjesto za čuvanje slobodnih fotografija, dijagrama, karata, videozapisa, animacija, glazbe, zvukova, izgovorenih tekstova i drugog slobodnog multimedijskog sadržaja. Radi se o višejezičnom projektu čiji suradnici govore desetke jezika, a koji služi kao središnji poslužitelj za sve projekte Wikimedije.

Projekt vrlo brzo raste. U srpnju 2008. je dostigao 3 milijuna multimedijskih datotekâ, manje od godinu dana nakon postizanja 2 milijuna datotekâ. Zajednički poslužitelj je počasno predstavljen pred digitalnom zajednicom na dodjeli nagrada za 2005. godinu Prix Ars Electronice u svibnju 2005.

Projekt ima dva mehanizma zajednice za odabir dobrih doprinosa: Izabrane slike koje se sastoje od najviših dostignuća i Kvalitetne slike, gdje su izlistani posebice dobre kreacije suradnikâ Wikimedije. Od 2006. se svake godine odvija natjecanje "Slika godine" u kojemu je šira zajednica Wikimedije pozvana da sudjeluje u proslavi inspirativnog slobodnog multimedijskog sadržaja. Dvije stranice, Proučite naše fotografe i Proučite naše ilustratore, prikazuju izbor vještih suradnikâ koji koriste licence za slobodan sadržaj i daruju svoj rad Zajedničkom poslužitelju.

Za više informacija o Zajedničkom poslužitelju pogledajte Zanimljivo o Zajedničkom poslužitelju.


Povezani projekti[edit]

MediaWiki[edit]

MediaWiki logo
MediaWiki logo

MediaWiki je wiki programski sustav izdan pod GPL licencom. Svi Wikimedijini projekti i mnoge druge webstranice koriste MediaWiki program.

2005. godine MediaWiki je dobio nagradu na Les Trophées du Libre u kategoriji posebna php nagrada. Od 2007. godine MediaWiki koriste mnoge webstranice i projekti diljem svijeta, te je sa SourceForge arhive programa bio skinut više od milijun puta.

Više informacija nađite na Mediawiki na meti, Mediawiki na hr Wikipediji ili mrežnoj stranici projekta.

Bilješke[edit]

  1. Nije poznato koliko je korisnika registrirano na više projekata odjednom.