Translation requests/WMF/Our projects/hu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki

Projektjeink[edit]

A Wikimédia projektcsaládja

A Wikimedia Foundation (Wikimédia Alapítvány) valamennyi nagyobb projektjét szoros együttműködés útján, a MediaWiki szoftver használatával fejlesztik szerkesztői. Minden közreműködésre és szerkesztésre a GNU Free Documentation License hatálya vonatkozik, ami azt jelenti, hogy tartalmuk szabadon felhasználható, szerkeszthető, másolható és forgalmazható a licenc korlátozásainak figyelembevételével. Az egyetlen kivétel ez alól a Wikinews, amelyre a Creative Commons Attribution 2.5 rendelkezései érvényesek. Lásd még projektjeink teljes listáját.

Fontos megjegyezni, hogy noha más, a projektjeinkhez hasonló oldalak is használhatják a MediaWiki szoftvert vagy hasonló domainnevet, elnevezésük tartalmazhatja a „Wiki-” előtagot, illetve a „-pédia” utótagot, a Wikimedia Foundation csak az alább felsorolt projekteket üzemelteti.

Wikipédia[edit]

Wikipédia-logó
Wikipédia-logó

A Wikipédia szabadon hozzáférhető és szerkeszthető enciklopédiák létrehozásával foglalkozik a világ minden nyelvén. Gyakorlatilag bárki, aki interneteléréssel rendelkezik, szabadon közreműködhet, és semleges, forrással alátámasztott információkkal bővítheti a projektet.

A Wikipédia 2001 januárjában indult, és jelenleg 250 nyelven több mint tízmillió szócikkel rendelkezik. A legnagyobb Wikipédia az angol nyelvű, több mint kétmillió szócikkel; ezt követi a német és a francia nyelvű változat, egyenként a félmilliót meghaladó szócikkszámmal. Kilenc másik nyelvi kiadás – köztük a magyar – rendelkezik 100 ezernél több, és több mint 100 másik nyelvi változat tartalmaz ezernél több szócikket.

A Wikipédia a lapjain folyó közösségi életről is ismert. 2004-ben elnyerte a Webby Awardot a „Közösség”, valamint a Prix Ars Electronica Golden Nica-díját a „Digitális közösségek” kategóriában. A projekt kezdete óta több mint 100 ezer regisztrált felhasználó végzett legalább tíz szerkesztést. A szerkesztői fiókok száma egyedül az angol Wikipédián meghaladja a 3,4 milliót. Ugyanakkor az angol Wikipédián a legtöbb szerkesztés az ezer legelhivatottabb szerkesztőtől származik.

Néhány Wikipédia kiadói tevékenységet is folytat, vagy csak tervezi a projekt pillanatképeinek rendszeres megjelentetését. A német Wikipédia válogatott anyagát évente kétszer kiadják DVD-n, a Directmedia Publishing gondozásában, illetve a lengyel Wikipédia is jelentetett már meg DVD-t.

Wikiszótár[edit]

Wikiszótár-logó
Wikiszótár-logó

A Wikiszótár célja egy szabad tartalmú, többnyelvű szótár létrehozása minden nyelven. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy minden nyelvi változat igyekszik valamennyi szót a lehető legtöbb nyelven feltüntetni, és az ezekhez fűzött meghatározásokat saját nyelvén megadni. A Wikiszótár további célkitűzése szétfeszíteni a hagyományos szótárak kereteit: az alapjelentések meghatározása mellett szinonimákat, idegen nyelvi változatokat, hangos kiejtési útmutatókat, etimológiai magyarázatokat, szólásokat és közmondásokat, valamint idézeteket egyaránt feltüntet. A projekt 2002 decemberében indult és 2008 januárjára már 100 nyelven több mint 3 millió bejegyzéssel rendelkezett. A legnagyobb nyelvi kiadás a francia, ezt követi az angol, a vietnami és a török. E négy változat egyenként több mint 150 ezer bejegyzést számlál, míg nyolc nyelvi kiadás rendelkezik 100 ezernél több cikkel. 61 másik kiadásnak van legalább ezer szócikke.

