VisualEditor/Newsletter/2014/November/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2014/November and the translation is 100% complete.
VisualEditor
Schermafbeelding van een iPad, die laat zien hoe je van de ene editor naar de andere kunt overschakelen

Wist je dat?

VisualEditor is ook beschikbaar op de mobiele versie van Wikipedia. Log in en klik op het potlood-icoon om de pagina die je wilt bewerken te openen. Klik op de knop "Gear-shaped settings" in de rechterbovenhoek om te kiezen welke editor je wilt gebruiken. Kies "⧼Mobile-frontend-editor-visual-editor⧽" om VisualEditor te gebruiken, of "⧼Mobile-frontend-editor-source-editor⧽" om de wiki-teksteditor te gebruiken.

Het onthoudt of je wikitext of VisualEditor hebt gebruikt. De volgende keer dat je een artikel bewerkt, gebruikt het dezelfde editor.

De gebruikershandleiding bevat informatie over het gebruik van de visuele tekstverwerker. Niet alle functies zijn beschikbaar op de mobiele website.

Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het Editing Team veel bugs en verzoeken opgelost en gewerkt aan ondersteuning voor het bewerken van tabellen en voor het gebruik van niet-Latijnse talen. Hun wekelijkse updates worden op Mediawiki.org geplaatst. Informele notities van het recente kwartaaloverzicht werden op Meta geplaatst.

Recente verbeteringen

Basisondersteuning voor het invoegen van tabellen en het wijzigen van het aantal rijen en kolommen daarin is zojuist geïntroduceerd op Wikipedia's. Geavanceerde functies, zoals het slepen van kolommen naar verschillende plaatsen, zullen later worden toegevoegd.

Om editors te helpen de belangrijkste items sneller te vinden, zijn sommige items in de werkbalkmenu's nu verborgen achter een item "More", zoals "Underline" in het stijlmenu.

De Franstalige Wikipedia zou betere zoekresultaten moeten zien voor links, sjablonen en media, omdat de nieuwe zoekmachine voor iedereen daar is ingeschakeld. Deze verandering wordt deze week verwacht op de Chinese en Duitse Wikipedia's, en de week erna op de Engelstalige Wikipedia.

Het systeem "pawn" is grotendeels vervangen. Bugs in dit systeem voegden soms een schaakpionteken toe aan wikitekst. De vervanging biedt betere ondersteuning voor niet-Latijnse talen, met hopelijk binnenkort volledige ondersteuning.

VisualEditor is nu beschikbaar voor editors die Internet Explorer 10 of 11 gebruiken op desktops en mobiele apparaten. Internet Explorer 9 wordt nog niet ondersteund.

De sneltoetsen voor items in de menu's van de werkbalk worden nu in de menu's weergegeven.

VisualEditor zal het bestaande ontwerp vervangen door een nieuw thema van de Gebruikerservaring/Ontwerpgroep. Het uiterlijk van dialoogvensters is al veranderd in de mobiele versie. Het uiterlijk op desktops zal binnenkort veranderen. U bent van harte welkom om het oude "Apex"-ontwerp en het nieuwe "MediaWiki"-thema te vergelijken.

Er zijn verschillende bugs opgelost in interne en externe links. Door verbeteringen in MediaWiki's zoekopdracht werd een vervelend probleem opgelost: als u de volledige naam van de pagina of bestand die u wilde koppelen zocht, kon de zoekmachine de pagina soms niet vinden. Een link in een sjabloon naar een lokale pagina die niet bestaat, wordt nu rood weergegeven, precies zoals bij het lezen van de pagina. Door een fout heeft dit ongeveer twee weken ook alle externe links binnen templates beïnvloed. Het openen van een automatisch geteld linkknop zoals [1] met het toetsenbord dat wordt gebruikt om de verkeerde link een hulpmiddel te openen. Deze problemen zijn allemaal opgelost.

TemplateData

Het hulpmiddel voor het snel bewerken van TemplateData is op donderdag 6 november uitgerold op alle wiki's van de Wikimedia Foundation. Het was al beschikbaar op de 40 grootste Wikipedia's, en nu hebben alle wiki's er toegang toe. Het maakt het gemakkelijker om TemplateData toe te voegen aan de documentatie van het sjabloon. Wanneer het hulpmiddel is ingeschakeld, voegt het een knop toe boven elk bewerkingsvenster voor een sjabloon (inclusief subpagina's van documentatie). Om het te gebruiken, bewerkt u de sjabloon of een subpagina en klikt u vervolgens op de knop "Edit template data" bovenaan. Lees de helppagina voor TemplateData om er meer over te weten te komen.

U kunt de nieuwe instelling voor automatische waarde gebruiken om een waarde vooraf in een sjabloon te laden. Dit kan worden gebruikt om datums te vervangen, zoals in dit voorbeeld, of om de meest voorkomende waarde voor die parameter toe te voegen. De autowaarde kan worden overschreven door de editor, door iets anders in het veld te typen.

In TemplateData kunt u een parameter definiëren als "vereist". Het sjabloondialoogvenster in de visuele tekstverwerker waarschuwt editors als ze een parameter "vereist" leeg laten, en ze zullen niet in staat zijn om die parameter te verwijderen. Als het sjabloon zonder deze parameter kan functioneren, markeer deze dan als "suggested" of "optional" in TemplateData.

Toekomstplannen

Het VisualEditor-team is van plan om binnenkort auto-fill-functies voor citaten toe te voegen. Het uiterlijk van het dialoogvenster voor het zoeken naar media zal verbeteren, zodat het kiezen tussen mogelijke afbeeldingen gemakkelijker en visueler wordt. Details over geplande werkzaamheden komen te staan in de VisualEditor roadmap.

De gebruikershandleiding wordt bijgewerkt om informatie toe te voegen over het bewerken van tabellen. De vertalingen van de gebruikershandleiding voor de meeste talen behalve Spaans, Frans en Nederlands zijn aanzienlijk verouderd. Help de huidige vertalingen te voltooien voor gebruikers die uw taal spreken. Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft bij het exporteren van de vertaalde handleiding naar uw wiki. U kunt invloed uitoefenen op het ontwerp! Vertel ons team wat u wilt veranderen tijdens de kantooruren via IRC. De volgende sessies zijn op woensdag 19 november om 16:00 UTC en op woensdag 7 januari 2015 om 22:00 UTC. U kunt uw ideeën ook delen op deze pagina.

Ook onderzoekster Abbey Ripstra is op zoek naar redacteuren om haar te laten zien hoe ze Wikipedia bewerken. Gelieve u aan te melden voor het onderzoeksprogramma als u meer wilt weten over de mogelijkheden.

Als u wilt helpen bij het vertalen van deze nieuwsbrief, meld u dan aan voor de Translators mailinglist of neem direct contact op, zodat we u kunnen melden wanneer er iets te vertalen is. Aanmelden / afmelden op Meta. Bedankt! — Elitre (WMF)