Jump to content

Yleinen käytössäännöstö/Täytäntöönpanon suuntaviivat/Ohjeet äänestäjälle

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Revised enforcement guidelines/Voter information and the translation is 64% complete.
Yleinen käytössäännöstö

A äänestys yleisten käytännesääntöjen (UCoC) 'tarkistettujen täytäntöönpanoohjeiden ratifioimiseksi järjestettiin 17. tammikuuta 2023–31. tammikuuta 2023 klo 23.59.59 (UTC) SecurePollin kautta. Kaikilla äänioikeutetuilla Wikimedia-yhteisössä oli mahdollisuus tukea tai vastustaa täytäntöönpanoohjeiden hyväksymistä ja kertoa miksi. Täytäntöönpanosuuntaviivojen ratifiointi on tarpeen UCoC:n täytäntöönpanopolkujen ja -prosessien luomiseksi. Katso alta lisätietoja äänestysohjeista, mukaan lukien äänestyskelpoisuudesta.

Katso myös Äänestyksen FAQs saadaksesi tietoa äänestämisestä.

Äänestysprosessi

Jos olet äänioikeutettu

 1. Review the revised enforcement guidelines for the Universal Code of Conduct policy.
 2. Päätä, tuetaanko vai vastustaako täytäntöönpanoohjeiden hyväksymistä. Jos vastustat ohjeita, kirjoita suositellut muutokset ohjeisiin sisällytettäväksi ääneesi.
 3. Opi tallentamaan äänesi SecurePollilla.
 4. Siirry SecurePoll-äänestyssivulle ja seuraa ohjeita.
 5. Muistuta muita yhteisön jäseniä äänestämään!

Mistä äänestetään?

Tammikuun puolivälissä yleismaailmallisten käytännesääntöjen täytäntöönpanoohjeet (EGs) käydään läpi toisen yhteisön laajuisen ratifiointiäänestyksen. Tämä seurasi maaliskuun 2022 äänestystä, joka antoi enemmistön kannatuksen, mutta korosti tärkeitä yhteisön huolenaiheita, joita hallituksen yhteisöasioiden valiokunta (CAC) pyysi tarkistamaan. Revisiokomitea tarkasteli yhteisön panosta ja teki muutoksia. Huolenaiheita, kuten yksityisyyden ja läpinäkyvyyden tasapainottaminen sekä koulutus- ja vahvistusvaatimukset, on päivitetty.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees supports a community vote on the UCoC enforcement guidelines proposal following the Board’s own ratification of the UCoC. Trustees also recognize the support of such a vote expressed by the joint letter of Arbitration Committees and a survey of volunteer functionaries, affiliate members, and the drafting committee.

Yksi tärkeimmistä suosituksista strategisista tavoitteista vuodelle 2030 oli UCoC:n luominen yhteistoiminnassa, jotta saataisiin globaali lähtökohta hyväksyttävälle käyttäytymiselle koko liikkeelle ilman häirinnän suvaitsevaisuutta.

Universal Code of Conduct Täytäntöönpanoohjeet

Nämä ohjeet ovat yleismaailmallisten käytännesääntöjen täytäntöönpanoa varten. Johtokunta on aiemmin ratifioinut UCoC:n ytimen kuultuaan yhteisöä ilman nimenomaista kyselyä yhteisön kesken. Se sisältää ennaltaehkäiseviä, etsiviä ja tutkivia toimia sekä muita toimia, jotka on toteutettu yleisten käytännesääntöjen rikkomusten korjaamiseksi. Täytäntöönpanosta huolehtisivat ensisijaisesti, mutta ei rajoittuen, nimetyt toimihenkilöt kaikissa online- ja offline-Wikimedia-projekteissa, -tapahtumissa ja niihin liittyvissä tiloissa, joita isännöidään kolmansien osapuolien alustoilla. Se tehdään järjestelmällisesti, oikea-aikaisesti ja johdonmukaisesti koko Wikimedia-liikkeessä.

The revised UCoC Enforcement Guidelines consists of two parts:

 • Ennaltaehkäisevää työtä
  • UCoC-tietoisuuden edistäminen, UCoC-koulutuksen suositteleminen mm.
 • Responsiivista työtä
  • Arkistointiprosessin yksityiskohdat, ilmoitettujen rikkomusten käsittely, resurssien tarjoaminen raportoituja rikkomuksia varten, täytäntöönpanotoimien määrittäminen rikkomuksia varten jne.

