Whose Knowledge?/VisibleWikiWomen/nl

From Meta, a Wikimedia project coordination wiki
This page is a translated version of the page Whose Knowledge?/VisibleWikiWomen and the translation is 100% complete.

De afgelopen vijf jaar hebben we een collectief van partners en vrienden van over de hele wereld samengebracht om afbeeldingen van vrouwen, met name zwarte, bruine, inheemse, trans- en non-binaire personen, beschikbaar te maken op Wikipedia en het internet. We zijn trots en dankbaar voor de duizenden afbeeldingen die de campagne tot nu toe online heeft gebracht en alle evenementen, reflecties en interventies die we via #VisibleWikiWomen hebben gedaan.

Wij zijn een lange weg gegaan, maar wij zijn ons ook ervan bewust dat er nog zoveel te doen is. Voor deze 6e editie van de #VisibleWikiWomen-campagne nodigen wij en onze partners u uit om de digitale ruimte te beheren, open licentiebeelden van gemarginaliseerde vrouwen te maken, te delen en te uploaden naar Wikimedia Commons. Laten we online onzichtbaarheid bestrijden door een gedeeld en collectief feministisch geheugen te creëren dat de pluraliteit van onze lichamen en identiteiten viert.

Welkom bij de #VisibleWikiWomen-campagne 2023! Ga het hele jaar door bij de zesde editie van de campagne.

De noodzaak

De kennis en de bijdrage van vrouwen aan de wereld zijn op vele manieren onzichtbaar. Als we kijken naar de onzichtbaarheid van vrouwen online, is Wikipedia een goede proxy om te verklaren waarom dit zo'n probleem is. Minder dan een kwart van de Wikipedia-biografieën zijn over vrouwen. Veel biografieën van belangrijke en invloedrijke vrouwen bestaan niet of zijn onvolledig.

Meestal hebben vrouwenbiografieën geen beelden. We schatten dat minder dan 20% van Wikipedia-artikelen over belangrijke vrouwen foto's bevatten. Slechts 20% van de beelden die mensen afbeelden op Wikimedia Commons zijn van vrouwen (volgens https://humaniki.wmcloud.org).

Elke maand lezen een half miljard mensen Wikipedia,[1] en het is de 5e meest bezochte website ter wereld. [2] Met andere woorden, gaten op Wikipedia hebben een grote impact op het bredere internet.

Project organisatoren

  • Wiens kennis? Mede-oprichters begonnen in 2017 na te denken over deze campagne met een groep Wikimedianen van over de hele wereld.
  • Sunshine Fionah Komusana coördineert de #VisibleWikiWomen campagne voor 2023.

Het thema van het jaar

Het thema voor deze campagne voor 2023 is #BodyPlurality #CuerposPlurales #CorposPlurais #Imizimba: het online vieren van het karakter van onze lichaamsmaten, -vormen en -identiteiten.

De campagne van dit jaar is een viering van de vele mogelijkheden van vrouwelijkheid, queer vrouwelijkheid, gender queerness, zowel online als offline. In een wereld die wordt gevormd door imperiaal kapitalisme, kaste en bijbehorende machtsstructuren, is onzichtbaarheid voor niet-blanke mensen een fundamenteel onderdeel van onze ervaringen. Om de Oegandese feministe en auteur Professor Sylvia Tamale, die lichamen die niet gemakkelijk kunnen worden ingedeeld in de 'genormaliseerde' sociale categorieën die de kolonialiteit voor ons heeft geconstrueerd (die niet blank, niet dun, niet heteroseksueel, niet valide zijn) - of, zoals Elizabeth Reis treffend beschrijft, "lichamen in twijfel"[3] - behoren tot een heel bijzondere plaats in de wereld. Die plek is altijd in de marge, niet te zien of te horen.

