Jump to content

Visuaalinen muokkain/Uutiskirje/2015/Lokakuu

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/October and the translation is 100% complete.

Lue toisella kielelläTilauslista tälle monikieliselle uutiskirjeelle

Visuaalinen muokkain

Tiesitkö?

Voit käyttää visuaalista muokkainta älypuhelimilla ja tableteilla.

Kuvakaappaus näyttää valikon, jossa vaihdetaan wikitekstin muokkaustilasta visuaaliseen muokkaimeen.

Napsauta kynäkuvaketta avataksesi muokkaimen sivulle. Tämän jälkeen sivu aukeaa muokkaustilaan ja "Switch to visual editing" hammasratasta napsauttamalla.

Muokkauspainike muistaa kumpaa muokkausjärjestelmää käytit viimeksi ja antaa sinulle saman muokkaimen seuraavalla kerralla. Työpöytäsivusto siirtyy samankaltaiseen järjestelmään tulevien kuukausien aikana.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Viimeisimmän uutiskirjeen jälkeen muokkaustiimi on korjannut useita vikoja, lisännyt uusia toimintoja, ja tehnyt joitain pieniä muutoksia ulkoasuun. Tilanneraportit voi lukea mediawiki.orgista. Tehtävälista löytyy Phabricatorista. Heidän tämänhetkiset prioriteettinsa ovat tuki kielille kuten japani ja arabia, mobiililaitteilla muokkaamisen helpottaminen, ja rich-media-työkalujen tarjoaminen kaavoille, kaavioille, gallerioille ja lataamiselle.

Viimeaikaiset parannukset

Kouluttamistoiminnot: Kun käytät visuaalista muokkainta ensimmäisen kerran, se vie huomiosi Link -ja ⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽-työkaluihin. Kun napsautat työkaluja, sinulle selitetään miksi niitä tulisi käyttää.(T108620) Tämän lisäksi tervetuloviestiä uusille käyttäjille on yksinkertaistettu, jotta muokkaaminen olisi tervetulleempaa. (T112354) Enemmän ohjelmistosisälteisiä kouluttamistoimintoja on suunnitteilla.

Linkit: Nyt on helpompaa ymmärtää milloin lisäät tekstiä linkkiin ja milloin kirjoitat normaalia tekstiä sen viereen. (T74108T91285) Muokkain tukee nyt täysin tunnuksia ISBN, PMID ja RFC. (T109498, T110347, T63558) Nämä "taikalinkit" käyttävät mukautettua linkin muokkaustyökalua.

Lataamiset: Rekisteröityneet käyttäjät voivat nyt ladata kuvia ja muuta mediaa Commonsiin samalla kun he muokkaavat. Napsauta uutta välilehteä "Insert Images and media" -työkalussa. Sinua opastetaan prosessin läpi ilman että sinun täytyy jättää muokkaamista. Lopulta kuva lisätään sivuun. Tämä työkalu on rajoitettu yhteen tiedostoon kerralla, jonka käyttäjä omistaa ja joka on lisensoitu Commonsin peruslisenssin mukaisesti. Vaikeammissa tapauksissa työkalu antaa linkkejä kehittyneempiin lataustyökaluihin. Voit myös vetää kuvan muokkaimeen. Tämä tulee saataville wikitekstimuokkaimeen myöhemmin.

Mobiili: Aiemmin visuaalinen muokkain oli saatavilla Wikipedian mobiilisivustolla vain tableteilla. Nyt muokkaajat voivat käyttää sitä halutessaan kaikilla laitteilla riippumatta koosta. (T85630) Muokkausristiriidat olivat aiemmin rikki mobiiliversiossa. Niiden ratkominen on nyt mahdollista sekä wikitekstissä että visuaalisessa muokkaimessa. (T111894) Joskus mallineita ja samantyyppisiä kohteita ei voitu poistaa mobiilisivustolla. Niiden valitseminen aiheutti näytöllä näkyvän näppäimistön piiloutumisen joillakin selaimille. Nyt siellä on uusi "Delete"-painike, jotta nämä asiat voidaan poistaa, vaikka näppäimistö piiloituisi. (T62110) Voit nyt muokata taulukon soluja mobiililaitteella.

Rich editing -työkalut: Voit nyt lisätä ja muokata nuotteja visuaalisella muokkaimella.(T112925) Siellä on erilliset välilehdet kehittyneemmille valinnoille, kuten MIDI -ja ogg-audiotiedostoille. (T114227, T113354) Muokatessa kaavoja ja muita kohtia, virheet näytetään muokatessasi. On myös mahdollista muokata jonkintyyppisiä kaavioita; uusien lisääminen, ja tuki uusille tyypeille on tulossa.

Englanninkielisessä Wikipediassa visuaalinen muokkain on nyt automaattisesti saatavilla kaikille, jotka luovat tunnuksen. Asetusvalinta siirrettiin normaaliin sijaintiinsa, sivulla Special:Preferences.

Tulevat muutokset

Voit pian vaihtaa wikitekstistä visuaaliseen muokkaimeen sen jälkeen, kun olet aloittanut muokkaamisen. (T49779) Aiemmin pystyit vaihtamaan visuaalisesta muokkaimesta wikitekstin muokkaustilaan, mutta et toisin päin. Kaksisuutainen vaihtaminen tekee mahdolliseksi yhden muokkaa-välilehden. (T102398) Tämä projekti yhdistää "Edit" ja "Edit source" -välilehdet yhteen "Edit"-välilehteen, kuten jo käytetään mobiiliversion järjestelmässä. "Edit"-välilehti aukeaa sen mukaan, kumpaa muokkausjärjestelmää käytit viimeksi.

Työskennellään yhdessä

Jos et lue tätä suosikkikielelläsi, auta meitä kääntämisessä! Liity kääntäjien postituslistalle tai ota yhteyttä suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava teksti on valmis käännettäväksi. Kiitos!