Miksi pitäisi äänestää?

Valvontaohjeiden ratifiointi on tarpeen UCoC:n täytäntöönpanopolkujen, -prosessien ja -toimien viimeistelemiseksi. Enforcement Guidelines -äänestyksen tarkoituksena on arvioida yhteisön tukea UCoC:lle ja kerätä palautetta, jos äänestäjät suhtautuvat varauksellisesti näihin ehdotuksiin. Joka tapauksessa on tärkeää saada äänesi kuuluviin äänesi kautta, ja jos äänestät "ei", on tärkeää ilmaista, mistä ohjeiden osista olet huolissasi ja miksi.

Mikä tärkeintä, äänestäminen:

 • Varmista, että Wikimedia-projektisi näkemykset ovat edustettuina maailmanlaajuisessa äänestyksessä.

Äänestysohjeet

Malli SecurePoll-äänestyslipusta. Huomaa erityisesti, että votewiki saattaa ehdottaa, että et ole kirjautunut sisään. Äänesi lasketaan silti.

Lue tämä osio ennen kuin siirryt SecurePolliin saadaksesi hyödyllisiä tietoja, joiden avulla äänestät sujuvasti.

 • Äänestyslippu antaa äänestyskysymyksen ja tarjoaa kaksi vaihtoehtoa. Valitse "ei" tai "kyllä". Ääniä, joista ei ole valittu "ei" tai "kyllä", ei lasketa mukaan lopulliseen laskentaan.'
 • "Kommentti"-ruutu tarjoaa paikan, jossa voit jättää kommentteja ehdotettuihin ohjeisiin liittyvistä huolenaiheistasi.
 • SecurePoll ilmoittaa sitten, että äänesi on tallennettu.
 • Voit äänestää vaaleissa uudelleen. Se korvaa edellisen äänesi. Voit tehdä tämän niin monta kertaa kuin haluat.

Miten äänestystulos määräytyy?

Osallistuvien käyttäjien tuen on oltava yli 50 %, jotta voidaan siirtyä johtokunnan ratifiointiin. Tällä hetkellä liikkeellä ei ole yhtä käytäntöä hyväksymis-/hylättyäänestysprosesseissa (jotkut prosessit käyttävät jotain lähempänä suurenemmistöä (⅔), kun taas toiset käyttävät yksinkertaista enemmistöä (50 % +1), kun taas toiset välttävät numeerista äänestystä laskea kokonaan). Tätä prosessia varten valittiin yksinkertainen enemmistöäänestys, jotta se pysyisi linjassa useimpien todellisten lainkäyttöalueiden kansanäänestysten kanssa.

Riippumaton vapaaehtoisryhmä tarkastaa äänet, ja tulokset julkaistaan. Kuten ensimmäisessä äänestyksessä, äänestäjät voivat sekä äänestää että jakaa huolensa ohjeista. Johtokunta tarkastelee tuen ja esille tuotujen huolenaiheiden tasoa, kun se tarkastelee, kuinka täytäntöönpanoohjeet pitäisi ratifioida tai kehittää edelleen.

Ovatko Wikimedia-säätiön ulkopuoliset ihmiset mukana äänestämässä aitouden tarkistamiseksi?

Vapaaehtoiset wikimedialaiset, joilla on kokemusta liikkeen äänestämisestä ja todentamisesta, tarkastavat äänestyksen tuloksen väärinkäytösten varalta. Äänestystarkastajat ovat:

Äänestyskelpoisuus

Yleissääntö

Et saa olla estetty useammassa kuin yhdessä projektissa päästäksesi äänestämään.

Toimittajat

Voit äänestää miltä tahansa rekisteröidyltä tililtä, ​​jonka omistat Wikimedia-wikissä. Voit äänestää vain kerran riippumatta siitä, kuinka monta tiliä omistat. Hyväksyäkseen tämän yhden tilin tulee:

 • ei saa estää useammassa kuin yhdessä projektissa;
 • äläkä ole botti;
 • ja olet tehnyt vähintään 300 muokkausta ennen 3. tammikuuta 2023 Wikimedia-wikeissä;
 • ja he ovat tehneet vähintään 20 muokkausta 3. heinäkuuta 2022 ja 3. tammikuuta 2023 välisenä aikana.

