Jump to content

Visuele Tekstbewerker/Nieuwsbrief/2015/December

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/December and the translation is 100% complete.


De visuele tekstbewerker

Wist je dat?

Een nieuw eenvoudiger systeem voor het bewerken zal een enkele bewerkknop tonen. Nadat de bewerkpagina is geopend kun je heen en weer schakelen tussen de visueel- en de wikitekstbewerken,

Schermafbeelding van de dialoog voor het wisselen van wikitekst naar de visuele tekstbewerker.

Wanneer je liever verschillende bewerkknoppen hebt, dan kun je die optie kiezen bij je voorkeuren, of bij de pop-up dialoog de volgende keer dat je de visuele tekstbewerker open, of door naar Speciaal:Voorkeuren te gaan en de instelling te kiezen die je wilt.

Een schermafdruk dat het drop-down menu laat zien in Special:Preferences

Het huidige plan is om als standaard instelling te hebben dat de Bewerkknop de bewerkomgeving opent die je het laatst gebruikt hebt.

Jij kan de gebruikersgids lezen en helpen vertalen, die meer informatie heeft over hoe de visuele tekstbewerker te gebruiken.

Lees dit in een andere taalAbonneer je op de meertalige nieuwsbrief

Sinds de vorige nieuwsbrief heeft het visuele tekstbewerkerteam veel bugs opgelost en de tool voor wiskundige formules uitgebreid. Hun werkschema is beschikbaar op Phabricator. Hun huidige prioriteiten zijn het verbeteren van ondersteuning van talen zoals Japans en Arabische en het leveren van rijke media tools voor formules, grafieken, galerijen en uploaden.

Recente verbeteringen

Jij kan schakelen van de wikitekstbewerker naar de visuele tekstbewerker nadat je met bewerken gestart bent. De LaTeX wiskundige formules bewerker is aanzienlijk uitgebreid. (T118616) Je kan de formule zien als de LaTeX code verandert. Je kan op knoppen klikken om de correcte LaTeX voor veel symbolen in te voegen.

Toekomstplannen

Het enkele bewerkknop zal de "Edit" en "Edit source" knoppen combineren in een enkele "Edit" knop, zoals het systeem voor de mobiele website dat al gebruikt. (T102398, T58337) Initieel opent de "Edit" knop de laatst gebruikte bewerkomgeving. Voor niet ingelogde gebruikers wordt een cookie gebruikt om die keuze op te slaan. Voor ingelogde gebruikers wordt dat bij de voorkeuren opgeslagen. Ingelogde gebruikers kunnen een standaard bewerker instellen op het Editing tabblad van Voorkeuren in het drop-down menu voor "Editing mode:".

De visuele tekstbewerker zal aangeboden worden aan de bewerkers van de volgende Wikipedias begin 2016: Amharisch, Buginees, Min Dong, Cree, Manx, Hakka, Armeens, Georgisch, Pontic, Serbo-Croatisch, Tigrinya, Mingreliaan, Zhuang, and Min Nan. (T116523) Post alsjeblieft je commentaar en de talen die je getest hebt op de feedback discussie op mediawiki.org. De ontwikkelaars willen weten hoe goed het werkt. Vertel ze alsjeblieft wat voor computer, webbrowser en klavier je gebruikt.

In 2016 zullen de feedback pagina's over de visuele tekstbewerker op veel Wikipedias doorverwijzen naar mediawiki.org. (T92661)

Testmogelijkheden

  • Probeer alsjeblieft het nieuwe systeem voor de enkele bewerkknop op test2.wikipedia.org. Je kan terwijl je nog uitgelogd bent zien hoe het werkt voor niet-ingelogde bewerkers, of je kan een apart account aanmaken om je accountvoorkeuren in te kunnen stellen. Deel alsjeblieft je gedachten over de enkele bewerktab op de feedback discussie op mediawiki.org of meld je aan voor formeel gebruikersonderzoek (type "single edit tab" bij de vraag over andere gebieden waarin je geïnteresseerd bent). Het nieuwe systeem is nog niet afgerond en je feedback kan de uitkomst bepalen. Het team wil in het bijzonder je gedachten weten over de opties bij Speciaal:Voorkeuren. De huidige instelmogelijkheden in Speciaal:Voorkeuren zijn:
    • Remember my last editor,
    • Always give me the visual editor if possible,
    • Always give me the source editor, en
    • Show me both editor tabs. (Dit is de huidige instelling voor mensen die de visuele tekstbewerker al gebruiken. Geen van deze instellingen zal zichtbaar zijn wanneer je de visuele tekstbewerker hebt uitgeschakeld in de voorkeuren op je wiki.)
  • Kan je lezen en typen in Koreaans of Japans? Taalingenieur David Chan heeft mensen nodig die weten welke tools mensen gebruiken die in bepaalde talen typen. Als je Japans of Koreaans spreekt kan je hem helpen ondersteuning te testen voor deze talen. Bekijk alsjeblieft de instructies op Wat te testen als je kan helpen en meldt dat op Phabricator (Koreaans - Japans) of op Wikipedia (Koreaans - Japans).

Als je dit niet in je favoriete taal leest, help dan alsjbelieft met vertalingen! Abonneer je op de Vertalers verzendlijst of neem rechtstreeks contact op zodat je bericht kan krijgen wanneer het volgend exemplaar klaar is. Thank you!