Tenzij het bepaalde kapitalistische doelen dient die commodificatie van niet-blanke lichamen vereisen, stereotiepe verhalen over armoede of ziekte voeden die onderhevig zijn aan hyperzichtbaarheid, blijven zwarte, bruine, vrouwen en niet-conforme mensen ongezien in zowel online als fysieke ruimtes. We reflecteren op de geschiedenis van koloniale uitbuiting en ontmenselijking van zwarte lichamen, door het verhaal en de ervaring van Sara Baartman, een tot slaaf gemaakte inheemse Zuid-Afrikaanse vrouw. Tussen 1810 en 1815 werd Sara tentoongesteld in West-Europa - geobjectiveerd door de koloniale blik door Europeanen die haar zagen als een specimen voor racistische en seksuele objectivering, in plaats van als een mens. We zijn ons ook bewust van het feit dat deze opgelegde systemen ons blijven controleren, ontmenselijken en andere zijn. Professor Tamale nodigt ons in haar boek Decolonization and Afro-feminism uit om de "kolonialiteit van seks, gender en seksualiteit" uit te dagen door de behandeling van de Zuid-Afrikaanse wereldkampioen atleet naast elkaar te plaatsen Caster Semenya door de regelgevende instanties van de regionale en wereldatletiek. Indiase atleet Santhi Soundarajan onderging een paar jaar eerder een soortgelijke behandeling.[4] Hun ervaringen in de sportwereld werden ontsierd door racistisch, seksistisch, homofoob en transfoob geweld in vergelijking met hoe dezelfde instellingen Michael Phelps, de Olympisch gouden zwemkampioen - een blanke heteroseksuele man uit de Verenigde Staten behandelden. De zaken van Semenya en Soundarajan zijn geen alleenstaande gevallen, aangezien de geschiedenis en de huidige Olympische sporten vol zitten met verhalen over geïnstitutionaliseerde discriminatie.[5]

Deze krachtdynamiek wordt versterkt door technologie, die vaak wordt gebouwd op het geïdealiseerde normale lichaam (mannelijk, hetroseksueel, blank, fysiek niet beperkt), het opleggen van apparaten en verhalen van toezicht, controle en conformiteit - het herschrijven en het voortzetten van marginaliteit.

We erkennen dat online bestaan in de prachtige pluraliteit van ons verzet is tegen de hegemonie en haar organiserende systemen van ras, sekse, seksualiteit en noties van vrouwelijkheid. We vieren alle manieren waarop ons lichaam de mogelijkheid heeft om patriarchaat, racisme, transfobie en kasteïsme te hacken.

Onze campagne #VisibleWikiWomxn dit jaar is:

  • Een knikje naar de uitbreiding van ons lichaam - lichamen die de normalisatie van wat het betekent om mens en vrouw te zijn uitdagen.
  • Een bijdrage aan de vele werkgroepen gericht op het maken van ruimte om te zien in een wereld die verwijdert, onzichtbaar maakt en schendt wie anders wordt gezien.
  • Een feministische hoek van het internet die onze meervoudige identiteiten bevestigt, maten, vormen en littekens.

Ons plan voor 2023

Ons doel voor deze 6e editie van #VisibleWikiWomen is om 2500 beelden van vrouwen en niet-binaire personen in Wikimedia Commons toe te voegen, de grote multimedia bibliotheek voor alle Wikimedia-projecten, inclusief de +300 taalversies van Wikipedia.

Opnieuw zullen we "de kleuren van #VisibleWikiWomen vieren" met een gerichte inspanning om afbeeldingen van invloedrijke "zwarte, bruine, inheemse, transvrouwen en niet-binaire" te uploaden naar Wikipedia als onderdeel van de #VisibleWikiWomen-campagne.

Om dit doel te bereiken, nodigen we u uit - vrouwenorganisaties en feministische organisaties, cultuur- en geheugeninstellingen, Wikipedia-redakteurs, gebruikersgroepen, verenigingen en iedereen die de pluraliteit van mensen de zichtbaarheid en erkenning wil geven die ze verdienen. We zijn verheugd om opnieuw samen te werken met de vrienden van vorig jaar en om nieuwe partners uit de hele wereld te verwelkomen. Dit jaar verwachten we onze samenwerking met partners in Afrika te vergroten en te verdiepen.

Hoe neem ik deel?