The AccountEligibility tool can be used to quickly verify basic editor voting eligibility.

Pelitalo

Kehittäjät ovat äänikelpoisia, jos he:

 • ovat Wikimedia-palvelimen ylläpitäjiä, joilla on shell-käyttöoikeus
 • or have made at least one merged commit to any Wikimedia repos on Gerrit, between 3 July 2022 and 3 January 2023.

Lisäkriteerit

 • or have made at least one merged commit to any repo in nonwmf-extensions or nonwmf-skins between 3 July 2022 and 3 January 2023.
 • or have made at least one merged commit to any Wikimedia tool repo (for example magnustools) between 3 July 2022 and 3 January 2023;
 • or have made at least 300 edits before 3 January 2023, and have made at least 20 edits between 3 July 2022 and 3 January 2023, on translatewiki.net;
 • tai Wikimedia-wikien työkalujen, robottien, käyttäjäskriptien, gadgetien ja Lua-moduulien ylläpitäjät/avustajat;
 • tai ovat osallistuneet merkittävästi Wikimediaan liittyvän teknisen kehityksen suunnittelu- ja/tai tarkistusprosesseihin.

Huomautus: Jos täytät pääkriteerit, voit äänestää välittömästi. SecurePollin teknisten rajoitusten vuoksi lisäkriteerit täyttävät ihmiset eivät välttämättä voi äänestää suoraan, elleivät he täytä muita kriteerejä. Jos uskot täyttäväsi lisäehdot, lähetä sähköpostia osoitteeseen ucocproject@wikimedia.org perusteluineen vähintään neljä päivää ennen viimeistä äänestyspäivää eli 27. tammikuuta 2023 tai sitä ennen. Jos täytät kriteerit, lisäämme sinut manuaaliseen luetteloon, voi äänestää.

Wikimedia Foundationin henkilökunta ja urakoitsijat

Wikimedia Foundationin nykyiset työntekijät ja urakoitsijat ovat äänioikeutettuja, jos he ovat olleet säätiön palveluksessa 3.1.2023 alkaen.

Wikimedia-liikkeen tytäryhtiöiden henkilökunta ja urakoitsijat

Nykyinen Wikimedia-osaston, temaattisen organisaation tai käyttäjäryhmän henkilökunta ja urakoitsijat ovat äänioikeutettuja, jos he ovat olleet organisaationsa palveluksessa 3.1.2023 alkaen.

Nykyisten Wikimedia-osastojen säännöissä määriteltyjen virallisten elinten jäsenet, temaattiset organisaatiot tai käyttäjäryhmät ovat äänioikeutettuja, jos he ovat toimineet kyseisissä tehtävissä 3.1.2023 alkaen.

Wikimedia Foundationin hallituksen ja neuvottelukunnan jäsenet

Wikimedia Foundationin hallituksen ja Wikimedia Foundation Advisory Boardin nykyiset ja entiset jäsenet ovat äänioikeutettuja.

Wikimedia-liiketoimikunnan jäsenet

Wikimedia-liiketoimikuntien nykyiset jäsenet ovat äänioikeutettuja, jos he ovat toimineet näissä tehtävissä 3.1.2023 alkaen.

Wikimedia Movement -yhteisön järjestäjät

Hyvässä asemassa olevat yhteisön järjestäjät, jotka eivät ole oikeutettuja äänestämään muissa luokissa, ovat oikeutettuja äänestämään, jos he täyttävät yhden seuraavista:

 • have applied for, received and reported on at least one Wikimedia Foundation grant since 1 September 2021.
 • were an organizer of at least one funded hackathon, competition or other Wikimedia event with on-wiki documentation and at least 10 attendees/visitors/participants between 3 January 2022 and 3 January 2023.

Lisäkriteerit

Jos uskot täyttäväsi lisäkriteerit, lähetä sähköpostilla ucocproject@wikimedia.org perusteluineen vähintään neljä päivää ennen viimeistä äänestyspäivää eli 27.1.2023 tai sitä ennen. Jos täytät kriteerit, lisäämme sinut äänestäjien listalle manuaalisesti.