A Wikiszótár együttműködik a Wikimedia Commonsszal. Sok hangfájlt a Commonsra töltöttek fel, hogy a Wikiszótár és más projektek számára egyaránt elérhetővé tegyék az egyes szavak hangos kiejtési útmutatóját.

Wikidézet[edit]

Wikidézet-logó
Wikidézet-logó

A Wikidézet híres emberek mondásainak, írásművek, beszédek és filmek idézeteinek, illetve más, szellemileg inspiráló szövegrészleteknek a gyűjteménye. Közmondások és szólások, emlékezetsegítő memoriterek és jelszavak egyaránt találhatóak a Wikidézetben.

A projekt 3003 júliusában indult; 2008 januárjában több mint 75 903 oldalt tartalmazott majdnem 50 nyelven. A legnagyobb Wikidézet az angol nyelvű több mint 15 ezer cikkel. Ezt a német, az olasz és a lengyel változatok követik 5000-5000 szócikkel.

Wikikönyvek[edit]

Wikikönyvek-logó
Wikikönyvek-logó

A Wikikönyvek célja szabadon hozzáférhető e-könyvek – köztük tankönyvek, nyelvkönyvek, kézikönyvek és jegyzetekkel ellátott, közkincsnek minősülő könyvek – gyűjteményének létrehozása. Célja mind a tanárok, mind a szervezett közép- vagy felsőfokú képzésben részt vevő, illetve autodidakta tanulók munkájának segítése.

A projekt 2003 júliusában indult és jelenleg 84 ezernél is több modult számlál több mint 50 nyelven, ebből az 5 ezret is meghaladja a tanulási segédletek száma. 2008. januári adatok alapján a Wikikönyvek legnagyobb nyelvi változata az angol volt több mint 28 ezer modullal, mintegy 3000 tanulási segédlettel. Az angolt a német és a portugál követi, mindkettő több mint 5000 modullal.

Wikiforrás[edit]

Wikiforrás-logó
Wikiforrás-logó

A Wikiforrás többnyelvű projektje 2003 novemberében indult, célja a szabad és nyílt tartalomként terjeszthető szövegek egybegyűjtése. Nem csupán arra nyújt kiváló lehetőséget, hogy klasszikus írásműveket, törvénytárakat és egyéb szabadon hozzáférhető tartalmakat hipertextként tároljunk, de egyúttal ezen szövegek lefordításának terepéül is szolgál. Kezdetben a forrásszövegek minden nyelven (a hébert kivéve) egy wikin kaptak helyet, mára azonban a Wikiforrásnak is számos nyelvi változata működik.

2008. januári adatok szerint a Wikiforrásban összesen 315 ezer forrásszöveg található meg. A legnagyobb változat, az angol nyelvű Wikiforrás több mint 104 ezer művet tartalmaz.

Wikifajok[edit]

Wikifajok-logó
Wikifajok-logó

A Wikifajok egy nyílt, wikialapú projekt, amelyet abból a célból hoztak létre, hogy a növény- és állatfajok teljes rendszertani adatbázisa egyetlen helyen elérhető legyen. A 2004. szeptember 14-én indult Wikifajokat kifejezetten a tudományos érdeklődésű felhasználók igényeire szabták. 2008 januárjában több mint 125 ezer bejegyzést tartalmazott. Ismertek különféle tervek arra, hogy a Wikifajok projektje együttműködjék a fejlesztés alatt álló Encyclopedia of Life oldalaival.


Wikihírek[edit]

Wikihírek-logó
Wikihírek-logó

A Wikihírek projektje 2004 decemberében indult azzal a céllal, hogy széleskörű kitekintéssel tudósítson a világ híreiről. 2008 januárjában 23 különböző nyelvű Wikihíreket tartottak számon, ezekben összesen több mint 48 ezer hír volt elérhető. Néhány nyelvi változatra, köztük a magyar vagy az angol Wikihírekre fel lehet iratkozni RSS csatornákon keresztül is. A hírek a világ minden tájáról származó szerkesztők együttműködése nyomán nyernek végső formát. A tudósítások között megtalálhatóak az elsőkézből származó riportok és interjúk, valamint más médiatermékek híranyagának összefoglalói is. Minden hírre és tudósításra egyaránt kötelező a semleges nézőpont.

