Jump to content

Niet-geregistreerde gebruiker

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Unregistered user and the translation is 100% complete.

Gebruikers die niet ingelogd c.q. geregistreerd zijn worden anonieme gebruiker(s) of kortweg anoniem(en) genoemd. Zij kunnen artikels bewerken, tenzij deze (semi-)beveiligd zijn; in de bewerkingsgeschiedenis en elders wordt ter referentie hun IP-adres weergegeven.

Op Wikimedia-wiki's waren niet-geregistreerde gebruikers oorspronkelijk slechts in een klein nadeel ten opzichte van geregistreerde gebruikers, maar naarmate de tijd verstreek, zijn meer functies niet meer voor hen beschikbaar geworden. Niet-geregistreerde gebruikers kunnen geen pagina's verplaatsen, voorkeuren gebruiken, media uploaden of een volglijst bijhouden. Op de Engelse, Indonesische, Portugese en Iraanse Wikipedia's kunnen ze geen pagina's aanmaken buiten de "talk" en "draft" namespaces. Omdat IP-adressen soms dynamisch zijn, kan een IP-gebaseerde gebruikerspagina onpraktisch zijn, en in feite is het op sommige wiki's niet toegestaan. Niet-geregistreerde gebruikers mogen soms niet deelnemen aan processen zoals verwijderings- en toestemmingsdebatten, of kunnen alleen op beperkte basis deelnemen (ze kunnen bijvoorbeeld opmerkingen plaatsen, maar niet stemmen).

Niet-geregistreerde gebruikers kunnen ook niet de optie 'kleine bewerking' selecteren, omdat dit een kwaadwillende gebruiker in staat zou kunnen stellen ongewenste wijzigingen aan te brengen en enige tijd niet te worden opgemerkt.

Niet-geregistreerde gebruikers worden soms ook aangeduid als anonieme gebruikers, of anons, in tegenstelling tot pseudonieme gebruikers (gebruikersnamen op Wikimedia-wiki's zijn meestal pseudoniemen, geen echte namen). Dit is echter dubbelzinnig en strikt genomen onjuist. De openbare zichtbaarheid van het IP-adres van een niet-geregistreerde gebruiker betekent dat de geografische locatie en/of de organisatie van waaruit een bericht is geplaatst, kan worden opgezocht. Ook kan in extreme rechtszaken de computer van waaruit de gebruiker bijdraagt worden geïdentificeerd door middel van een dagvaarding aan de ISP, wat uiteindelijk kan leiden tot identificatie van de gebruiker. In die zin zijn niet-geregistreerde gebruikers in feite minder anoniem dan geregistreerde gebruikers die geen persoonlijke informatie onthullen.

Geschiedenis

Het aanmaken van artikelen door IP-editors werd uitgeschakeld op de Engelstalige Wikipedia na het Wikipedia biografie incident in 2005.

In december 2009 werd het aanmaken van artikelen door IP-bewerkers op de Indonesische Wikipedia uitgeschakeld (discussie, verzoek).

In 2014 werd het aanmaken van artikelen voor IP-editors uitgeschakeld op de Iraanse Wikipedia. Tussen 20 oktober 2021 en 20 april 2022 werd bewerken voor niet-geregistreerde gebruikers ook uitgeschakeld in de artikel namespace als onderdeel van een onderzoek.

In 2019 stelde de Wikimedia Foundation voor om IP-adressen van niet-geregistreerde gebruikers voor het publiek te verbergen.

In 2020 heeft de Portugese Wikipedia het bewerken voor niet-geregistreerde gebruikers uitgeschakeld na een stemming.

Zie ook