Jump to content

Translation requests/WMF/Press releases/Wikipedia stable, but still dependent on your support/fi

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki


Wikipedia, vahvempi ja vakaampi kuin koskaan ennen, mutta silti erittäin riippuvainen yleisön tuesta

Älä usko kaikkea mitä luet—Wikipedia ei ole lopettamassa toimintaansa pitkään aikaan. Itse asiassa internettietosanakirja on vahvempi ja vakaampi kuin koskaan, kiitos sen kasvavalle suosiolle ja maailmanlaajuiselle tuelle. Mutta huolimatta sen suosiosta, Wikipedia luottaa kokonaan yleisön tukeen, kuten useimmat liikevoittoa tavoittelemattomat säätiöt ja sillä on ajankohtainen ja kiirellinen tarve rahoitukselle.

Vapaan sisällön internetsanakirja on kokenut suunnatonta kasvua viime vuonna ja on nyt yksi maailman kymmenestä eniten katsotuista nettisivuista. Sen johdosta Wikimedia-säätiö (The Wikimedia Foundation), liikevoittoa tavoittelematon säätiö, joka pyörittää sivuja on joutunut ostamaan lisää laitteistoa ja liikennekaistaa pysytelläkseen tämän kasvun mukana.

”Tällä hetkellä Wikipedialla on kuusi miljoonaa artikkelia kahdellasadalla eri kielellä. Ja nuo luvut kasvavat kasvamistaan. Siinä on paljon tietoa varastoitavaksi, ja todella paljon liikennettä käsiteltäväksi. Ja liikevoittoa tavoittelemattomana säätiönä, joka tavoittaa ihmisiä maailmanlaajuisesti, meidän tulee olla erittäin luovia siinä, miten kohtaamme nämä kasvavat haasteet, jotka ovat erittäin todellisia”, toteaa Wikimedia-säätiön puheenjohtaja, Florence Devouard.

Kuitenkin käyttäjien ei tulisi olla huolissaan. Kuten Wikipedian viimeisin varainkeruu todisti, maailmanlaajuinen yhteisö rakastaa Wikipediaa ja varmistaa, ettei se mene minnekään.

”Neljässä viikossa onnistuimme keräämään yli miljoona dollaria. Sanoisin, että yli miljoona, koska lahjoituksia tulee koko ajan. Niiden suuruudet vaihtelivat isojen pelaajien antamista isoista lahjoituksista opiskelijoiden antamiin yhden dollarin lahjoituksiin. Varainkeruu kuvasti hyvin saamiemme lahjoitusten vaihtelevuutta“, Devouard jatkaa.

Viime viikolla Svetsissä, Genevessa pidetyssä Lift-konferenssissa Rva. Devouardia siteerattiin siitä, että Wikipedialla oli tarpeeksi rahaa maksaa sen palvelimien ylläpitokulut seuraavan kolmen kuukauden ajan. Jotkin yksilöt tulkitsivat lausunnon väärin ja alkoivat raportoida, että Wikipedia sulkisi pian sen aikavälin sisällä. Kuitenkin Rva. Devouard jatkoi lausuntoaan kommentoimalla, että idea Wikipedian sulkemisesta olisi radikaali sellainen, eikä tulisi tapahtumaan lähiaikoina.

Itse asiassa Rva. Devouard vain yritti havainnollistaa Wikipedian tämänhetkistä tarvetta lahjoituksilla. Wikimedia-säätiön viimeisimmän tilintarkastuksen aikana oli suositeltu, että säätiöllä olisi kaikkina aikoina tarpeeksi rahaa puolen vuoden palvelinkuluihin. Tällä hetkellä säätiöllä on tarpeeksi rahaa neljän kuukauden palvelinkuluihin.

Nähäksesi Wikimedian ylläpitokuluja, ole hyvä ja lue: http://wikimediafoundation.org/wiki/What_we_need_the_money_for (sivu englanniksi)

Nähdäksesi listan usein varainkeruusta kysytyistä kysmyksistä, ole hyvä ja lue: http://wikimediafoundation.org/wiki/Fundraising_FAQ (sivu englanniksi)

Tietoa Wikimedia-säätiöstä[edit]

Wikimedia-säätiö (The Wikimedia Foundation, Inc.) on USA:ssa rekisteröity pykälän 501(c)(3) mukainen verovähennyskelpoinen liikevoittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö. Se pyörittää Wikipediaa ja muiden Wikimedian projektien internetsivuja.