U kunt deelnemen aan de #VisibleWikiWomen campagne door kwaliteitsafbeeldingen te verzamelen en te uploaden in het publieke domein, of onder vrije licentie, naar Wikimedia Commons onder de categorie VisibleWikiWomen. Deze afbeeldingen kunnen foto's of tekeningen van vrouwen zijn, evenals afbeeldingen van hun werk, met de juiste toestemming. Gebruik de wizard Uploaden en voeg de categorie VisibleWikiWomen 2023 toe aan uw uploads. Naast het uploaden van afbeeldingen op Commons, kunt u ook deelnemen aan de campagne door:

  • Het hosten of bijwonen van lokale evenementen in uw gemeenschap waar foto's kunnen worden genomen of geüpload
  • Uw bestaande foto's van opmerkelijke vrouwen vrijgeven onder een vrije licentie
  • Illustraties en tekeningen maken
  • Dit project promoten en publiceren door het woord over het project te verspreiden en de hashtags #VisibleWikiWomen en #WomenofColors op Facebook, Twitter en Instagram te gebruiken.* Co-organiseren en organiseren van een online evenement met 'Wiens Kennis?' om de campagne naar uw lokale gemeenschappen te brengen
  • Een feministische hoek op uw openbare evenementen te creëren, door een #VisibleWikiWomen fotoboek te installeren.

En waarschijnlijk nog veel meer! We zien graag dat u nieuwe ideeën bedenkt die het meest zinvol zijn voor u en uw gemeenschap.

Als u extra ondersteuning nodig heeft om aan de campagne deel te nemen, kunt u ons ook e-mailen op visiblewikiwomen[at]whoseknowledge[dot]org.

Hoe kunt u erbij betrokken worden?

Hier zijn enkele extra manieren om de campagne #VisibleWikiWomen te ondersteunen:

Inhoud

  • Help onze campagne meertalig te maken door onze Metapagina, bronnenkit en de campagnepagina's van onze website in uw taal te vertalen.
  • Maak lijsten van Wikipedia vrouwenbiografieën zonder afbeeldingen (per land, per beroep, per eeuw, per activiteit) om het bewustzijn van de visuele kloof tussen mannen en vrouwen te vergroten en interessante uitdagingen voor deelnemers te creëren.
  • Schrijf een nieuw Wikipedia-artikel geïnspireerd op een portret van een "wees" vrouwenportret (een afbeelding zonder artikel) en gebruik die afbeelding om het te illustreren.

Deel dit met anderen

  • Maak en deel: selecteer beelden die u leuk vindt, meng ze met inspirerende teksten en kunst en deel ze met de hashtags #VisibleWikiWomen, #WomenofColors, #HopeAndHealing en/of #FeministMemory.
  • Collaboratieve dekking: als u een journalist, blogger, podcaster bent of gewoon graag ideeën online verspreidt, kunt u een stukje over de campagne maken.

Steun de campagne

  • Als u een feministische organisatie, een culturele en geheugen instelling, media of andere potentiële partnerorganisatie bent, wordt u een institutionele partner.
  • Als u een persoon bent die verbonden is met potentiële partners (zoals de hierboven genoemde), wijs hen dan op de campagne!
  • Als u in relatie staat met potentiële financiers die deze campagne kunnen financieren en ondersteunen, breng ze dan mee!

Bronnen om u te helpen

De volgende gidsen bieden antwoorden op veelgestelde vragen over het werken met afbeeldingen. Voel u vrij om het aan te passen, iets toe te voegen en te vertalen naar uw eigen behoeften! Feedback over deze gids is welkom.

Werklijsten
Afbeeldingen vinden of maken
Afbeeldingen uploaden
Licentie
Andere gidsen

Supervrienden en vrienden in samenwerking (Doe mee!)

Partners in vorige campagnes (2018–2022)

Nieuwe 2023 partners: welkom!

Sociale media (Praat mee!)

Evenementen en edit-a-thons (Vind een evenement bij u in de buurt!)

In 2023 zullen er veel lokale evenementen zijn om de zichtbaarheid van vrouwen in Wikipedia te verbeteren. Er worden edit-a-thons, bewerkingsworkshops en andere activiteiten georganiseerd door wikipedianen over de hele wereld.

Als u deel wilt uitmaken van dergelijke evenementen, zoek dan naar een evenement bij u in de buurt, of neem contact op met uw lokale Wikimedia-vereniging. Onthoud dat u naast het maken van artikelen over opmerkelijke vrouwen, ze ook met foto's kunt illustreren.

Wilt u een specifiek evenement organiseren voor de VisibleWikiWomen challenge? We kunnen u enkele ideeën, middelen en ondersteuning geven om dit plan uit te voeren. Neem contact met ons op via visiblewikiwomen@whoseknowldge.org en laten we praten!