A Wikihíreknek jelenleg két célja van: szabad tartalmú és hozzáférésű projektként alternatívát nyújtani a kereskedelmi híroldalakkal szemben, valamint garantálni, hogy cikkei, az azokban foglalt tények és adatok alapos ellenőrzésen mennek keresztül.

Wikiegyetem[edit]

Wikiegyetem-logó
Wikiegyetem-logó

A Wikiegyetem egy tanulóközösségek számára létrehozott projekt tanulási segédletekkel, de kutatási célokra szintén felhasználható. Az angol és a német nyelvű Wikiegyetem, valamint egy többnyelvű koordinációs oldal 2006. augusztus 15-én indult Wikimédia-projektként, ekkor még bétaállapotban, azaz nyilvános tesztüzemmódban. Azóta csatlakozott hozzájuk a francia, a görög, az olasz és a spanyol Wikiegyetem. Elnevezése ellenére a Wikiegyetem tartalma nem egyetemi szintű anyagokra korlátozódik, hanem nyitott minden tanulási szint és közösség felé. A fejlesztők továbbra is keresik a tanulást leghatékonyabban elősegítő módszerek kialakítását és beépítését a projektbe, de annyi már bizonyos, hogy a lehetséges metódusok a cselekvés általi tanulás (learning by doing), illetve a tapasztalaton alapuló tanulás (Experiential learning) rendezőelvei köré szerveződnek.

Wikimedia Commons[edit]

Wikimedia Commons-logó
Wikimedia Commons-logó

A Wikimedia Commons 2004 szeptemberében indult el azzal a céllal, hogy szabad hozzáférésű fényképek, ábrák, térképek, videók, animációk, zenék, hangzóanyagok, hangosszövegek és más médiafájlok tárhelyéül szolgáljon, amely az összes Wikimédia-projekt számára elérhető. A többnyelvű projekt aktív közreműködői mintegy tucatnyi nyelvet beszélnek. A Wikimedia Commons növekedése rendkívül gyors. 2007 októberében az itt tárolt médiafájlok mennyisége elérte a kétmilliós nagyságrendet, kevesebb mint egy évvel az egymilliós határ átlépése után. A Wikimedia Commons 2005 májusában elnyerte a Prix Ars Electronica 2005-ös különdíját „Digitális közösség” kategóriában.

A projektben két közösségileg irányított rendszert dolgoztak ki a minőségi hozzájárulások kiemelésére, amelyek során a Kiemelt képeket és a Minőségi képeket választja ki és ismeri el a Wikimedia Commons szerkesztői közössége. Előbbi kategóriával a feltöltött anyagból minőségükben kiemelkedő képeket, utóbbival a Wikimédia szerkesztői által készített, jó minőségű kompozíciókat ismerik el. A Wikimedia Commons 2006 óta rendezi meg az Év képe versenyt, amelyen részt vehet a Wikimédia-projektek teljes közössége, s együtt tapasztalhatja meg a válogatott képanyag ihlető és inspiráló erejét. Találkozz fényképészeinkkel! és Találkozz illusztrátorainkkal! címen két oldalt szenteltek azoknak a tehetséges, esetenként professzionális közreműködőknek és válogatott képeiknek a bemutatására, akik úgy döntöttek, hogy alkotásaikat szabad licenc alatt töltik fel a Wikimedia Commons tárhelyére.

Ha további információk is érdekelnének a Wikipedia Commons működéséről, látogass el a Spotlight on Wikimedia Commons (Reflektorfényben a Wikimedia Commons) című oldalra.

Kapcsolódó projektünk – a MediaWiki[edit]

MediaWiki-Logo
MediaWiki-Logo

A MediaWiki egy a GPL licenc alatt közreadott, szabadon használható wikialapú motor. A MediaWiki-szoftvert használja az összes Wikimédia-projekt és sok más honlap is.

2005-ben a MediaWiki elnyerte a Trophées du Libre elnevezésű szervezet díját „Speciális PHP” kategóriában. 2007-ben a MediaWikit már rengeteg honlap és projekt használta világszerte, és több mint egymilliószor töltötték le a SourceForge szoftverarchívumából.

Látogass el a MediaWiki oldalra, a róla szóló Wikipédia-szócikkre vagy a honlapjára további információkért!