Äänestyksen FAQ

 1. Kuinka voin varmistaa kelpoisuuteni?
  Editors can utilize the AccountEligibility tool to verify eligibility in the current election. The global account information page is available to learn more about your edit count and contribution history.
 2. Miten kelpoisuusvaatimukset asetetaan?
  The Wikimedia Foundation Board set the eligibility requirements prior to the start of the election. These are the same requirements used for the Board of Trustees elections.
 3. Äänioikeutettu ei voi äänestää
  Saatat saada viestin: "Anteeksi, et ole ennalta määrätyssä luettelossa käyttäjistä, joilla on oikeus äänestää näissä vaaleissa."
  Ratkaisut

  Make sure you are logged in.

  Make sure you are voting from Meta-wiki, you can use this link to go to the voting start page.

  If you are a developer, Wikimedia Foundation staff member, Wikimedia Movement committee member, an eligible grantee, or Advisory Board member, you may not have a specific username and will need to be manually added to the voter list. You should contact ucocproject@wikimedia.org to be added to the list. A response should be sent within 72 hours to add you to the list.

  If you are still unable to vote and believe you should be able to please leave a message on the election talk page or contact the Elections Committee at ucocproject@wikimedia.org. A response should be sent within 72 hours.

 4. I cannot log into VoteWiki
  You do not need to log into VoteWiki to vote. If you see the ballot, then SecurePoll has successfully identified you. For security reasons, only a limited number of accounts are registered on VoteWiki.
 5. Is anyone able to see who I voted for?
  No, the election is secure. The election uses SecurePoll software. Votes are secret. No one from the Elections Committee, the Board, or anyone on the Wikimedia Foundation staff has access to them. A member of the Trust & Safety team at the Wikimedia Foundation holds the encryption key for the election. Once the key is activated, the election is halted.
 6. What data is collected about voters?

  Some personally identifiable data on voters is viewable by a select few persons who audit and tally the election. See the ratification scrutineers as announced above.

  This includes the IP address and user agent. This data is automatically deleted 90 days after the election.

 7. How will this data be used?
  Metrics about this election will be summarized on the election pages results on Meta and the post-analysis report of the election. No personally identifiable information will be published. This personally identifiable information may be used to determine the number of independent voters and the global spread of voters.
 8. When I vote, I see no acknowledgement that the vote was received, and an automated message appears saying that I need to be logged in to vote. What is happening?

  You do not need to log into votewiki to vote. This error is likely a caching issue. Please try to vote again at m:Special:SecurePoll/vote/394.

  Also note that you are free to assign or change your voting preferences as many times as you like. Only one vote per user will be stored, and the system will simply replace your old vote(s) with the new one, and discard any previous vote(s).

  When your voting process is complete, a receipt is displayed on your screen, which you may retain as evidence that you have voted.

 9. How is the voting system safeguarded from users entering multiple votes?
  Only one vote per user is stored on the system. You are free to assign or change your voting preferences as many times as you like. The system will simply replace your old vote(s) with the new one, and discard any previous vote(s).
 10. Are staff forced or encouraged to vote in a specific way?
  No, the staff of the Wikimedia Foundation and those of the affiliates are not encouraged to vote in a specific way. We are encouraging everyone to vote independently. For the Code of Conduct enforcement guidelines to be effective, we need honest input to help us detect if there are areas of needed improvement.
 11. Is the Trust and Safety team biased with relation to the outcome of the vote?
  The Trust and Safety unit has three arms: Policy, Disinformation, and Operations. The team facilitating the UCoC is the Policy team. The Policy team is not involved in investigations of user conduct. While it is not believed the Operations team is or would be biased, this separation of functions was intentional precisely to avoid inadvertent bias. The Policy team is not assessed by whether or not this collaboratively created document reaches approval on its first run or further development is needed. The team is however assessed on whether it works well with the community. This means developing a collaborative approach to enforcing the UCoC that will function for the community. Our goal is to meet that responsibility as well as possible.
 12. Other questions not mentioned here
  For technical or vote system errors, please email ucocproject@wikimedia.org. Please specify the username you are trying to vote with and the project where you are trying to vote. A member of the project team will respond to your email as soon as possible.