Als u host van een Wikimedia-evenement bent, zoals een edit-a-thon, kunt u deelnemen aan de #VisibleWikiWomen-campagne, waarbij u deelnemers uitnodigt om foto's van opmerkelijke vrouwen te uploaden naar Wikimedia Commons en om artikelen in Wikipedia te illustreren. We raden u aan om enkele activiteiten met betrekking tot deze uitdaging toe te voegen aan uw evenement. Waarom zet u geen fotoset op en nodigt u een aantal opmerkelijke vrouwen uit uw stad uit om gefotografeerd te worden voor Commons? Of misschien een specifieke workshop doen over het gebruik van afbeeldingen in Wikipedia? Doe mee met de campagne en voeg hieronder uw evenement toe.

Alfabetisch per land, wereldwijde evenementen met evenementpagina's bovenaan

Taal Wanneer Organisatie Land, regio of taal Evenementspagina
Spanish March 1 to 31 Wikimedia chapters and user groups Regional / Latam ¡Alto! Mujeres trabajando
Portuguese May 2023 Wikimedia chapters and user groups Portugal Ilustratona Mulheres Visíveis na Wiki

Wat hebben we al gedaan

In 2018 lanceerden we de VisibleWikiWomen pilot editie, gevolgd door vier andere succesvolle campagnes in 2019, 2020, 2021 en 2022. Hoogtepunten van de campagne van vorig jaar zijn:

  • 2022 was de 5e editie van de campagne. Het werd op 8 maart gelanceerd onder het thema Hoop en genezing: het creëren van een feministisch geheugen online. In 2022 telde #VisibleWikiWomen 1.194 afbeeldingen die werden geüpload op Wikimedia Commons, met illustratie van pagina's in 9 verschillende Wikipedia's plus Wikidata, door 123 deelnemers, waarvan 37 nieuwe redacteuren. De pagina's met al deze afbeeldingen zijn in totaal 53.096 pagina's keer bekeken.
  • Nadat we beseften dat de #VisibleWikiWomen-programma coördinatie ideaal een fulltime functie zou zijn en niet een tijdgebonden functie, hebben we gewerkt aan de uitbreiding van het team en hebben we een fulltime coördinator, Sunshine Fionah Komusana en een communicatie medewerker, Youlendree Appasamy, die in juni en juli 2022 respectievelijk met ons begon te werken, ingehuurd.
  • Als onderdeel van de viering van de Vrouwenmaand waren we mede-organisator van de regionale campagne ¡Alto! Mujeres trabajando, in samenwerking met Wikimedia-verenigingen in Latijns-Amerika, met als doel vrouwen zichtbaar te maken in beroepen en rollen die van oudsher door mannen werden gedomineerd.
  • We maakten een podcast-serie van twee afleveringen met interviews ter ere van #PrideMonth en als onderdeel van de #VisibleWikiWomen campagne. In deze interviews hebben we het volgende uitgelicht: Arya Jeipea over "ons bestaan is onze waarheid" en Letícia Carolina Nascimento in "Niets over ons zonder ons".
  • In de context van de viering van de Internationale Dag van de Verenigde Naties voor Mensen van Afrikaanse Afkomst op 31 augustus 2022 hebben we in samenwerking met de collectieve '500 vrouwelijke wetenschappers' een editathon gehouden om de bijdragen van vrouwen en niet-binaire mensen van Afrikaanse afkomst in STEM te vieren en om de ondervertegenwoordiging van hun arbeid, stemmen en verhalen op Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons te verbeteren.
  • In september bleven we ons richten op het thema van het vieren van vrouwen en queer mensen op werkplekken die hen historisch hebben uitgesloten. In samenwerking met Flickr en de Flickr Foundation hebben we een foto-a-ton gehouden om de vrouwen en niet-binaire mensen die werken op historisch door mannen gedomineerde werkplekken te vieren, en de geschiedenis van hun strijd voor arbeidsrechten (moederschapsverlof, gelijke beloning, badkamers, wetgeving inzake seksuele intimidatie, enz.).
  • In september 2022 brachten we de #VisibleWikiWomen-campagne fysiek naar het 'Forum on Internet Freedom in Africa' #FIFAfrica2022, in Lusaka, Zambia, om de aanwezigheid van Afrikaanse vrouwen die digitale rechten verdedigen en de leiders op de conferentie te documenteren.

Externe links

Referenties